Helgfrågan: Nya författare

Mia i bokhörnan håller i Helgfrågan. Den här veckan tipsar vi om författare vi upptäckt och gillar.


Jag brukar hålla litet koll på kommande böcker, men de senaste två åren har jag inte tagit mig den tiden. Men så satte jag mig ned och gick igenom kommande böcker hos mina favoritförlag, och blev riktigt nyfiken på en hel del. Och vilket sammanträffande sedan, när jag dagen efter gick förbi Uppsala bokhandel, och såg flera av de böcker jag markerat som extra intressanta i deras skyltning!

 • Rosa Liksom, pseudonym för Anni Ylävaara, är ny för mig, men inte som författare. För bara några dagar sedan kom hennes roman, Älven, en berättelse med avstamp i de svenska flyktinglägren under krigsårens slutskede och evakueringen av den finska Tornedalens befolkning. Den beskrivs som storslagen och nödvändig att läsa för att förstå vår samtid. Det skall bli väldigt intressant att läsa den.
 • Samanta Schweblin är också en ny författare för mig, men inte för andra. Två av hennes romaner har givits ut i Sverige tidigare, men hon ser sig själv främst som novellförfattare, och noveller är vad Sju tomma hus består av. Författaren anses ha en förmåga att vagga in läsaren i en falsk trygghet, som med tiden övergår i något krypande och vagt oroande. Visst låter det spännande!
 • Emily forever är en roman om klass, vardagsliv och att försöka hitta en väg framåt i livet. Den kom ut i oktober förra året, men jag upptäckte den först nu. Beskrivning från hemsidan: ”Emily är 19 år och gravid, men barnets far, Pablo, har inga planer på att vara en del av hennes liv. I mataffären där hon jobbar gör ägaren sitt bästa för att hjälpa henne. Det gör även grannen, en ensamstående man som förmodligen är kär i henne. När Emily går in i sjunde månaden flyttar hennes mamma in för att också, på något vis, försöka hjälpa till.”

  Några favoritförfattare som kommit med nya romaner får också vara med på bilden, Ian McEwan och David Ärlemalm, och här är några bilder på deras tidigare böcker som jag läst.

  Och några böcker från författare jag inte läst något av än, och som hamnat hos mig på olika sätt, bland annat tack vare generösa förlag, nämligen Anna Kuru, Tinna Lindberg, Anne Liljeroth och Karin Bojs. Jag har bara hört lovord om deras böcker.

  Inspirerad av min barndomsvän @camillamarashisd, som skapar matmagi, har jag börjat göra snacksfat på helgerna. Okej, jag började förra helgen, men jag tror att det kommer bli en tradition ;) Smått och gott och plockvänligt till en bra bok eller film. Och med det önskar jag er en fin fredag!

  12 reaktioner till “Helgfrågan: Nya författare

  1. Hej, fantastisk helgbricka du bjuder familjen på, jag ska försöka återskapa något som passar till bara mig! Rosa Liksom är en favorit hos mig, har du sett filmen som bygger på boken Kupé nr 6? Jag har inte sett den, men den fick mycket publicitet på filmfestivalerna. Står i kö på biblan på senaste boken.

   Gillad av 1 person

   1. Tack! Jag började med en helgbricka till oss allihop, men det gav mersmak, så jag har gjort en liten minivariant till mig själv ibland på kvällen när de andra har annat för sig. Vardagslyx :) Vad roligt att höra att Rosa Liksom är en favorit, då vet jag att jag köpt en bok jag också kommer att tycka om. Jag har inte sett filmen, men googlade när du tipsade om den, och har den nu på min lista över filmer jag skall se.

    Gilla

   1. Tack! Vad roligt att du också gillar Rosa Liksom, det verkar vara många som gör det, men för mig blir hon en ny bekantskap. Spännande! McEwan är ju så otroligt bra. Jag upptäckte honom genom boken Domaren, och blev imponerad, dels av sättet han bygger upp berättelsen på, dels av kunskaperna om ett svårt ämne. Jag kollade upp honom och läste att Domaren bygger på verkliga rättsfall, vilket förklarar trovärdigheten i berättelsen. Väldigt bra som film också. Hur han kunde skriva Nötskal som är så osannolik, och ändå få mig att tycka om den, måste ju säga något om honom som författare. Anna Kuru kommenterade mitt Instagraminlägg i går och gav väldigt spännande tips på böcker med koppling till Tornedalen, hon är själv tornedaling, vilket jag missat. Nu måste jag läsa hennes böcker. David Ärlemalms böcker är spännande utan att det är ett mord som skall klaras upp. De är spännande därför att han skildrar människor så trovärdigt, med både mörka och ljusa sidor. Han skriver avskalat om det jag anser handlar om livsval, och huvudpersonen gör som vi alla antagligen ofta gör, ramlar tillbaka i gamla mönster. Han är osympatisk, och ändå kan man inte låta bli att ömma för honom. väldigt läsvärda böcker.

    Gilla

  2. Härlig blandning böcker, inte läst Ian McEwan men såg På Chesil Beach i svt, Lektioner är jag lite nyfiken på. Rosa Liksom kommer till Göteborg om ett par veckor, ska försöka hinna läsa hennes senaste Älven, lång kö till den svenska, ska låna den på finska, läst någon av hennes ungdomsböcker. Anna Kurus senaste ligger där och väntar. Vi är ostomaner och fick lite ost och frukt :)

   Gillad av 1 person

   1. Chesil Beach har jag i min lista över filmer att se, tack för påminnelsen om den. Vad intressant att lyssna till Rosa Liksom, och att det är kö till hennes bok. För mig var hon okänd tills nu, det blir spännande att läsa. Jag förstår inte att jag missat Anna Kuru, men jag har börjat tappa intresset för kriminalromaner och trodde kanske att hennes romaner var sådana. Nu skall jag i alla fall läsa hennes bok, efter att hon berättat att hon är från Tornedalen, och jag är så dåligt insatt i vad det innebär att vara just tornedaling. Samma här, jag älskar också ost :)

    Gilla

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com-logga

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.