Roadtrip ensam till Kiruna – hiss eller diss?

Det här var ju så gott! Strömming med potatismos och lingon. Jag gillar när salladen är något annat än just salladsblad, gurka och tomat. I dag fick vi den serverad i de här små skålarna på fot, med strimlad morot, ruccola, spenat, kikärtor och en syrlig och god dressing där jag kunde urskilja citron.

Vi träffade Ewa och Rolf, och fick höra mer om deras resa genom norra Sverige, nästan ända upp till Arvidsjaur. Extra spännande för mig, eftersom jag vill bila upp till Kiruna. Genom inlandet och tillbaka ned längs östkusten. Utan avstickare blir det 266 mil. Vi har åkt MC ned från Haparanda längs östkusten, men jag har aldrig sett det norrländska inlandet, och jag är så nyfiken på att se åtminstone delar av Sápmi, det område som omfattar samernas historiska bosättningsområde.

Som boende här i Stockholmstrakten undrar man ju om vägarna i Norrland är oändliga utan bebyggelse och med tät skog? Var måste man börja vara beredd på att renar kan kliva ut på vägen? Hur är kvaliteten på vägarna? Och framförallt, vad bör man inte missa?

Jag får inte med mig familjen, så nu funderar jag allvarligt på att köra ensam till Kiruna och tillbaka. Klarar en social person som jag att vara tyst och ensam så många dagar som det skulle ta?

19 reaktioner till “Roadtrip ensam till Kiruna – hiss eller diss?

 1. Jag är född och uppvuxen i Stockholm. Flyttade till Umeå 1983 för att studera. Kulturkrocken mellan den stressade stockholmaren och de lugna norrlänningarna var total. Efter en tid försvann min storstadshets och man får ett annat perspektiv på tillvaro. Jag älskar Norrland och det vemod och lugn som finns där. Flyttade söderut för snart 30 år sen, men längtan finns alltid kvar.
  Jag skulle resa själv. Boka in några övernattningar. Inte missa Höga kusten ( Mannaminne om det finns kvar), Umeå, Skellefteå, Piteå. Tornedalen är speciell…) Sen kan du köra inlandsvägen ner. Det är mycket skog och renar, men få bilar.

  Jag hade i många år en dröm om att åka till Hornborgasjön och se trandans men fick ingen i familjen att nappa på det. Till slut sa min tonårsson: kan inte du bara sluta tjata om den där sjön och bara åka. Och det gjorde jag. En helt magisk tur!!

  Gillad av 1 person

  1. Tack för inspirationen, nu är jag ännu mer lockad att åka! Jag förstår skillnaden mellan stressad stockholmare och lugn norrlänning. Innan barnen åkte vi motorcykel runt hela Finland och över vid Kukkolaforsen och ned längs östkusten och hem till Sthlm igen. Jag kände mig så lugn och avslappnad. Tills vi skulle betala för hyran av en stuga vid forsen, och norrlänningen pratade så långsamt (jämfört med mig…) att jag verkligen kände hur all stress steg i kroppen och jag nästan hade kunnat hoppa upp och ned på stället på grund av att han aldrig kom till saken. Då insåg jag skillnaden mellan att vara lugn och att vara omedvetet stressad. Jag har inte kommit iväg än, men jag kommer att åka, och det blir nog ensam.

   Gilla

 2. Jag skulle kanske flyga upp en bit, till Ö-vik, Umeå, – eller så och sedan hyra bil och köra upp så långt jag kunde. Vi har gjort det och vi har kört upp kustvägen i Finland och sedan ner genom Sverige och kusten. Men innan dess blev det en tur inåt landet och sedan över till Narvik. Och känner du för att köra hela vägen så gör det. Absolut. Men viktigt att du tar god tid på dig.

  Gillad av 1 person

  1. Jag fick nästan med mig en av döttrarna och hennes kille, och hade börjat packa för att åka dagen därpå. Men vi insåg att det skulle bli väldigt jäktigt för att hinna hem tills skolorna börjar, och att vi inte skulle hinna göra några stopp på vägen. Nästa vecka börjar skolorna, vi får se hur det blir veckan därpå, om allt flyter på rent praktiskt kanske jag kan åka då, vi får se.

