Smygstarta våren – så perenner redan nu i höst

Under våren och sommaren är det en aktiv tid för den som har utomhusväxter; man vattnar, gödslar, rensar och skördar. Nu väntar en betydligt lugnare tid med höst och vinter. Här hos oss skall vi kratta upp alla lönnlöv som just nu rasar i massor, och jag skall klippa ned jordgubbsplantorna, men så mycket mer än så finns inte att göra i vår trädgård i oktober och november.

Men vet ni vad man kan göra nu på hösten, när tempot inte är lika högt som på våren? Man kan så vissa perenna växter. Det passar mig perfekt!

Jag har aldrig tidigare tänkt på att man kan så perenna växter på hösten. Att man sätter tulpanlökar och andra vårblommande lökar på hösten visste jag, men att man kan så till exempel löjtnantshjärtan den här årstiden, det var nytt för mig. Men tänker man på hur det fungerar i naturen så blir det logiskt. Mogna fröer faller till marken på hösten och ligger sedan i vila under vintern och gror när det blir varmare på våren.

Jag passade på nu i helgen när det var uppehållsväder och skönt att vara utomhus. Det får inte vara för varmt så att fröerna gror och tittar upp redan innan vintern, då kan plantorna ta skada av kylan. Man kan ha som riktmärke att så innan frosten kommer.

Jag blir glad av att tänka på hur det tidigt i vår, när ljuset och värmen återvänder, men marken fortfarande är frusen, redan gror i mina höstsådda krukor! Och sår man i krukor behöver man inte bestämma redan nu i höst var man skall placera växterna, det kan man vänta med tills i vår. En annan fördel med att höstså i krukor är att du inte riskerar att rensa bort de små plantorna när det är dags att rensa rabatterna från gamla växtdelar i vår.

En av mina favoriter bland de perenna växterna är löjtnantshjärta. Jag har planterat sådana som jag köpt från handelsträdgården, men nu skall jag prova att själv driva upp dem från frön – så spännande! Jag beställde även stäppsalvia, brokiris, prärielök och kransveronika. Alla sorterna är sådana som har lång grotid, flera månader, och kan sås under september-november.

Gör så här i oktober – november

1. Fyll krukorna med 2/3 planteringsjord och toppa med ett par cm såjord. Vattna. Lägg på fröerna och lägg såjord på större fröer som är mörkergroende och ett tunt lager perlit på små fröer som är ljusgroende. Ta en annan kruka och tryck till litet försiktigt. Med planteringsjord i botten får plantorna tillgång till näringsrik jord så snart de börjat växa och rötterna når ned till det undre jordlagret. Då får de kraft att växa till sig litet innan omplantering.

2. Om du inte vet om fröerna är mörkergroende eller ljusgroende (om de är ljusgroende står det ofta på fröpåsen) gör du på nästan samma sätt: Fyll krukorna med 2/3 planteringsjord, ett par cm såjord. Vattna. Ett till lager med fröer. Såjord ovanpå. Fler fröer och sedan perlit eller grovkornig sand på toppen. Då är man garderad.

3. Jag förberedde träetiketter där jag skrivit växternas namn innan jag sådde, så var det bara att sätta ned dem i krukorna. Jag vet ju inte hur det är med ert minne, men mitt är inte så bra att jag skulle minnas vilken växt jag sått i vilken kruka :)

4. Jag har läst att krukorna skall stå varmt i minst en vecka, så att fröerna får en möjlighet att dra åt sig fukt ordentligt. Eftersom det är + 8 grader dagtid och + 4 nattetid här hos oss nu, så chansar jag på att det är tillräckligt, så mina krukor ställer jag ut direkt.

5. Man kan gräva ned krukorna i rabatten, där de får ett naturligt skydd mot uttorkande sol och vind och den värsta kylan. Jag valde dock att placera mina krukor i ett av våra uthus på tomten. Dels därför att vi har katter som brukar gräva i rabatterna, och jag vill inte heller att möss skall äta upp fröerna, dels därför att det finns en risk att fröerna ruttnar under vintern och tidig vår om det blir mycket nederbörd. Välj en ljus, skyddad plats, men inte i direkt sol eftersom sådden då riskerar att torkas ut.

6. En köldperiod är bra, men alldeles för kallt kan man skydda fröerna mot. Jag kommer att lägga juteväv eller granris över krukorna under den allra kallaste perioden, så att jorden dessutom behåller fukten.

Fortsätt så här tidigt i vår

7. Eftersom man vattnat igenom jorden ordentligt innan sådd behövs i regel ingen vattning förrän i vår. Då kan det vara bra att känna på jorden och vattna när den känns torr.

8. När sådden kommit upp och 4-6 bladpar visat sig är det dags för omskolning. Jag kommer att sätta en planta per kruka, i planteringsjord. Gödning tillsätter man när plantorna vuxit till sig litet, gärna långtidsverkande som benmjöl. Inte för mycket. Fortsätt att skydda plantorna mot för mycket sol.

9. När plantorna blivit större är det dags för utplantering i rabatt eller stora krukor.

Det här kändes så otroligt tillfredsställande att jag måste beställa fler fröer att höstså!

6 reaktioner till “Smygstarta våren – så perenner redan nu i höst

  1. Vart tog ditt ”gnällinlägg” vägen? Varför tog du bort det? Det var visserligen ingen direkt glad läsning, men det var ju ett riktigt personligt inlägg, som visade att inte allt är perfekt hos dig. Synd att du strök det! Men det är ju så på olika sociala medier – man visar bara det glada, fina och perfekta, även om verkligheten absolut inte alltid stämmer överens med inläggen…

    Min mamma hade get dig flera klappar på axeln om hon sett dina otroligt fina bilder. Själv har jag aldrig sådd nåt i hela mitt liv. Påta i trädgården är inte mig grej alls.

    Gillad av 1 person

    1. Tack! Ja, så är det, var tid har sitt. Om man gillar att sätta amaryllislökar som slår ut lagom till jul kan man ju göra det nu istället om man vill. Det är mitt nästa projekt :)

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.