Förmågan att njuta av livet

Jag saknar många förmågor, men förmågan att njuta av livet, den har jag i alla fall. Och under de senaste två veckorna har det varit mycket av sådant som jag gillar. Som i dag. Jag njuter av att vara tillbaka i den här miljön och kunna beställa fram de böcker jag behöver.

Vi skulle bara till banken och till biblioteket, men hamnade här, på favoritstället i Uppsala – Güntherska hovkonditoriet. Helt omöjligt att bara gå förbi när fönstret med domkyrkan byggd av pepparkakor var så otroligt inbjudande.

Jag kunde inte välja mellan lunch och fika, så det fick bli båda delarna. Grönärtsoppa med ägg och räkor, tre skivor surdegsbröd, semla med vaniljcrème och blåbärsgrädde och en cappuccino. Ordet lagom känns avlägset…

Men så har mitt ideal alltid varit det julbord som Emil i Lönneberga dukar upp för de fattiga – mycket av allt! Jag är uppvuxen med att det aldrig har snålats med maten. Även om vi själva levde sparsamt övrig tid, var det alltid självklart att bjuda våra gäster på allt vi hade. Dök det upp någon oväntad gäst när vi satt och åt mat eller fikade, ställdes det alltid fram en extra tallrik. Alla var välkomna att äta och fika med oss. Det tycker jag var så fint.

Ullis påminde mig på Facebook om våra vanor när vi var ungdomar. Vi kunde äta två stycken Big Mac-menyer, och avrunda kalaset med en prinsessbakelse. Det var vi det, och jag fortsätter tydligen i samma stil ;)

Och titta vad som har öppnat i Uppsala – en butik fullproppad med lakrits! Jag var ju tvungen att köpa på mig ett litet lager.

Man kan njuta av en bra film också. Det gjorde vi på juldagen, när jag och döttrarna såg den efterlängtade Frost 2. Och dessutom i Sveriges första 4DX-salong som öppnat på Nordisk Filmbio i Uppsala. Otroligt läckert med stolar som skakar, hoppar och kränger och vatten som droppar ned på dig, snöflingor som faller ned och dimma som stiger upp på olika platser i salongen.

Väldigt bra film, och extra roligt att den är inspirerad av den samiska kulturen och att en expertgrupp med samer samarbetat med Disney under hela produktionen. Och att man kan se filmen på samiska. Det gjorde dock inte vi.

Efter sina första fem dagar på repertoaren hade 424 030 personer sett Frost 2, vilket gör det till den största öppningen för en film någonsin i Sverige. Den slår det tidigare rekordet som hölls av Star Wars: The Force Awakens (2015) med 423 042 biobesök.

Vi har firat jul tre gånger, och jag som älskar julfirande och att umgås med släkt och vänner har förstås stortrivts. Men nu känner jag mig faktiskt helt klar med julen och släktträffar, och vill bara arbeta, träna, rida och läsa böcker.

Nyårsafton, en klassisk dag för njutning av god mat. Och titta bara vilka fantastiska efterrätter som Maria hade skapat! Saffrans- och apelsinmousse på kladdkakebotten. Extra gott när de är så fina. Så omtänksamt att lägga ned så mycket arbete på sina gäster.

Förberedelser inför nyårsfirande.

Den här dansföreställningen får man inte missa på Dansens hus om man gillar streetdance med snygg koreografi.

750 platser och helt utsålt. Alla satt som förhäxade, man hörde ingen som prasslade, skramlade eller rörde sig, allt fokus var på dansshowen.

Ni som kommer ihåg dansgruppen Bounce, med bland andra Jennie Widegren och Benke Rydman, vet vilken typ av dans det handlar om. Man blir så imponerad av dansarnas kroppskontroll, jag ville åka hem och träna på isolations och bakåtkullerbyttor efter showen :)

När jag nu ändå nämnde Bounce, måste jag ju lägga upp den här videon. Det som sker här är något av det coolaste jag sett. Jag vet inte hur många gånger jag sett videon, och jag blir lika lycklig varje gång.

