Böcker att se fram emot under maj – juni 2020

Under maj och juni kommer det många böcker som jag ser mycket fram emot. Jag har gjort en väldigt hård gallring bland alla böcker som är på väg nu, och ändå finns alla de här kvar på min lista:

Allra mest ser jag fram emot att läsa Goda grannar av Mattias Edvardsson. Han är en av mina absoluta favoritförfattare. Jag fick dessutom i uppdrag att läsa ett av hans första utkast av den här boken och ge synpunkter, så det skall bli spännande att läsa slutresultatet.

Det är många spänningsromaner på min lista, och det här är bara en extremt liten del av alla som ges ut nu i början av sommaren. Jag har varit väldigt kräsen och bara valt dem som har intriger som dels låter spännande, förstås, dels verkar välskrivna med inte helt självklara slut. Dockfabriken har ett omslag som först fick mig att bläddra förbi den, men så läste jag att den handlar om artificiell intelligens, och det avgjorde saken, den måste med på listan.

Kate Eberlens förra roman var så otroligt välskriven, så fin och så romantisk och innehöll samtidigt så mycket svärta att den romanen blev en av det årets bästa för mig. Lyckan finns i ett ögonblick har varit självskriven sedan jag såg att den var på gång.

I helgen började jag läsa Camilla Läckbergs helt nyutkomna roman, Vingar av silver, som är en uppföljare till En bur av guld. Jag har inte kommit så långt än, men den ges ut precis rätt i tiden för mig, så jag gillar det jag läser. Även om det kanske inte blir ett toppbetyg från mig (men man vet aldrig, jag gav hennes deckare Häxan 5/5), så är det ändå en bok jag vill läsa. Ibland är det skönt med lättillgängliga berättelser som inte kräver så mycket av mig som läsare.

Jag har inte läst Malin Thunberg Schunkes första spänningsroman än, men nu kommer den andra delen, De rättslösa, och jag måste bara läsa. Jag tror att jag hoppar rakt på tvåan och läser första delen efteråt om jag gillar stilen. Malin Thunberg Schunke är docent i straffrätt vid Uppsala universitet och har under många år skrivit flera fackböcker om internationell brottslighet, och nu alltså sin andra spänningsroman. Med hennes bakgrund vet hon vad hon skriver om, och det ökar sannolikt trovärdigheten i intrigen, och just trovärdighet är något jag tycker saknas ganska ofta i spänningsromaner.

I övrigt är det litet gott och blandat. Bland annat en relationsroman: Midsommarnattsdrömmar, om ett kompisgäng i 25-årsåldern som åker till Roslagen för att fira midsommar. Vi får följa dem upp i vuxenlivet och medelåldern, genom förälskelser, otroheter och skilsmässor, och hur de handskas med alla svårigheter livet har i beredskap för dem. Tills de en dag inser att det obegripliga har hänt också dem: att de börjar bli gamla, och att mycket redan är för sent. Muntert värre ;)

Vad ser ni fram emot att läsa den närmaste tiden?

11 reaktioner till “Böcker att se fram emot under maj – juni 2020

  1. Ja, det kommer väldigt många bra! Jag har gått igenom alla böcker fram till och med december, och det kommer ännu fler som man inte vill missa! Inlägg om de böckerna är på gång.

   Gilla

 1. Här finns absolut några godbitar även för mig;-) Å du verkar också ”koncentrera dig” på spänningsromaner just nu. Smart, spänning är precis vad man behöver i dessa coronatider.
  Camilla Läcksbergs böcker har jag tröttnat på, för mycket myspys enligt mig. Däremot har jag läst Malin Thunberg Schunkes debutroman ”Ett högre syfte”. Den var annorlunda och outstanding enligt mig.

  Gillad av 1 person

  1. Den här serien av Camilla Läckberg är väldigt annorlunda mot hennes deckare. Jag gav första delen en trea i betyg, den var lättsam men ingen bok man tänker på efteråt. Men ibland är det så jag vill ha det, koppla bort hjärnan en stund. Kul att du gillade Ett högre syfte! Jag skall lägga fram den och läsa den så snart jag kan.

   Gilla

 2. Oj, så mycket nytt som kommer. Tack för fina tips. Känns som om jag skulle vilja läsa/lyssna på många. Camilla Läckberg är ingen favorit direkt så jag tror jag passar här. Men ”Goda grannar”, ”Mytomanen”, Långt bortom havet” och ”Jagad”. känns som en bra start. Just nu lyssnar jag på ”Silvervägen ” och avslutade nyss ”Den tyska flickan”.

  Gillad av 1 person

  1. Vad tyckte du om Den tyska flickan? Det var ju författarens debutroman, och ganska nyligen kom hans andra roman, Dotterns berättelse. Jag har inte hunnit läsa den än.

   Gilla

   1. Den var lång men jag fängslades av historien och de olika människoödena. Tyckte också om de olika personbeskrivningarna. Tack, för tips om den nya boken😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.