Rösta på det bokomslag som lockar dig mest

Tidigare har jag varit övertygad om att jag inte alls påverkas av bokomslag. Jag har varit påläst om böckernas innehåll och valt utifrån det. Men på senare tid har jag spontant lockats av vissa bokomslag.

Bokomslag är förstås ett väldigt starkt marknadsföringsverktyg, det inser jag ju. Hinner man inte läsa på om böckers innehåll, lockas man antagligen som jag själv den senaste tiden till just omslagen.

Vad tycker ni om de här två omslagen till samma berättelse? Det nedersta omslaget är till den första inbundna utgåvan av Björnstad. Det översta är till senare upplagor. Båda omslagen är formgivna av Nils Olsson.

Vilket omslag föredrar du? Rösta gärna, och berätta gärna också i kommentarerna vad det är du lockas av hos omslaget du valt.

15 reaktioner till “Rösta på det bokomslag som lockar dig mest

 1. Jag är tveksam. Röstade nu på det översta men precis som BP så tycker jag inte att något av omslagen riktigt passar. Men även det nedre omslaget hade kunnat få min röst.

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det svårt! Jag måste verkligen kolla upp hur formgivaren resonerade när han gjorde om stilen för den blivande Björnstadtrilogin. Just att det är samme formgivare till båda omslagen gör att man undrar litet extra.

   Gilla

  1. Så roligt att läsa vad ni som kommenterat tycker! Jag väljer nog också omslaget till den inbundna boken, mest kanske för att jag tycker att man inte leds in på ungdomsbokskänsla när man ser det. Björnstad innehåller så mycket, så bilden på två ungdomar leder litet bort från det tycker jag. Men snyggt. Som ungdomsbok :)

   Gilla

 2. Har röstat på det nedersta omslaget, men ärligt talat är jag inte så värst förtjust i nåt av dom.
  De senaste årens böcker har omslag som ofta inte ett dugg ”speglar” bokens innehåll. Det gillar jag inte riktigt. Någon relevans bör det finnas. Å i det här fallet speglar omslag nummer 2 aningen bättre utan att vara en höjdare.

  Gillad av 1 person

  1. Håller med dig, det är dåligt med relevans i båda omslagen, och det tycker jag också att det skall finnas. Jag tycker att omslagen är fina på olika sätt, men tycker att det med ungdomarna ger intryck av att vara just en ungdomsbok, vilket det ju inte alls är.

   Gilla

  1. Intressant hur olika saker berör olika personer! Du väljer det nedre omslaget på grund av färgen, och Geddfish skriver här i kommentarerna att hon också väljer omslag utifrån färgen, men hon väljer det övre omslaget! Det måste vara så svårt att veta vad som kommer att bli ett säljande omslag.

   Gilla

 3. Båda inslagen är vackra! Svårt att välja. Men översta bilden vinner för mig med den mystiska ladan omgiven av magisk dimma samt att det är en väg i centrum på båda bilderna som knyter bilderna samman :)

  Gillad av 1 person

  1. Jag tycker också att omslagen är fina på olika sätt. Och båda omslagen knyter an till handlingen, men fokuserar på olika saker. Jag blir mer och mer nyfiken på varför förlaget tror att det säljer fler böcker med nya omslaget.

   Gillad av 1 person

   1. En bild betyder så otroligt mycket baserat på känslan och budskapet i bilden. Vidare så tolkar vi alla bilder så olika, så ja, visst är det spännande om hur dom tänker och funderar :)

    Gillad av 1 person

 4. Även om jag vet att det är en mörkare bok än författarens övriga, så dras jag mer mot ett varmare omslag. Den nyaste varianten med ishockeyspelaren känns väldigt kall och modern, men OK, jag är väl gammaldags här

  Gillad av 1 person

  1. Spännande att höra dina synpunkter! Omslagen är ju så olika, så det skulle vara intressant att höra hur förlaget och den grafiske formgivaren tänkte när de bestämde sig för en ny stil på Björnstad-trilogin. Jag kanske faktiskt skall försöka ta reda på det..?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.