Måndagens boktips: välkommen till bords!

Denna måndag bjuder jag på tips på böcker med måltider och fika i handling och/eller titel.

Lyckliga människor läser och dricker kaffe. Bokens titel är fantastisk och omslaget likaså, det gjorde mig väldigt nyfiken på att läsa boken direkt när den kom ut. Jag hade förväntat mig en berättelse i ungefär samma anda som Nathalie – en delikat historia, av David Foenkinos, som ju också handlar om en kvinna som förlorar den hon älskar i en bilolycka.

Men den här historien berättas inte på det litet typiskt franska viset; känslosamt, melankoliskt och väldigt charmigt, utan har ett mer amerikanskt upplägg, där huvudpersonen går igenom en kris och kommer ut på andra sidan som en bättre människa. Boken börjar dock väldigt, väldigt starkt. Jag kan nästan inte förstå hur den kunde förlora greppet om mig så som den gjorde, när den började så otroligt bra.

Här är romaner som jag ännu inte läst, men väldigt gärna vill läsa. Flera av dem handlar om kvinnor och män vars liv vänds upp och ned. Antingen är det biologiska klockor som tickar och livsdrömmar som är på kollisionskurs, eller så har de blivit lämnade, gått igenom skilsmässor eller upplevt något annat omvälvande. Men de samlar sina krafter och tar sig ur sorger och besvär, och visar både för sig själva och andra att de är starka och kompetenta personer. Trovärdigt eller inte, men det brukar vara mysig och peppande läsning.

Christoffer Holsts romaner, Solsken och parmesan och Den glömda kokboken, ingår i serien Mat, vin och nya chanser. Det sammanfattar väl ganska väl vad alla de här böckerna handlar om.

Här är tre helt olika romaner med något ätbart i titlarna. Hummelhonung Augustprisnominerades 1995. Jag har inte läst den, men jag har läst Torgny Lindgrens Ormens väg på Hälleberget, och den var fantastisk, men väldigt mörk.

I juli 2013 hade jag precis läst boken Små citroner gula, och var nyfiken på om filmen som kom ut det året var lika mysig. Patrik skulle handla på vägen hem och jag messade en inköpslista, som jag avslutade med: Hyra film? Små citroner gula? Han kom hem utan film, men med två citroner… Både boken och filmen är väldigt varma och romantiska. Jag skulle kunna tänka mig att se filmen igen, faktiskt.

Ett inlägg med tips om böcker där mat är en central del av handlingen kan inte utelämna Enid Blytons böcker. Som barn läste jag böckerna om Jack, Lucy-Ann, Philip, Dinah och Jacks kakadua Kiki, och älskade de böckerna. Och det var så mysigt med deras korgar med matsäcksmat som de ofta hade med sig och åt ute i naturen.

Samtliga böcker i det här inlägget är redan utgivna, utom Hannas kaffestuga, som kommer ut i maj i år.

Tipsa väldigt gärna i kommentarerna, eller länka till egna blogg- eller Instagraminlägg, så fortsätter vi att dela med oss av bok- och filmtips till varandra!

4 reaktioner till “Måndagens boktips: välkommen till bords!

 1. Tack, för denna härliga lista. Och jag är ju allätare så här finns mycket för mig. Minns just alla dessa ”Fem böcker” och deras matsäckar. En del av böckerna har jag läst och många vill jag läsa. Rekommenderar gärna i sammanhanget Emma Hambergs ” Je m ´apelle Agneta.”.

  Gilla

 2. Skrattade gott åt Paulas ärliga kommentar. Nu är jag absolut ingen motvallskäring, men feelgood är inte min grej heller som du vet. Åt andra sidan delar jag inte Paulas favoritgenre heller, så det jämnar ut sig antar jag;-)

  PS. Snart bokrea! DS.

  Gilla

 3. Hej, jag tillhör den lilla skara som har svårt att ta till mig feel-good-genren. Det räcker liksom att jag ser omslagen som är glada och glättiga så blir jag lite anti…Ja ja vet, jag är en motvallskäring. Jag förstår ju att även jag skulle kunna uppskatta en välskriven dylik, men har det inte gått lite inflation i genren? Torgny Lindgren har jag läst, men den senaste jag läste var Pölsan, och det var nästan 20 år sedan!
  Min favoritgenre är historiska släktromaner, dem kan jag verkligen frossa i. Just nu läser jagLars Myttings Hekneväven, en fortsättning på Systerklockorna, o jag tror och hoppas på en tredje bok i serien. Trevlig läsvinter/vår från pörtet

  Gilla

 4. Så många tips du bjuder på idag! Det tackar jag för. Har bara läst Små citroner gula, men det är evigheter sen. Jag skriver om böcker ibland, kanske det blir mer. Har iaf gjort en egen kategori om det nyligen på bloggen :)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.