Det här är det viktigaste på arbetsplatsen

Jag var ganska djupt försjunken i en text om hur regeringsformen har förändrats under åren, när jag lade märke till ljuset i rummet. Jag var tvungen att ta några bilder för att minnas hur lyxigt jag tycker att det är, att få ha en sådan här arbetsplats under en period i livet.

Nyfiken som jag är (och att jag behövde en paus från grundlagen), googlade jag på vad man uppskattar med sitt arbete. Det är tydligen det här:

 1. Bra kollegor (66 %)
 2. Intressanta arbetsuppgifter (57%)
 3. Bra chef/chefer (53%)
 4. Bra balans mellan jobb och fritid (39%)
 5. Flexibla arbetstider (31%)
 6. Utmanande arbetsuppgifter (27%)
 7. Att jag känner att mitt jobb tillför något för samhället/bidrar till en bättre värld (22%)
 8. Erkännande (22%)
 9. Nära till hemmet (21%)
 10. Möjligheter till avancemang (17%)
 11. Möjligheter till vidareutbildning (17%)
 12. Bra, ergonomisk arbetsmiljö (16%)
 13. Bra kommunikationer (13%)
 14. Att arbetsplatsen är estetiskt tilltalande (4%)
 15. Annat (3%)

Jag har färgmarkerat det jag uppskattar med mitt arbete just nu. Sådana här kriterier kan nog förändras utifrån hur man har det just nu. Om man till exempel har väldigt bra kollegor, blir det kanske något man lyfter fram som viktigt. Jag har ju knappt några kollegor, men klarar mig utmärkt ändå. Därför markerade jag inte just det kriteriet. Och har man haft en väldigt lång resväg, med många byten mellan olika kommunikationsmedel, uppskattar man nog närhet till hemmet och bra kommunikationer.

Bara 4 % tycker att det är viktigt att ha en estetiskt tilltalande arbetsplats, men jag arbetar absolut bäst om det är trivsamt där jag är. Det behöver absolut inte vara städat, sådant kan jag bortse helt och hållet ifrån, men jag vill ha det ombonat och mysigt. Boktravar hjälper till :) Och när ljuset faller in så här fint i rummet där jag sitter och arbetar blir jag rent lycklig. Vårkänsla!

Vad tycker ni är viktigast med arbetet och arbetsplatsen?

8 reaktioner till “Det här är det viktigaste på arbetsplatsen

 1. Intressant lista! Mitt jobb stämmer in på de flesta punkter. 7 och 14 stämmer kanske sämst men det skulle kunna vara betydligt värre än vad det är. Jag sitter i två olika kontorslandskap där det ena dessutom skulle vara aktivitetsbaserat kontor (men i slutändan sitter de flesta på samma plats alltid). Men att inte ha en egen plats är något jag tycker är stressande. Nu för stunden har vi mer platser än människor och då fungerar det bra. Något vi märkte under en period när vi satt uppblandade med massa andra (när vi körde aktivitetsbaserat fullt ut) det var att man störde sig mycket mer på människor som jobbade med andra saker än en själv när det pratas. Om ens närmaste kollegor diskuterar systemet som jag själv jobbar med så kan det ofta vara något som är bra att höra – eller som man kan hjälpa till och lösa. Medan folk från andra system bara blir någon som stör.

  Jag som är rätt introvert har dessutom kanske större behov av lugna kvällar och helger än om jag suttit i ett eget rum. Men efter en jobbdag är verkligen mitt sociala behov rejält uppfyllt (som tur är har jag många väldigt bra kollegor).

  Gilla

 2. Du jobbar hemifrån idag med andra ord:-) Ja, en sådan fin miljö skulle nog alla vilja jobba i. En klar fördel med distansarbete som ju blir mer och mer populärt. Bra så!
  Det viktigaste för mig var nog roliga och ”krävande” arbetsuppgifter samt bra stämning. En bra chef är A & O.
  Att jobba i landskap som ju har varit inne i minst sju år nu gillade jag inte. Kontoret var visserligen het nytt och väldigt snyggt, men det där med design vs. funktion hade man kanske inte tänkt så mycket på. Men det fanns rum att tillgå om man ville vara ”i fred”. Ibland räckte inte rummen till, och så är det än idag enligt rapporter från min favo kollega.

  Gilla

 3. Viktigast för mig är att ha ett jobb där min kompetens tas tillvara på, en bra chef, möjligheten till eget kontor med dörr som går att stänga och att mitt jobb spelar roll för nån på ett eller flera sätt. Riktig bonus för mig som har stillasittande jobb är att jag har nära till jobbet, typ gångavstånd. Det har jag sen februari 2018 och det är underbart! :P Övriga punkter på min viktiga lista lämnar en hel del att önska just nu…

  Gillad av 1 person

  1. Jag kan bara hålla med om att det du nämner är viktigt. Jag har haft både bra och dåliga chefer, och när de är dåliga är det riktigt jobbigt. Nu har jag handledare, men det är ju inte som att ha chefer. Jag har aldrig förstått hur man kan arbeta i öppna kontorslandskap. Jag måste kunna blockera allt annat ute för att fokusera. Men tydligen är inte du och jag så unika som känner så. Olika undersökningar har visat att man arbetar bättre när man har ett eget rum och kan stänga om sig. Vad kan det vara som inte fungerar i övrigt på din arbetsplats då..? Kollegor..?

   Gilla

   1. Jag vet inte om jag förstår dina sista frågor rätt, men min hänvisning till ”övriga punkter på min viktiga lista” var dem jag nämnde: tillvaratagande av kompetens, möjlighet till eget kontor med dörr som går att stänga (det har jag visserligen, men det är ofta korridorkonferenser utanför) och att mitt jobb spelar roll för nån. Dessa fyra lämnar en del att önska just nu, det är bara den femte punkten, gångavstånd, som är 100% toppen i dagsläget. Mina kollegor är bra, men det är många som inte mår bra av situationen på jobbet och det drar ner humör, arbetslust, motivation etc.

    Gillad av 1 person

   2. Aha, då förstår jag. Usch, så kan du ju inte ha det. Jag skulle absolut vilja att det jag gör spelar roll för någon. Men det du gör måste väl spela roll, annars skulle väl tjänsten inte finnas kvar? Kanske en chef som är dålig på att visa uppskattning?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.