Recension: Amerikansk melankoli, av Joyce Carol Oates

Den här lilla boken fick mig att gå från noll till hundra på två läsningar 🤍 Det är väldigt sällan det händer, jag minns faktiskt inte någon tidigare bok som fått mig att tvärvända på samma sätt som nu.

Boken är Joyce Carol Oates samling av tidigare publicerad poesi; ”Amerikansk melankoli”. 130 sidor med ett innehåll som angår, skakar om och manar till handling.

Min första känsla var: är det här poesi? Jag saknade rytm i texterna. Men jag läste nog för snabbt, som om jag läste en roman eller en debattartikel. Så jag läste en gång till, långsammare. Och hjälp så starkt det blev.

Ni ser de rosa lapparna. Det är mina favoriter i den här diktsamlingen. De som drabbade mig hårdast. Om när man väljer att dö för sin kärlek, om vilket som är att föredra; att förblöda i en störtflod eller av tusen små hugg, om röster från kvinnor som bönar och ber om att få göra abort, om att välja att lyda order trots att någon annan skadas, om att manipuleras och utnyttjas som älskarinna till en gift man, om att sluta sina dagar på en palliativ avdelning.

Läs!

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 130
Utgivningsdatum: 2022-10-31
Förlag: HarperCollins
Form: Beatrice Bohman

___________

Synpunkter från diskussionen på mitt konto på Instagram 🙏🏻 💖 📝

Anna @hallbarhetsanna:
”Tack för tips. Den får hamna på att läsa-listan för 2023. 📚”

Helena @kustboktanten:
”Härligt när en bok drabbar på det viset! Det händer mig ibland, då gör jag likadant hämtar en penna och sen blir det anteckningar..😍”

4 reaktioner till “Recension: Amerikansk melankoli, av Joyce Carol Oates

    1. Vad roligt att kunna inspirera! Jag är inte så van att läsa poesi, så jag förstod först inte alls storheten i dikterna, men som tur var läste jag dem en gång till, långsammare, och det var som att jag plötsligt läste något helt annorlunda, med djupare innebörd. Jag läste på litet om de verkliga händelser som vissa av dikterna är inspirerade av, och det gav ytterligare känsla för den här poesisamlingen.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.