Latmask!

I måndags var jag på en föreläsning med GI-experten Fredrik Paulún. Han bjöd på flera aha-upplevelser och en hel del gammal kunskap väcktes till liv.

paulun

Till exempel beskrev han hur kroppen fungerar med rätt kost och träning, och vad som händer annars. Det han sade stämde så bra in på mig just nu. Jag har tränat så intensivt ganska länge nu och började känna mig trött och omotiverad på gymmet. Enligt PT Olga Rönnberg tappar man ingenting av en veckas vila, så jag bestämde mig för en veckas vila helt enkelt, för att ladda batterierna litet.

Med vad händer..?

* … jag blir latare för varje dag som går
* … jag hinner med mycket mindre än annars, trots tiden jag spar på att inte träna
* … jag är inte alls lika sprudlande glad som alltid annars, och…
*… jag äter mer!
.

Latmask

 Fredrik Paulún beskrev på föreläsningen hur bland annat nivåerna av endorfin, serotonin och dopamin ökar vid träning. Det får oss att må bra eftersom det är kroppens sätt att belöna sig själv, det vill säga ett så kallat kroppseget belöningssystem. Humöret påverkas och vi blir gladare, lugnare, motoriska och koncentrerade. Dessutom minskar produktionen av stresshormonet kortisol = mindre stress. Träningen gör att det förflyttas från hjärnan och ut i musklerna där det inte är lika skadligt.

Det som har hänt när jag inte har tränat på ett tag, är att kroppen har försökt hitta andra sätt att belöna sig. Till exempel genom mat… Sambandet är så otroligt tydligt. När jag inte tränar äter jag verkligen mer. Man skulle kunna tro att det är tvärtom, men faktiskt inte. Och jag får inte samma positiva energikickar som när jag tränar, eftersom nivåerna av endorfin, serotonin och dopamin inte triggas igång.

Det är hög tid för ett gymbesök med andra ord! :D

2 reaktioner till “Latmask!

  1. Exakt sådär upplever jag också att det är. Kunde inte sagt det bättre själv. Så länge jag tränar är jag sugen på riktig mat. Om jag har ett uppehåll vill jag ha chips eller ljust bröd eller nåt annat lika onödigt.

    Gilla

  2. Precis sådär är det för mig också. En vilodag går bra men blir det 2 är det lätt att det blir fler och småätandet ökar också. Egentligen skulle jag må bäst av att träna varje dag men kroppen behöver också vila när man blir äldre och lågintensiv träning som promenader fungerar inte lika bra för mig.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.