God koreansk bibimbab efter dansshowen.

En tur runt i Stockholm när vi ändå var där.

LO-borgen, så pampig.

Fint inomhus också. Det ser ut som jag funderar på hur de skall lyfta ned den där stora stjärnan när julen är över, och det gjorde jag också. Funderade, alltså.

Känt Strindbergcitat på Drottninggatan.

Stureplan, så här fint upplyst.

Ett litet inlägg om att njuta av livet. I morgon blir det fullt fokus på arbete, och det njuter jag också av just nu. Allt har sin tid.

Sov gott!

10 reaktioner till “Förmågan att njuta av livet

 1. Det gör mig glad att du njutit av livet under jul och nyår. Ska till Uppsala nästnästa vecka, får se om jag hittar den där lakritsbutiken. Fast vi har ätit alldeles för mycket Bulow-lakrits under julen.
  Funderade lite på om vi skulle hinna ses när jag är i Uppsala. Ska skjutsa pappa till sjukhuset. Men nu lät det som om han vill att jag är med på sjukhuset.

  Gilla

 2. Så litet var det då inte – inlägget alltså;-) Du gör helt rätt! Njut av varje dag, och välj helst bara ”ingredienser” som du gillar!
  Michael Jackson var ju fantastisk, och det var videon också. Jag både nynnade med och lät fötterna följa med rytmen. Låten eller alla hans låtar är ju unika och kult!
  Föreställningen på Dansens Hus måste ju ha varit något alldeles extra för Bella och Jackie, då de ju själva dansar också. Jättekul:-)

  Gillad av 1 person

  1. Du vet hur jag är, som ketchupeffekten. Ibland lägger jag inte upp några inlägg alls under en längre tid, sedan kommer flera samma dag, eller långa inlägg som här ;) Föreställningen var fantastisk, och Bella och Jackie fick nog ut litet mer än vi icke-dansare, eftersom de verkligen av egen erfarenhet vet hur svårt det är att få till koreografin. Men jag var också imponerad, och jag tror att resten av bubliken också var det. Visst är det en fantastisk video! Tänk om man hade varit där.

   Gilla

 3. Visst är det viktigt att njuta av livet och jag ser ju att du verkligen gör det. Härliga bilder! Hög igenkänningsfaktor här i Uppsala. Tittar ofta in på Günterska när jag är där. Och i lakritsbutiken. Fick en julklapp därifrån. Bounce har jag sett några gånger i Stockholm, men det var ett tag sedan. Jättefin video. Medryckande! De är så bra! Har en dotter som i många år dansade hos Lasse Kühler på hans showdanslinje så dans gillas.
  Och visst är Stockholm vackert!
  Önskar dig och de dina fortsatt fina dagar.

  Gillad av 1 person

  1. Man måste verkligen njuta av livet när man kan, det svänger så snabbt från högt till lågt och tillbaka igen. Lakritsbutiken var helt ny för mig, men jag brukar inte så ofta vara just där i Uppsala, nu råkade vi gå förbi på väg till banken och upptäckte butiken, och det var ju tur! Kul att de hade ett stort dukat bord i ett rum intill för lakritsprovning. Güntherska är fantastiskt tycker jag, så fin miljö och så mycket gott. Efter semlan jag åt där har jag väckt upp ett sovande semmelbegär ;) Vad roligt att din dotter också dansat showdans! Då har vi båda två fått njuta av medryckande och läcker dans genom våra barn. Och Stockholm, jag älskar den staden, särskilt Söder tror jag. Det är något med atmosfären. Önskar dig en fortsatt fin vecka, med sol som i dag!

   Gilla

 4. Mitt absoluta favoritställe i Uppsala är The English Bookshop. Missar aldrig att gå dit när jag besöker staden – och kommer alltid därifrån med ett gäng böcker:)

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.