Veckans bästa 27 april – 3 maj

I en tid då precis allt präglas och påverkas av coronaviruset, har jag bestämt mig för att varje söndagskväll skriva ett inlägg med det jag upplevt som veckans bästa. Det kan vara små eller stora saker. Det blir ett sätt att under veckan lägga märke till allt som faktiskt är positivt också. Vad sägs om det?

Här är veckans sammanfattning av det bästa som hänt!

Veterinären som skulle ta med ultraljudsutrustning hade inte med sig den när han kom. Riktigt dåligt. Dessutom drog han till med att Leiftra skulle vila i box under en vecka på grund av fångkänning. Fångkänning?? Hon har ju gått på grus under ett års tid och inte ätit gräs. Det räckte inte med det, den här veterinären måste vara en av de sämsta jag träffat på, men nog om det. Nu fokuserar vi på det positiva!

Dagen efter hältundersökningen var Leiftra ohalt. Hej då med de tusenlapparna i onödan, men bra att hon är fräsch igen! Dessutom lät jag röntga hennes båda framhovar för att se hur påverkade de blev av fångkänningarna hon hade för ett par år sedan. I princip ingen påverkan alls, ingen som har betydelse för henne. Otroligt skönt att veta! Jag lät en kiropraktor behandla henne också, och han justerade en del stelhet som islänningar ofta får i kroppen eftersom de har fem gångarter. Dessutom gav han en del tips om skoningen, så i morgon skall hon bli skodd med sulor fram och få kortare tår. Nu hoppas vi att felsökningen räcker och att hon fungerar som ridhäst.

Jag red lektion igen, men inte på Leiftra som ni ser på fotot, utan på en häst hos min instruktör. Jag gick som Zeb Macahan efteråt… Hela kroppen arbetar när man rider, eftersom man till exempel gör halt genom att spänna magmusklerna och använder insidan av benen och sitsen väldigt mycket. Dessutom skall man vara i balans och inte spänna sig i axlar och skuldror. Plus komma ihåg och göra allt som instruktören tipsar om för att utvecklas i ridningen. Det är jobbigt både fysiskt och mentalt, men så otroligt roligt!

Jag har ju bett er stoppa mig om jag får för mig att odla grönsaker i år igen. Nu hann ni inte det… ;) Jag har redan köpt en del tomat-, paprika- och chiliplantor. Fames uppfödare hade sått så många, så jag köpte några av henne. Och just nu känns det lika spännande och roligt som förra året vid det här tiden. Måtte intresset hålla i sig i år. Men jag blev litet tveksam redan när jag skulle rensa pallkragarna från förra årets ogräs och frökapslar, när jag glömde bort att rensa ogräset för att fota istället… Hur som helst – kul!

Att det vuxit så dåligt i våra rabatter och krukor kan ju bero på att jag inte gödslat ;) I år skall jag göra det och se vad som händer. Jag köpte olika sorter, bland annat pelleterad kogödsel. Sedan blev vi tvungna att vädra ur bilen. Rejält och länge.

Arbete med hund som sällskap på bordet. Jag lyfte upp henne för att ta bilden, i rättvisans namn, som en slags motvikt till att katter alltid hoppar upp på borden och inte verkar gå att lära av med det, men hundar förväntas hålla sig på golvet. Men sedan blev det ny duk, från vintrigt grå till somrigt vit istället.

Det går upp och ned med hur bra jag tycker att det går. Just nu är det väldigt intressant och roligt att få ihop teoriavsnittet. Jag har dock börjat fundera på hur det kommer att bli att disputera och komma ut med avhandlingen det här coronaåret. Är det verkligen smart att ge ut den när man inte kan bjuda in intresserade och media till disputationen, och jag inte kan åka runt och prata om innehållet, om det skulle finnas önskemål om det, på grund av coronarestriktionerna? Finns det inte en risk att avhandlingen riskerar att bli helt ouppmärksammad, vad tror ni?

På torsdagsmorgonen, dagen innan valborgsmässoafton, vaknade vi till det här. Grannen hade tänt två stora brasor, vilket slutade med att tre brandbilar susade hit och släckte en av brasorna. I samband med det upptäckte vi att grannen fällt våra träd och schaktat jordmassor in på vår mark. Dessutom var vissa gränsmarkeringar som Lantmäteriet satt ut försvunna, vilket är brottsligt eftersom det innebär åverkan på myndighetens arbete och material. Nu har vi kollat upp vad som gäller juridiskt, och ingen grannosämja än så länge i alla fall, så det får man väl se som positivt.

Någon dag senare blev Shelly biten över ryggen av en hund i byn bredvid. Shelly gick kopplad vid min sida när en stor hund sprang ut på vägen och upp bakom oss. Vi blev helt överraskade, och Shelly skrek rakt ut. Jag blev fruktansvärt arg och gick direkt in till ägaren. Ingen grannosämja där heller, och framförallt klarade sig Shelly utan skador. Så därför får händelsen vara med i inlägget för positivt tänkande.

