Om att läsa och låta känslorna vila

Jag trivs normalt sett inte med att gå på autopilot, att inte utmana mig själv. En av mina största rädslor är att slösa bort mitt liv på sådant som inte gör livet meningsfullt, jag vill att varje dag skall vara speciell. Men under några veckor innan jag kunde fatta det sista livsavgörande beslutet om Leiftra, och de här fjorton dagarna efteråt, är det precis vad jag har gjort, gått på autopilot. Att läsa böcker har hjälpt mig att låta känslorna vila, så jag har läst.

Det här är de två första delarna i en spänningstrilogi av Anna Roos, med förankring i våra klassiska sagor. Första intrycket bådar gott, så snygga omslag. Om jag har förstått det rätt, har författaren hämtat inspiration från H C Andersens saga, Kejsarens nya kläder, till den ena romanen och från Bröderna Grimms saga, Törnrosa, till den andra. Anna Roos debutroman var riktigt bra, så jag hoppas att de här lever upp till samma nivå.

Trilogin kallas Morden vid världens ände. Den första delen gavs ut i oktober förra året, andra delen i början av juni och i oktober kommer den avslutande delen. Har ni läst?

En hel trave med böcker (nio stycken) ligger här och väntar på att bli recenserade. I dag skall jag försöka återgå till ett mer normalt liv, med arbete, träning, trädgårdsskötsel och att formulera en recension.

Önskar er en fin dag!

 

11 reaktioner till “Om att läsa och låta känslorna vila

 1. Att läsa är ju en bra autopilot på sitt sätt och att låta andra tankar vila så gott det går. Jag förstår ju att det är svårt på många sätt och saknaden efter Leiftra är stor och alltid kommer vara det.
  Tack för lästipset- Har just nu ”Testamente” av Nina Wähä på gång. Lite väl seg…

  Gillad av 1 person

  1. Jag försökte ta mig för med arbete och andra saker, men jag kunde inte tänka en vettig tanke. När jag började läsa en vanlig roman märkte jag hur skönt det var att bara få försvinna in i fiktionen en stund, så jag fortsatte att läsa. Men nu har jag börjat ta tag i mitt liv igen, och jag känner skillnad på att jag är mer närvarande nu. I början var det som att leva i en bubbla. Vissa förstår inte hur man kan sörja en häst så mycket, men hon var så speciell för mig, det är inte med alla, varken människor eller djur, som man klickar. Leiftra och jag gjorde det. Har du läst ut Testamente nu? vad tyckte du?

   Gilla

   1. Testamentet är klart. Har lyssnat på den och det tar tid men det var författaren som läste på och det var bra. Jag tyckte den stundtals var väldigt bra. Men stundtals alltför detaljerad i allt. Otroliga personbeskrivningar.Men jag slutade inte lyssna. Verkligen speciella livsöden.Jag upplevde stundtals att jag var på plats. Vill inte ha den olyssnad/ oläst.

    Gilla

 2. Så fruktansvärt jobbigt för dig! Vet ju precis vad du går igenom. Den där tiden innan beslutet är fattat är nästan den jobbigaste… Kommer ihåg när jag kom ut till stallet den dagen det var dags, visslade på henne som vanligt och hon kom halvspringande till mig, åh vad jag kände mig elak, nu lurar jag dig rakt in i döden tänkte jag och grät…
  Hoppas du kommer ur den värsta sorgen snart. Känns som om jag mest gått på autopilot sen min syster dog eftersom ”problemen” med sonen kom direkt efter det. Behöver också ta tag i mitt liv. Hade gjort det lite grann och hade mer jobb inbokat än på väldigt länge när corona kom och allt blev inställt…
  Skickar en stor kram och ja, självklart måste vi ses. Någonstans utomhus där vi kan hålla avstånd. Ta hand om dig!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, du har ju gått igenom samma sak. Otroligt jobbigt. Och som du skriver, när de litar på en och väntar sig att det skall hända något kul, och så har man fattat beslut om att låta avsluta deras liv. Det är så hemskt och man känner sig som en förrädare… Du har haft en tung tid, hoppas att det känns bättre snart och att allt ordnar sig så att du kan andas ut och känna att livet är litet lättare. Det är mycket tyngd att gå och bära på ♥ Jag tycker att din idé om att ses hos Anni var toppen! Jag skulle gärna se hennes trädgård och alla hennes konstverk. Sköt om dig du också, så ses vi snart! Kram

   Gilla

 3. Jag beklagar sorgen! Skönt att läsningen kan skingra tankarna lite. Jag känner inte till de böckerna, men de verkar spännande.
  Ha en fortsatt skön sommar!
  Varm kram!

  Gillad av 1 person

  1. Tack för omtanken! Det har varit en jobbig tid att förbereda sig för att avsluta hennes liv, vi hade ett väldigt speciellt band mellan oss, vi kände varandra utan och innan, det är inte alltid det blir så, varken med djur eller människor, och väldigt jobbigt efteråt. Men så är det med sorg, det tar tid att bearbeta.
   Jag arbetar med text, men jag har behövt något lättsammare som bara går att försvinna in i och inte behöva tänka, då har romaner och deckare varit perfekta.
   Ha en fortsatt skön sommar du också, ser härligt ut där ute hos dig! Kram

   Gilla

 4. Det finns inte mycket som är bättre än böcker och att blogga för att skingra tankarna. Hoppas du lyckas med det. Å det är ju nästan tur att du har så många böcker på lager, och fler lär det bli.
  Du verkar känna författaren personligen med tanke på dedikationen. Absolut älskar hennes signatur med s:et på slutet. Hur snyggt och personligt som helst.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är ingen brist på böcker i det här hemmet, och några fler vet jag är på väg. Men nu måste jag ta tag i mitt liv igen och skriva klar min egen bok, även om det inte är läge att komma ut med den nu i coronatider.
   Jag känner inte författaren, men vissa författare lägger ned så här mycket tid på oss som vill läsa och skriva om deras böcker. Väldigt trevligt, men man får akta sig för att låta sig bli påverkad av det när man sedan skall skriva om böckerna.

   Gilla

 5. Precis så fungerar läsningen ofta för mig också. Att fly verkligheten in i en roman. Jag har inte läst de här böckerna eftersom jag är smått alergisk mot mordgåtor. Men sago-temat låter intressant. HOppas att du kommer att berätta mer om böckerna senare.

  Gillad av 1 person

  1. Jag har börjat läsa den första delen nu och är så nyfiken på hur sagotemat skall avspegla sig i böckerna. Självklart, jag återkommer med en analys med omdöme när jag läst!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.