De Augustprisnominerade böckerna 2019 – i kväll tillkännages de

Södra teatern, Mosebacke torg i Stockholm

Tidigare år har jag varit påläst och redo för Augustprisnomineringarna. I år har jag tyvärr inte haft tid att engagera mig lika mycket, vilket känns väldigt tomt efter tre år som Augustambassadör.

Augustpriset är den svenska litteraturens mest prestigefyllda pris och delas ut i kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. I varje kategori nomineras sex stycken böcker, utgivna under det senaste året.

De nominerade fackböckerna för tre år sedan

De Augustprisnominerade fackböckerna brukar vara både välskrivna och intressanta. Trots att det är facklitteratur och ofta om komplicerade ämnen är texten aldrig stel och högtravande, utan lättillgänglig. Böckerna tar många gånger upp existentiella frågor, och man blir berörd. Böckerna bör fylla ett tomrum, det vill säga bidra med något nytt. Böckerna skall också vara sakligt/vetenskapligt övertygande.

De senaste tre åren har Tara Moshizi och Daniel Sjölin varit samtalsledare, och de har varit lysande. Kunniga och samtidigt uppsluppna och humoristiska. I år är det Yukiko Duke som skall intervjua de nominerade författarna. Jag hoppas att det inte blir för lågmält och allvarligt.

Nyfiken och förväntansfull när de Augustprisnominerade skulle avslöjas för två år sedan

Jag kommer inte att vara på plats i kväll, men kommer sitta bänkad framför skärmen istället och följa nomineringseventet på Augustpriset kl 17.45-19.30.

Har ni några favoriter inför kvällen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.