I går stod jag och pratade med mina föräldrar när det plötsligt susade förbi två stora fåglar. Vi gick närmare för att se om det var tranor igen, men det var det inte… Titta, vad häftigt! Ett storkpar i Roslagen! Storkar som haft sådana problem att häcka på grund av att man dikar ur och förändrar markerna så att det försvårar för storkarna att överleva. Och om de ändå klarar sig i Sverige, är det främst i Skåne de håller till. Men inte i går, då var de hos oss! Jag och Erica gick en långpromenad i går (också en positiv sak), och när vi kom tillbaka var storkarna kvar och hade slagit sig ned på varsin telefonstolpe. Litet kul att de cirkulerade runt min brorsons och hans flickväns hus, vad kan det betyda..?

Veckan var helt fantastisk när det gäller solnedgångar och dramatiska molnformationer. Så här fint var det med ett rosa molntäcke alldeles nära marken någon kväll.

Och så här såg det ut om man vände sig om. Helt utan filter och fotat med mobiltelefonen.

Jag utfodrar på morgnarna när det är helg, men på veckodagarna ansvarar jag för kvällsfodringarna. En kväll hade Leiftra, och jag, den här utsikten från hagen.

Nu har jag skrivit några sådana här sammanfattningar av positiva saker som hänt under veckan, så fungerar det då? Blir jag mer fokuserad på positiva saker i dessa oroliga och dystopiska tider? Svar, ja! I början av coronapandemin tappade jag energi och orkade knappt ta mig för med saker. Det är lätt att hamna i det igen när vi matas med hemska uppgifter om smittospridning, dödstal, uppsägningar och konkurser, men nu är jag uppmärksam på det och drar igång med något för att, om ingenting annat fungerar, fake it until you make it! Bara bestäm dig för att göra saker som brukar vara roliga, så finns det stor chans att det blir roligt när du är igång, så tänker jag. Vänd fokus från elände till glädje. Det låter flummigt, men funkar för mig.

Berätta gärna i kommentarerna vad som varit veckans bästa för dig, eller skriv om det i din blogg och länka här till den, så kan vi ladda med ännu mer positiv energi inför kommande vecka!

Ps. Carita fokuserar också på det positiva, och håller i Glad måndag! In hos henne och tanka ännu fler positiva tankar!

 

 

 

4 reaktioner till “Veckans bästa 27 april – 3 maj

 1. Vilken trist veterinär! Men bra att ta sikte på att Leiftra nu verkar ha mindre om och röra sig lättare. Förstår ju att du gärna vill rida henne igen.
  Vad gäller disputationen så kan det ju bli knepigt på olika sätt. En släkting, som är läkare, disputerade i mars inom området patientsäkerhet, på Karolinska universitetssjukhuset och det är ju en stor satsning att göra. Kanske har du fått några råd av dina handledare eller betygsnämnden om hur du det är bäst att göra med disputationen. För visst vill man ju att den ska nå ut itll många. När jag var på disputationen i mars var det kanske 150 och lyssnade. Funderade också på det här med opponeneten. Är det en svensk är det ju ok men annars vet man ju inte hur det ser ut på resefronten. Och just nu får man ju heller inte vara fler än 50 så då blir det ju inte en disputation som du kanske önskar. Bara några tankar.
  Positivt att grannsämjan består trots allt.
  Det positiva här hos mig har varit långa och många promenader, träff med vänner utomhus, bokläsning/lyssning och en båttur till Nacka strand och lunch på restaurang J med min ena dotter,
  Önskar dig en bra vecka.

  Gilla

 2. Som jag brukar skriva hos dig – du har då inte haft tråkigt den här veckan heller.
  Vad gäller Leiftra som hoppas jag att djurförsäkringen betalar tillbaka en del av pengarna som du slängde i sjön för en dålig veterinär.
  Å vilka mängder gödsel du köpte!!! Hoppas den inte luktar lika illa som den gjorde i bilen. Ska bli skoj att se om dina ”lantbruksansträngningar” blir mera framgångsrik i år;-)
  Vad gäller din disputation så är jag ganska säker på att allt som inte har med Covid-19 forskning att göra inte kommer att uppmärksammans ett dugg i år. Tyvärr. Nu vet jag inte hur viktigt det är att få publicitet för en avhandling. Får man ett bättre jobb då? Ingen aning. Kan du senarelägga disputationen? Vill du det? Vad säger dom som är insatta?
  Det förvånar mig att du inte blev osams med dina grannar. Jag hade nog blivit flyförbannat. Hur kan man ”bara” såga ned grannens träd? Det där med majbrasorna var väl ett olycksfall i arbetet antar jag. Undrar vad en utryckning kostar… Men det kanske går ingen nöd på grannen…
  Så skönt att Shelly klarade sig. Hoppas att grannen fick sig en läxa där.
  Har nog aldrig sett en stork irl, men jag vet ju att de flyger runt och delar ut bebisar;-)

  PS. Härliga bilder:-) DS.

  Gilla

 3. Härligt att läsa ditt inlägg!!!
  Veckans bästa för mig är nog att jag slutade ta de blodförtunnande sprutorna – som gav mig covid-19-symtom!!! Sen var det bäst att får vara ledig i fyra dagar och läsa bra böcker och strunta i jobbet och eländet där. Och så vann jag 100 spänn på en Sverigelott jag fått i födelsedagspresent och tog fyra nya lotter i stället för pengen. To be continued…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.