Bokomslag – trender för våren 2021

För två år sedan gjorde jag en trendspaning på bokomslag. Många läste och flera har hört av sig och önskat en ny trendspaning. Nu kommer den, min helt ovetenskapliga uppfattning om vilka stilar som tycks trenda på bokomslag i Sverige under våren 2021.

Årets dominerande nyckelfärger inom inredning och mode avspeglar sig på bokomslagen; sandigt beige, grå och bruna toner. Parallellt med de jordiga färgerna syns rödbrunt, varmt gult, rostigt orange och rött samt dämpade rosa toner. Med det som utgångspunkt, låt oss se vidare på de olika stilar som kan urskiljas i vårens bokutgivning i Sverige.

En begränsad färgskala. Många grafiska formgivare och illustratörer har valt att använda ett begränsat antal färger. När jag gick igenom, sorterade och analyserade bokomslagen blev jag överraskad av hur iögonfallande och färgstarka många är. Modigt att satsa färger som varmt gula och rostigt röda. Är det snyggt tycker ni?

En monokromatisk palett med en eller två accentfärger. Till exempel röda toner på hela omslaget med vit som accentfärg för titel, författare och förlag. Eller vitgrå nyanser med svart och rött som accentfärger. Eller turkos med guldaccenter.

Färgfältsdesignade omslag. Jag vet inte riktigt vilken effekt det ger med sådana fält, men jag gillar dem. Gör de här omslagen er sugna på att läsa böckerna?

Vintage, retro, 50-tal. En hel del av vårens bokomslag tycks inspirerade av tidigare tidsperioder, ofta 50-talet. Färgnyanserna är jordnära och dova. Rosa finns fortfarande kvar som trendande färg på bokomslagen, men nu är det dämpat rosa som gäller.

Årets stora trend anser jag vara bild- och/eller textmaskering. Väldigt många böcker kommer att ges ut under våren med omslag där bilden är oskarp, ofta på grund av att titel och författarnamn skymmer bilden, men också därför att bilden blurrats, det vill säga medvetet redigerats för att inte vara skarp. Tekniken hjälper till att uppnå ett mystiskt utseende. Kombineras gärna med fett typsnitt. Överraskande nog är också titeln i många fall oskarp, därför att den skyms av bilden, är nedtonad eller intrasslad i rötter, grenar eller blad från bilderna på omslagen.

Fortfarande verkar en minimalistisk design gälla, med ett rent typsnitt. Men inte alltid versaler, som det ofta var 2019.

Bokomslag med handskriven titel kommer även i år. Många tekniker för bokomslag överlappar förstås varandra. Allt som väntar dig tycker jag även är ett exempel på färgfältsdesign och Ett minnesvärt frieri ett exempel på omslag med monokromatisk färgskala.

Guldaccenter, både som titlar och motiv.

Alla böcker faller naturligtvis inte in i de kategorier som jag har utkristalliserat och benämnt, men enligt min mening är det de här stilarna som dominerar vårens bokomslag i Sverige.

Håller ni med mig om min trendspaning för 2021, eller har sett några andra trender? Det är alltid spännande att läsa vad ni tycker! Vilket bokomslag tycker ni är snyggt? Vilket lockar er att läsa?

17 reaktioner till “Bokomslag – trender för våren 2021

 1. När jag var i England brukade jag alltid fascineras av de vackra bokomslagen, liksom av vackra presentkartonger – för de är verkligen proffs på att förpacka läckert, britterna. Ett bokomslag betyder väldigt mycket för om jag ens ska ta i boken och läsa baksidestexten, eller läsa alls.
  Det första kollaget du visar, med pissgula :-D omslag, lockar mig inte alls, men det beror helt klart på färgen.
  De gulliga retrorosa som ofta utsmyckas extra med blommor och snirklig skrivstil får mig att rysa. De brukar dessutom förstärka det gulliga i sina lite barnsliga titlar.
  Färgfältsomslagen? För mig signalerar de konstböcker, eller i alla fall konstnärliga böcker. Ser ut som om det finns en del krockar i dina exempel, där innehållet är något helt annat.
  Text- eller bildmaskeringen kopplar jag direkt till deckare och väljer bort. Fel?
  De minimalistiska signalerar elit, Finkultur med stort F, ”den här boken är inte för alla”. Typ.
  Uppenbarligen gillar jag de monokromatiska omslagen bäst. Den där i turkos och guld är inte helt otippat min favorit. Men sprutan i LIT, ger mig aningar om att innehållet kanske inte är för mig ändå …
  Ack ja, det är kul med design och layout och olika smaker!

  Gilla

 2. Jag hade inte en aning om att det går trender i bokomslag. Jag lser oftast böcker som folk rekommenderar. Jag slängde ut en fråga på min blogg och ville ha tips på bra böcker. Det var många som gav tips och jag ska läsa alla. Åtminstone ge alla en chans. Jag har att göra ett helt år tror jag! :)

  Gillad av 1 person

  1. Haha, ja det ges ut tusentals böcker varje år, så gillar man att läsa så finns det att välja mellan :) Dessutom har man ju ofta alldeles för många olästa böcker från tidigare år, dels hemma, dels att låna på bibliotek. Gillar man att läsa, har man aldrig långtråkigt!

