Trädgårdsfocaccia – så här bakar du ditt eget dekorerade bröd

I går fick jag lust att prova att baka ett dekorerat focacciabröd. Jag har sett bilder på Instagram från Vineyardbaker, som gör fantastiska bröd med motiv från konsten, inte minst från van Gogh, och då kallas det van dough. Så här blev mitt bröd. Väldigt roligt, inte svårt alls. Testa!

Till ett bröd behöver du
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl vatten
9 dl vetemjöl special
1 msk olivolja i degen
1 dl olivolja till plåten
1 dl olivolja att pensla brödet med
Grönsaker och örter till dekoration
Flingsalt att strö ovanpå när brödet är dekorerat

Gör så här
1. Smula jästen i en bunke (som rymmer ca 2 liter). Värm vattnet till 36 grader och rör ut jästen. Blanda i olivolja, salt och honung och rör till allt löst sig i vätskan.

2. Rör ned litet vetemjöl i taget i degspadet. När degen börjar bli som en klump knådar du vidare i ca 10 minuter tills degen blir smidig att arbeta med.

3. Låt degen jäsa till dubbel storlek under fuktad bakduk/fuktad kökshandduk i 40-60 minuter, beroende på rumstemperatur.

4. Sätt ugnen på 225 grader. 

5. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och pensla pappret rikligt med olivolja.

6. Under tiden degen jäser förbereder du dekorationerna. Skiva små tomater, lägg färska örter i vatten med litet citron, strimla paprika, blötlägg russin, skiva oliver, chilifrukter, lök eller vad du vill använda att dekorera med.

7. Jag lade upp alla grönsakerna och örterna på en skärbräda, så som jag ville ha dem på brödet, så var det bara att flytta över dem sedan.

8. Häll ut den färdigjästa degen i långpannan. Tryck ut den så att den täcker hela långpannan. Använd pekfinger/långfinger/ringfinger på italienskt vis, så bildas de karaktäristiska groparna i brödet. Nu har du 30 minuter på dig att dekorera. Tar det kortare tid låter du degen jäsa i fred den återstående tiden.

9. Pensla brödet med olivolja.

10. Dekorera med vad du tycker passar. Jag använde gräslök och rosmarin som stjälkar, och rödlök, tomater och paprika till blommor. Russin som blom-mitt, men nästa gång skall jag hacka svarta oliver. Tänk på att trycka ned grönsaker och örter i brödet så att det inte lägger sig på ytan när brödet jäser. Strö över flingsalt.

11. När 30 minuter gått (till dekoration + jäsning), är det dags att grädda brödet. Sätt in långpannan i den nedersta delen av ugnen och grädda brödet i 15 minuter. Sedan flyttar du upp det och gräddar ytterligare 15 minuter.

12. Tag ut brödet och låt svalna på galler.

Innan gräddning och efter. Som det brukar vara med focaccia, så är det godast nygräddat eller uppvärmt i ugn/mikrovågsugn.

Hoppas ni har en fin kväll!

3 reaktioner till “Trädgårdsfocaccia – så här bakar du ditt eget dekorerade bröd

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.