Vår hos oss, och den gången när jag fick en ödla i min stövel

Nu är det verkligen vår på riktigt. Jag gick runt på vår tomt i dag och fotade litet av  allt som börjat slå ut, bland annat mandelblom. För det är väl mandelblom? De växer vilt på berget på vår tomt.

Våra löjtnantshjärtan börjar leta sig upp och kommer nog att blomma lagom till skolavslutningen i juni. Jag älskar alla gamla mormorsblommor, som just löjtnantshjärtan men också pioner.

Jag hade tänkt rensa rabatter i dag, men hann inte. Det får bli i morgon. Ni ser att det behövs.

Så här långt har en av våra olika sorters pioner kommit. Det är dags att stötta dem med en ställning tills de stora och tunga blommorna slår ut.

Upplands landskapsblomma växer i rabatten. Ganska små och oansenliga om man ser dem på håll, men fint så här nära.

Vår fläder börjar också slå ut. Den halva av trädet som lever. Jag har ingen aning om vad som hänt den andra halvan, men den verkar helt livlös utan blad. Samma sak med vår svartvinbärsbuske, den verkar också helt livlös. Undrar om det blev för torrt förra sommaren och nu i vinter, vad tror ni?

Förra sommaren gjorde jag flädersaft av våra fläderblommor. Det blev väldigt gott, så jag hoppas att det blir tillräckligt många blommor i år så att jag kan göra mer saft. Egentligen dricker vi inte saft, men det är roligt att göra och man kan ju ge bort. Här finns receptet.

Jag har sett bilder på helt utslagna syrener på Instagram, men här hos oss har de bara kommit så här långt. Det tar nog två veckor till innan hela syrenhäcken slår ut och doften av syrener blir nästan överväldigande. När vi går till bilen på morgonen brukar vi stanna upp och bara andas in doften av syren. Ljuvligt… Tänk om man kunde spela in doft och dela med sig av den på samma sätt som film…

Förra ägarna måste ha satt ned tulpanlökar vid husväggen under buskarna som växer där. Jag gillar när det är litet rörigt och vilt, så tulpanerna får fortsätta att växa där bland grenarna.

Kanske blir det jordgubbar på plantorna i år.Förra året torkade jordgubbarna bort, trots ihärdigt vattnande.

Vi har maskrosor på tomten också, och bin!

Rosorna tycks ha klarat sig. Visst blir man glad av allt som spirar och växer!

Rabarber på gång. Jag har en del obehagliga minnen av de här rabarberna… Jag letade upp inlägget då jag skrev om det här på bloggen, och det var tydligen nästan exakt på dagen för sex år sedan. Minnet är fortfarande väldigt tydligt…

Som sagt, på nästan exakt samma datum som i dag krattade jag och slet bort en hel del torrt gräs här vid rabarberna och körde bort i en skottkärra. När jag satte mig på bergkanten för att vila litet kände jag något som rörde sig i min stövel..!

Ned med handen i stöveln för att få upp det som rörde sig. Det var den här delen av en ödla eller orm som låg och vred och vände sig i min stövel… På natten drömde jag mardrömmar om ormar.

Några dagar senare tittade det fram en ödla under en handduk i vår tvättstuga… Det måste ha varit samma ödla som släppte sin svans när den råkade hamna i min stövel.
Ni ser ju att den saknade svans, så säkert var det den jag råkade få ned i min stövel när jag rensade bland rabarberna.

Jag avslutar med en  bild på något vi har mycket av, nämligen brännässlor. Förra året lagade jag någon slags nässelsoppa och bjöd våra vänner på. Det blev inte lyckat. Soppan knastrade i munnen, trots att jag sköljt bladen ordentligt innan. Nu är frågan, skall jag testa och laga något annat av de nyttiga bladen, eller skall jag bara se mig besegrad..?

I morgon skall jag visa hur fin lunch vi åt i dag med olika ingredienser från Gourmetrummet. Och så skall ni få se några kreativa och annorlunda skyltar som jag sett och fotat den senaste tiden.