   Gilla

 3. Intressant genomgång! När jag tittar på lite avstånd och kisar för att välja favoritomslag utan att påverkas av författare och titel hittar jag två favoriter i den första kategorin: Ishiguro och Ulf Eriksson.
  Ulf Eriksson-omslaget med sina udda färger är otippat för min del, men de är välbalanserade trots att de är kontrastfärger – eller tack vare?

  I de övriga grupperna fastnar jag för Oksanen, riktigt varför vet jag inte. Textmaskering får mig att tänka ”Usch nej, där är det nog för många som dör” och 50-talsretro gör mig lika fördomsfull: ”Nja, där är nog allt lite för förutsägbart …”

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller med, jag gillar också de omslagen. Och nyss läste jag om Ulf Erikssons bok i en recension, och nu gillar jag omslaget ännu mer, trots färgkombinationen. Jag skulle däremot inte klä mig i de färgerna tillsammans.

   Gilla

 4. Jag gillar färg och tycker det sticker ut i bokhyllan men det klart, om alla ser ut så så sticker det ju inte ut någonstans! Det bästa är ju blandningen egentligen. Sen kan jag tycka någonstans att deckare eller spänningsromaner är svåra att få rätt känsla för om de är alldeles för färgglada.

  Gillad av 1 person

  1. Jag insåg när jag gjorde den här analysen, att jag också gillar färg. Särskilt Sofi Oksanens bokomslag lockar. Och i morse läste jag litet om Ulf Erikssons bok och blev nyfiken på den, och på något märkligt vis har jag börjat gilla det omslaget nu :)

   Gilla

 5. Riktigt intressant att läsa din spaning och vilket jobb du har lagt ner. Spännande vad det går att tolka in i ett bokomslag. Jag har inte reflekterat över det på detta sätt förut förutom att ett bokomslag verkligen kan både locka eller inte locka mig till läsning.

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det spännande med bokomslag! Bokomslag har stor betydelse vid marknadsföring av böcker, så det är viktigt att det blir rätt i tiden. Jag gjorde en trendspaning 2019 och intervjuade också designers av bokomslag, och det gav mersmak. Förra året hann jag inte, men så här efter nyår när det är ganska lugnt passade jag på.

   Gilla

 6. Jätteintressant! Jag faller faktiskt ibland för omslag, jag erkänner!
  När det gäller spänningslitteratur gillar jag det lite ”oskarpa i kanterna”, det som lämnar upp till den presumtiva läsarens fantasi. Men om omslaget lovar spänning är det bäst att inlagan lever upp till detta annars blir det… inga rosa tofflor från mig.
  Generellt gillar jag rena omslag, där text och bild framträder tydligt, inte för krusidulligt. Samtidigt får det inte vara för torftiga och… tråkiga omslag. Verkligen inte beige!!!

  Gillad av 1 person

  1. Vad roligt att du också tycker att sådant här är intressant! Jag föredrar också ganska rena omslag, helst utan fotografier på riktiga människor, eftersom jag vill skapa mig en egen bild. Men de minimalistiska är för rena för min smak, de böckerna ser ut att vara facklitteratur, och det ger ju fel signaler när det faktiskt är skönlitteratur.

   Gilla

 7. Ett suveränt inlägg Annette! Det måste ha tagit flera timmar att sammanställa. Har aldrig tänkt på omslagstrender, och när jag tittar på alla dina böcker så är jag glad att jag ”bara” gjorde omslag till fackböcker. De är betydligt mindre trendkänsliga, som tur är.
  Vad gäller din första grupp så förfäras jag över valet av typsnitten och att fler hade spärrade bokstäver. Ett big NO NO enligt mig.
  Andra gruppen är visserligen aningen mera spännande, med återigen reagerar jag på att typsnitten blandas hej vilt – usch!
  Färgfältsdesignade omslag – min favogrupp här. Precis som du gillar jag de starka färgerna..
  Vintage går helt bort för mig, mest på grund att jag ogillar rosa;-)
  Bild- och/eller textmaskering – nja. Om ”alla” kör med den trenden är det ju tämligen tråkigt om man säger så.
  Resterande tre grupper – inte min smak heller.
  Det måste ha hänt massvis som gått mig förbi de senaste fem åren. Tror inte att jag missat alltför mycket;-)

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ja, det tog en hel del tid att läsa på om olika tekniker som designers använder sig av, att gå igenom bokfloden för våren 2021 och sedan försöka utkristallisera återkommande tekniker på omslagen. Men jag gillar att gräva ned mig i sådant jag är intresserad av, och marknadsföring är spännande. Vad roligt att höra dina synpunkter på detta, särskilt som du ju är proffs! Jag håller med dig om det mesta, och lärde mig en del också, som att det finns något som kallas spärrade bokstäver. Var tvungen att googla :)

   Gilla

  1. Vad roligt att du gillar! Visst är det intressant att försöka se mönster i hur bokomslagen ser ut ett visst år! Jag har inte reflekterat tidigare över att bokomslagen följer samma trender som inom inredning och mode.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.