Mina mest lästa inlägg i bloggen under 2019

Mina mest lästa bokrecensioner sedan 2016

Så här många har läst mina recensioner av Störst av allt och Björnstad sedan jag skrev dem för tre år sedan.

Många läste inläggen ungefär samtidigt som böckerna kom ut i butikerna, men titta här:

Ungefär 900 personer läste recensionen av Björnstad för två år sedan, men året därpå var det plötsligt drygt 3000 som läste den. Förmodligen har det att göra med att man började filma Björnstad för HBO Nordic under våren 2019 och det fick många intresserade.

Samma sak med Störst av allt. Ungefär 1000 personer läste min recension för två år sedan, men 4500 läste recensionen förra året. Störst av allt kom ut på Netflix våren 2019.

Där ser man vilken genomslagskraft teveserier har. En omskriven bok av en välkänd författare blir sannolikt läst av ganska många. Om berättelsen senare blir filmatiserad blir ännu fler nyfikna. Dels vill vissa läsa boken innan de ser teveserien, dels vill man kanske läsa om handlingen för att veta om man skall lägga tid på teveserien, dels har jag märkt genom sökord till min blogg att många vill läsa recensionerna för att få veta hur det skall gå, innan alla avsnitt kommit upp på exempelvis Netflix.
.

Största överraskningen 2019

Något av det roligaste och mest överraskande med den här årssummeringen är att min recension av den fantastiska klassikern 1984 av George Orwell får så många läsare varje år! Drygt 1500 personer läste mitt inlägg om den här romanen under förra året.
.

Årets mest förbryllande

I oktober skrev jag inlägget: Så får du en mysig och stressfri tid fram till jul – min checklista. Jag tipsade om julmat, julklappar, juldukning, hur man får lugn och ro, hur man kan göra med adventskalendrar och så vidare. Och jag skrev en checklista, månad för månad från oktober fram till mitten av december, med tips på hur man får en lugnare tid fram till jul om man sprider ut alla julförberedelser under en längre tid.

Ungefär 1000 personer har läst inlägget. Kan ni gissa när de flesta läste det? Veckan innan julafton…

.

Hur mina bloggläsare hittar hit

Många bloggare följer varandra. Vissa bloggare har jag följt ända sedan jag startade den här bloggen och några har säkert varit med mig också sedan dess. Vi har bland annat funnit varandra genom olika litteratur- och/eller fotoutmaningar. Vissa har jag lärt känna ganska bra genom bloggarna och några har jag börjat träffa även utanför de sociala medierna.

Men övriga då, hur hittar de hit?


Jag har följt BP i åratal, ända sedan vi båda var med i fotoutmaningen Helgbilden, och det var redan 2012, kanske tidigare. Hon har en länklista på sin blogg där jag finns med, och den har tydligen lockat nästan 500 personer till min blogg under året. Vissa hittar hit från andra bloggares länklistor också, där min blogg finns med, särskilt från bokbloggarna Johannas deckarhörna, A Room of my own, Mias bokhörna och Lyrans noblesser. Från er kom det också flera hundra läsare till min blogg under förra året.  Tack för att ni vill ha mig med i era länklistor!

Drygt 80.000 hittar hit genom sökmotorerna google och yahoo. Intressant i sig, men vet ni vad det mest intressanta är? Jo, att jag alltid när jag recenserar böcker länkar från Bokus och Adlibris. Men. Inte en enda verkar klicka på de där hänvisningarna hos nätbokhandlarna. Är inte det märkligt? Jag brukar själv klicka in hos andra bokbloggare när de länkat hos nätbokhandlarna till sina recensioner, men är jag verkligen så ensam om det? Hur gör ni?
.

Sammanfattningsvis…

… är det fortfarande bokrecensioner och recept som lockar flest läsare, vilket inte är så konstigt, eftersom det framförallt är böcker och mat inläggen handlar om. Många klickar in för att få boktips eller tips om hur man kan laga en trerättersmiddag med italienskt tema, eller en tjälknöl av vildsvin.

Jag började skriva om böcker i bloggen förhållandevis nyligen, för bara tre år sedan, men nu märks det att bokrecensionerna börjar ta sig förbi recepten när det gäller antal läsare.

Det är roligt att kunna tipsa om böcker och mat och att få tips från andra, men det som är mest värt för mig med bloggen är umgänget med er andra, genom intressanta kommentarer och diskussioner i varandras bloggar. Och att vi lär känna varandra och bryr oss lika mycket om varandra som vi bryr oss om många av de vänner vi har enbart utanför de sociala medierna. Det kanske blir så när man har hittat varandra genom samma intressen och gjort aktiva val vilka vi vill vara vänner med. I verkliga livet kan det ju bli så att man umgås med grannen därför att det är enkelt, men egentligen har man inte så mycket gemensamt.

