De tolv nominerade till Årets Bok 2022, och likheter mellan tidigare års vinnare

Alldeles nyss avslöjades att dessa tolv böcker har nominerats till Årets Bok 2022.

Nomineringarna har gjorts utifrån flera kriterier
1. Boken skall vara en stor läsupplevelse och innehålla en väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö.
2. Utöver det ska den även ha en hög språklig kvalitet och tilltala en bred läsekrets.
3. Boken ska även ha getts ut på svenska under perioden 1 maj 2021 – 30 april 2022.

Svenska folket röstar på sin favorit och utser vinnaren. Röstar gör man fram till den 18 september på röstsidan hos Bonniers Bokklubbar.

År 2016 vann Martina Haag med sin otrohets- och skilsmässoroman; Det är något som inte stämmer.
År 2017 vann Alex Schulman med sin självutlämnande roman om relationen mellan honom och hans mamma; Glöm mig.
2018 vann Niklas Natt och Dag med 1793, i serien Bellman noir, som har beskrivits som ett knytnävsslag mot den idylliserade bilden av svenskt 1700-tal.
År 2019 vann Stina Jackson med sin kriminalroman i genren norrländsk noir; Silvervägen
2020 vann Delia Owens med Där kräftorna sjunger, en otroligt fin roman med inslag av en kriminalhistoria, om ensamhet och samspelet mellan en ung kvinna och träskmarkerna där hon växer upp.
2021 vann Ann-Helén Laestadius med Stöld. En roman som baseras på verkliga händelser, om livet som renskötardotter.

Om man skall se några gemensamma nämnare mellan de tidigare årens vinnare, är det att samtliga böcker varit väldigt mörka och de har skildrat dysfunktionella förhållanden, antingen i relationer eller i miljön.

Har ni hunnit läsa någon eller några av de nominerade böckerna? Ni kanske redan har en favorit?

11 reaktioner till “De tolv nominerade till Årets Bok 2022, och likheter mellan tidigare års vinnare

 1. Måste hålla med BP om Martina Haags bok ” Det är något som inte stämmer”, gillade den inte alls, men smaken är verkligen olika!
  Liane Moriartys bok ” Öppnas i händelse av min död” gillade jag väldigt mycket, och tv-serien som gjordes på hennes bok : ”Big little lies” var väldigt bra. Så hennes nya bok vill jag läsa. En favorit är också Malin Persson Giolito, har inte läst den senaste. Så många spännande böcker!
  Ha det gott!

  Gilla

 2. Tack för din lista. De tidigare böckerna som vunnit och som är med på din lista har jag läst. Men håller med om att just Norrlandsböckerna är väl tunga och deppiga. Vad gäller nominerade böcker för 2022 så har jag läst ”Sista sommaren”, ”Skilsmässan” och ”I dina händer”. Sist ut var ”Skilsmässan” och jag gillade den. Och även Moa Herngrens ”Svärmodern” läste jag. Tänkvärd.
  Ha det gott!

  Gilla

 3. Vinnarna 2016 och 2017 har jag läst, men på senare år har jag helt kommit av mig med läsning av nån anledning. Kanske kommer jag igång nån gång igen, men just nu räcker inte tiden till – har så mycket annat att göra :-)

  Gilla

 4. Jag har läst Sångfåglar och Sista sommaren och jag tyckte väldigt mycket om båda. Skilsmässan har jag beställt till sambon som fyller i maj trots det i mitt tycke väldigt kvinnliga omslaget. Sen kommer jag nog läsa några till här men inte alla.

  Gilla

 5. Har inte läst någon av de nominerade böckerna. Men jag kunde med stor förvåning konstatera att jag läst förvånansvärt många av de tidigare vinnarna.
  Martina Haag och ”Det är något som inte stämmer” nej, usch. Hur kunde den bli årets bok?
  Niklas Natt och Dag med 1793 – där orkade jag med 50 sidor innan jag gav upp.
  Stina Jacksons Silvervägen älskade jag. Även efterföljande böcker är riktigt bra läsning.
  Delia Owens ”Där kräftorna sjunger” tyckte jag var totalt överreklamerad.
  Ann-Helén Laestadius ”Stöld” läste jag nyligen. Den var helt okej, men jag måste säga att de flesta författare från Norrland skriver väldigt deppiga och ”mörka” böcker, så även Laestadius. Undrar varför det är så?

  Gillad av 1 person

  1. Inte jag heller, men jag vill läsa flera av dem. Jag håller med dig om Norrlands-böckerna. Det är ofta ett långsamt tempo, dysfunktionella familjer eller miljöer, rå jargong. Jag kan tänka mig att man blir lik dem man har nära, så att människor från samma område påverkar varandra. Men allt kan omöjligt vara så mörkt bara för att människorna bor någonstans i de två övre tredjedelarna av vårt land. Jag måste fundera på om jag läst någon glättig och lättsam roman som utspelar sig norrut i landet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.