   Gilla

 3. Jag har sett midnattssolen i början av juli. På Dundret, nära Gällivare. Maffigt.
  Jag har också varit i Kiruna vid ett annat tillfälle. Skogarna i Norrlands inland är stora och milsvida. Då vi var till Kiruna så var det myggfritt det året och det var i augusti.
  För min del så skulle jag inte köra ensam så långt, men jag har gjort andra saker ensam, som jag brunnit för. T.ex. pilgrimsvandringen i Spanien.
  Känn efter ! Åk, om du brinner för detta!

  Gillad av 1 person

  1. Jag vill också se midnattssolen, det står på min att-göra-lista. Vi får se om jag hinner iväg ensam, annars åker vi nog tåg till Kiruna i vinter hela familjen. Eller både och :)

   Gilla

 4. Om jag vore du, så skulle jag absolut åka! I dagens läge med mobiltelefoner och möjlighet att lyssna både på radio och egen medhavd musik så behöver du nog inte känna dig ensam! Dessutom träffar du säkert folk när du stannar för att äta och övernatta.
  Vi äkte Inlandsvägen upp till Riksgränsen med husbilen för några år sedan och det är den bästa resan vi gjort! Vi tog det lugnt och tog en hel vecka på oss upp och lika lång tid hem, då vi mest åkte utefter kusten. De första renarna på vägen dök upp strax norr om Sorsele https://ankisbildblogg.wordpress.com/2017/07/26/forst-lite-mer-sorsele-och-sen/
  Önskar jag kunde följa med!

  Gillad av 1 person

  1. Det var så nära att jag kom i väg i torsdags, när Jackie och hennes kille ville följa med. Men så började Jackie fundera på hur långt det är, och vad litet vi skulle hinna göra under resan eftersom vi ganska snabbt måste hem, skolorna börjar ju nästa vecka. Så de ändrade sig. Nu avvaktar jag tills skolorna rullar på och jag ser att allt fungerar praktiskt, eftersom Bella byter både skola, ort och kompisar när hon börjar på gymnasiet, så vill jag se att det fungerar utan problem innan jag försvinner iväg. Jag har läst ditt inlägg – nu är jag inte mindre lockad direkt! :) Tack för inspirationen!

   Gillad av 1 person

 5. Bästa tiden för norra delen av landet snart. Mindre mygg och underbara färger. Trist att inte familjen är så entusiastisk. Jag har inte varit uppe i Kiruna, misströstar nu att jag inte hinner dit under min livstid, så tveka inte utan åk ditt hjärtat längtar!

  Gillad av 1 person

  1. Jag tänker likadant, att det gör ingenting om jag kommer iväg litet senare, jag kan föreställa mig hur fint det kommer att vara! Tråkigt att inte Inlandsbanan kan vara igång nu, på grund av covid-19, annars skulle jag gärna resa med tåg upp till Kiruna.

   Gilla

  1. Det är ju litet läskigt att köra ensam, om det skulle bli fel på bilen till exempel. Inte kul att stå ensam på en enslig väg utan sällskap. Men om det är alternativet åker jag ensam. Vi får se om jag hinner iväg efter att skolorna börjat, jag är ännu mer sugen på att åka nu. Kram

   Gilla

 6. Strömming äter jag inte, men min man älskar ”kattmaten”. Kör på du bara till Kiruna alltså. Förstår att du inte får med dig familjen. Dessutom är det ju lite sent på säsongen om man säger så. Jag menar om du vill se midnattssolen alltså.

  Gillad av 1 person

  1. Den kommentaren kunde jag ha gissat, hahaha :))) Jag var aldrig förtjust i strömming tidigare, men av någon anledning har jag längtat efter strömming i flera månader, men orkar inte laga strömming själv. Det hade varit så häftigt att se midnattssolen, det måste jag få uppleva någon gång i livet. Men inte år.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.