Det var det. Nu är det hög tid att cykla till hästarna och lunchfodra. Hoppas ni får en fortsatt fin dag!

8 reaktioner till “Mina mest lästa inlägg i bloggen under 2019

 1. Det är intressant med statistik och jag kollar min egen bloggs siffror varje dag, trots att jag numera ”bara” skriver en dagboksblogg. (Fast jag skriver om alla böcker jag läser – och främst under sommaren tar jag emot recensionsex. – och viner jag dricker också.) Det är kul att följa läsarnas väg till bloggen, tycker jag, typ vad de har sökt på eller hänvisningar från andra bloggar etc.

  Gillad av 1 person

  1. Jag kollar också bloggen siffror varje dag, men egentligen finns det kanske inget direkt syfte med det, eftersom jag ändå gör som jag vill, vare sig inläggen blir lästa eller inte ;) Men det är ändå roligt att se vad andra vill läsa om. Hos mig är det oftast gamla inlägg som lockar, som texter jag skrivit om vissa böcker (Störst av allt, Björnstad, ungdomsboken Jack och 1984), recept och vissa inlägg som ingår i utmaningar.

   Gilla

 2. Roligt med statistik. Och jösses så många läsare du har. Tror det är helt rätt att ha en specifik inriktning om man vill ha många läsare. Böcker är inte min favorit som du vet. Men jag ser fram emot nästa date :) Kram och ha det gott!

  Gillad av 1 person

  1. Heej! Så kul att du tittar in! Hoppas att du mår bättre nu? Förmodligen ser du inte den här kommentaren, eftersom plattformarna för våra bloggar inte är synkade (vilket känns helt idiotiskt att det inte kan ordnas mellan wordpress och din bloggplattform), så jag tittar in till dig om en stund. Jag ser också fram emot att ses igen!
   Hoppas som sagt att ni är på benen igen och att året börjat bra! Kram

   Gilla

 3. WOW, det var en riktig intressant läsning. Även om jag ogillar WordPress, så måste jag säga att deras statistik är enastående, speciellt om man är intresserad av siffror, och det är du ju. Stort GRATTIS till en ”strålande popularitet” av din blogg Blev mycket överraskad att det är så många som hittar till dig via min blogg som ju är en tramsblogg egentligen och har en helt annan inriktning. Men himla kul är det! Tusen tack för länken!
  Vad som inte är ett dugg överraskande för mig är att dina bokrecensioner är så poppis. Har ju sagt det förut – dina recensioner är enastående. Kul att dom uppskattas så mycket av dina läsare:-)
  Det finns ju jättemånga bokbloggar på nätet, jag läser kanske recensioner hos två bloggare, så känner inte till kvalitén hos de andra. Men att skriva om böcker är onekligen ”inne” och verkar locka många läsare.
  Det som överraskar mig, och det jag inte förstår är att du inte får så värst många kommentarer. Du skulle vara värd fler reaktioner tycker jag.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Och jag förstår att du får många läsare, med dina spännande bilder och ärliga funderingar om det du upplever, jättekul att läsa! Det är nog inlägg med den inriktningen som får flest kommentarer, inlägg som är personliga, tagna ur vardagen. Recensioner och recept väcker kanske inga känslor som gör att man vill skriva en kommentar. Jag märker också en stor skillnad mellan interaktionen här i bloggen, på Facebook och på Instagram. På FB finns framförallt barndomsvänner och släktingar, och de varken gillar eller kommenterar särskilt ofta. Här i bloggen kommenterar ni som följt mig länge, och jag er, och bok- och fotointresserade som är med i olika utmaningar. På IG däremot kommenteras det mycket mer. Kanske för att det är enkelt (det är ganska knepigt med wordpress och blogspot, ofta går det inte att kommentera hos varandra), men också för att de som följer mig där har samma intressen. Kanske. Jag vet inte. Det är i alla fall väldigt roligt med respons på de inlägg man skriver, men vill jag få mer feedback måste jag nog ändra inriktning på bloggen och skriva mer om mig själv och min vardag.
   Ha en fin dag, + 9 grader i morgon att se fram emot!

   Gilla

 4. Intressant! Och roligt att fundera över hur läsarna hittar till bloggen. Vilken bra sammanställning du gjort. Roligt att läsa.
  Önskar dig och de dina allt det bästa för 2020.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Roligt att du gillar inlägget! Jag brukar tycka att det är intressant att se vilka inlägg som andra gillar och vilka som inte alls är intressanta för andra än mig själv. Den här gången fick jag för mig att kolla upp sökmotorer också, och den statistiken visade saker jag inte alls var medveten om. Jag har glömt bort att kolla upp vilka inlägg som blivit mest lästa i min reseblogg, det måste jag ju göra. Vet du vilka inlägg som är populärast i din blogg?
   Hoppas du får ett fint 2020!
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.