Böcker att se fram emot under juli – december 2020

För ett par dagar sedan visade jag de böcker jag är mest nyfiken på i bokutgivningen under maj och juni. Här kommer favoriterna för resten av året:

Nya böcker i juli-augusti 2020

Börjlinds serie som började med Springfloden har varit en stor favorit bland spänningsromaner. Den senaste höll inte riktigt samma klass som de tidigare enligt min mening, så förväntningarna på den sjätte delen i serien, Fruset guld, är ganska nedtonade. Men läsa den måste jag, förhoppningsvis har författarparet hittat tillbaka till den ton de slog an i de första böckerna i serien.

Monstervågen är ett slags resereportage, en litterär essä, skriven av författaren som skrev boken Vargattacken, om hur en kvinnlig skötare i Kolmårdens varghägn kunde bli dödad av vargflocken. Jag bryr mig inte så mycket om vad Lars Berge skriver om, jag räknar kallt med att det kommer att vara intressant.

Så här beskrivs Fjärilsvägen, en bok om det svenska klassamhället: När Birgitta Lundberg föddes fanns det hopp, även om hennes liv. I rekordårens och folkhemmets Sverige kunde en arbetarflicka på landsbygden gå åtta år i skolan, ett år i husmoderskola och få ett kontorsjobb måndagen efter examen. Hon kunde spara till körkort och bil, åka på dans och hitta kärleken. Snart levde Birgitta Lundberg den svenska drömmen: Make, två barn. Volvo och villa. En välfärd som fanns där när hon behövde den. Sedan kom 1990-talets finanskris. Skilsmässan och stressen. Fattigdomen. Barnens liv till varje pris.

De sju morden på Evelyn Hardcastle har beskrivits som en mix av Agatha Christie och Groundhog Day, en pusseldeckare som direkt blev en internationell succé. Jag är väldigt nyfiken på den.

Nya böcker i september – oktober 2020

Domslut handlar om hur långt kärlek kan driva en människa. En kvinna möter en man på en bar. Dagen efter möts de i rätten, hon som domare och han som åtalad för olaga förföljelse av en kvinna han inte kan leva utan.

Det har blivit tradition att läsa ett par julfeelgoodromaner i november-december. Här har jag valt ut dem jag tror mest på.

Flicka kan vara en riktigt stark berättelse. Så här beskrivs handlingen på förlagets hemsida: Flickan är i skolan när soldater från Boko Haram stormar in och kidnappar henne och hennes kamrater. De förs till ett läger, gifts bort och lever under ständiga dödshot från unga män som nu är deras makar. Trots att hon fortfarande bara är en flicka tvingas hon snart lära sig att överleva som kvinna med ett eget barn. Världen runt henne är förtärd av våld, i det helvete som läg ret utgör. När hon tror att allt är över, öppnar sig plötslig en chans att fly. Hon ger sig av i skydd av natten, ut i en värld som helst av allt bara vill låtsas om att hon inte finns.

Yaa Gyasi kommer med en ny roman i september! Hennes Vända hem var briljant, skall jag bara läsa en eller kanske två böcker i september så blir det i alla fall Inte av denna världen.

Om förväntningar och hemligheter i en familj handlar romanen Systrar. Ännu en relationsroman är Alex Schulmans roman Överlevarna. Jag läste hans otroligt välskrivna och gripande roman Glöm mig för ett antal år sedan, och jag tror att det här kan vara en uppföljare som berättar vad som hände sedan. Om att som vuxen göra upp med sin barndom.

Missa inte heller Allt som en gång var, av författaren till Om allt vore annorlunda, en lågmält och varmt berättad historia, där känslorna kokar under ytan. Och missa inte heller Jenny Fagerlunds nya feelgoodroman, Mitt hemliga liv, om relationer och om att komma till insikt om vem man egentligen är, när man inte behöver anpassa sig efter någon utan kan vara den man är och leva som man vill.

Nya böcker i november – december 2020

Kepler är tillbaka med Spegelmannen. Keplers böcker är klassiskt hårdkokta kriminalromaner med skickligt uppbyggda intriger, ett skyhögt tempo och spänning så stor att jag inte kan göra annat än att svepas med och efteråt känna mig alldeles utmattad och omtumlad. Det går inte att motstå. I den senaste romanen, Lazarus, fanns det ett psykologiskt djup som jag saknat tidigare i personbeskrivningarna. Författarna gestaltade extremt skickligt hur brottsling och hjälte många gånger i själva verket är som två sidor av samma mynt, som Yin och Yang, med förståelse för varandras själar och psyke. Det som skiljer är att de agerar utifrån helt olika motiv. Det skall bli väldigt spännande att se om Spegelmannen håller samma klass.

 

I det här inlägget visar jag favoriterna för hela året 2020, från dem som gavs ut i januari till dem som kommer att ges ut i december.

6 reaktioner till “Böcker att se fram emot under juli – december 2020

 1. Japp, även i den ”högen” finns det några deckare som jag absolut kommer att läsa. Men hur hinner du läsa alla dessa böcker? Jag som är pensionär skulle inte ens beta av alla…

  Gillad av 1 person

  1. Jag hinner inte det, verkligen inte. Men jag gillar att ha en plan och struktur, och jag vill veta vilka böcker som är på gång så att jag inte missar de riktiga guldkornen. Vilka böcker som sedan blir lästa visar sig efterhand.

   Gilla

  1. Nej, nej, absolut inte! Jag skulle önska att jag hann, men dels räcker inte tiden till, dels vill jag hinna läsa vissa äldre böcker också. Jag kommer att vara glad om jag hinner läsa åtminstone tio av de här. Har du sett ut några böcker du vill läsa av alla som är på gång?

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.