Ha en fortsatt fin lördagskväll ♥

 

12 reaktioner till “Vår hos oss, och den gången när jag fick en ödla i min stövel

 1. Älskar ödlor, men skulle nog inte vilja ha en ödlesvans i stöveln. Stackars liten (ja, ödlan alltså).
  Nu ska det visst bli lite varmare, hoppas verkligen på det! Tänkte rensa i rabatter idag men kände hur kallt det var ute, trots solen. Kanske hinner med en timme ändå, före hockeyn ;-)
  Men du din lurifax, du fick mig att snabbt klicka in på resebloggsidan – inte sjutton har du skrivit något nytt där! Får väl tipsa dig (vis av erfarenhet som jag är) att inte skriva om något förrän det är gjort. Det är alldeles för lätt att lova att skriva om saker som man sedan inte hinner med eller glömmer bort. Jag skäms alltid när jag läser bakåt i min egen blogg och ser något jag lovat som jag sedan inte gjort. Inte för att jag egentligen tror att någon annan minns löftet. Alltså är jag extra jobbig som hela tiden vill läsa mer från din resa ;-)
  Nåja, kram på dig och så försöker vi få till den där Mariefred/Gnesta- turen! Kan förresten tipsa om Hembygdsgårdens café i Vaxholm, nu när Drömkåken inte är som förr …

  Gillad av 1 person

  1. Jag veeet..! Jag tror alltid att jag skall hinna mer än jag sedan gör. Jag tänker nog som du, att ingen egentligen bryr sig om jag skriver eller inte. Men extra roligt då, att det faktiskt finns en och annan som gör det och ser fram emot nya inlägg, det blir jag glad för ♥ Jag skall försöka skriva inlägget i kväll, men lovar absolut ingenting ;)
   Ja, Mariefred/Gnesta ser jag mycket fram emot!! Och tack för tipset om caféet i Vaxholm, det måste jag testa snarast!
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Åh vilka härliga bilder på allt som spirar och växer nu. Man skulle verkligen vilja kunna stoppa tiden i maj. Och som du skriver, kunna spara dofterna. Syren är så förknippat med skolavslutning så hoppas de väntar lite med att slå ut.
  Läskigt med ödlan… Förstår mardrömmarna.
  Nu sitter jag i bilen på väg till Arlanda. Sonen och jag åker till Portugal några dagar. Vi hörs! Kram

  Gillad av 1 person

  1. Ja, maj är kanske årets bästa månad! I alla fall en av dem. Jag gillar ju december också, med allt som har med jul att göra. Hoppas ni får en jättefin resa! Så roligt att ni reser iväg igen ♥ Vi hörs när du är hemma igen och bestämmer ett datum när vi kan ses tillsammans med Anni i Mariefred/Gnesta. Kram

   Gilla

 3. Helt underbara makrobilder från din vårvandring i din trädgård. Nässelsoppa har jag ätit en gång på en konferensmiddag och gillade den inte. Även Paula (http://paulaz.se/) la upp en bild på hennes kreation av soppan igår: Å det regnade ju lite här idag, så kanske det gjorde det också hos dig så att alla växter/blommor kommer igång. Naturen gör liksom som den vill om man säger så. Å varje vår blir man lika förvånad, eller hur!?

  Gillad av 1 person

  1. Tack, BP! Jag skall titta in hos Paula i kväll, jag har inte hunnit titta in hos någon på länge, vill verkligen uppdatera mig om vad som händer hos er andra.

   Gilla

  1. Tack! Usch ja, den där ödleincidenten kan jag skratta åt nu, men det var extremt obehagligt att känna rörelsen i stöveln och sedan hitta en bit av ett levande djur, som dessutom fortfarande rörde sig… Jag var först rädd att jag haft en orm i stöveln.

   Gilla

  1. Jag tänkte att jag borde vattna i slutet av vintern, men glömde bort det. Tråkigt. Vi har vita och röda vinbär också, men det är de svarta som är godast att äta direkt från busken.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.