Fototriss – Rostigt

Att fota rostiga föremål är inga som helst problem hos oss, här finns det många gamla prylar. Men för att få fram det rostiga behövs ett kort skärpedjup. Oftast använder jag ett 17-55 mm objektiv. I dag har jag för första gången använt ett 90 mm 1:2,8 som legat oanvänt i åratal, och nu tycker jag att jag lyckades ganska bra med att få det där korta skärpedjupet som jag velat ha, med suddig bakgrund. Vi får väl se vad ni tycker ;)
.

Rostig 2

I den här gamla tvättkitteln brukar jag ha växter. På sommaren blommor, och snart är det dags att gå till skogen och hämta grankvistar och sticka ned i jorden. Det blir alldeles lagom enkelt och fint, särskilt när snön lägger sig litet på grenarna.
.

Rostig 1

Den här stolpen står utanför vårt garage. Längst ned fäster vi en krok så att garageportarna skall kunna stå öppna utan att blåsa igen. Jag har aldrig tänkt på att det sitter två spikar längst upp. Det är sådant man ser när man tittar genom en kamera.
.

Rostig 3

Ett rostigt lås in till det som tidigare var vedbod, men nu är ombyggt och ingår som en liten del av stallet. Jag gillar sådana gamla låsanordningar. Rejäla grejer. Dessutom visar de att man litade på varandra. Låset var till för att säkra dörren så att den skulle hållas stängd, inte för att hålla obehöriga ute. Ser ni förresten spindeln på väggen?

banner_2011_250x79_black sepia orange

Fler fototrissar på temat Rostigt finns här.

 

35 reaktioner till “Fototriss – Rostigt

  1. Tack :) Jag tror faktiskt att man ser mer, och fler detaljer, om man brukar fotografera. Det märks på våra barn, som jag märker också börjar se motiv att fota sedan de fick mobiltelefoner med kamera. Av den anledningen har vi tillåtit dem att ha instagram, eftersom de utvecklar sin konstnärliga sida när de fotograferar och får respons på sina bilder. I morse när vi gick till bilen för att åka till skolan, sprang Isabella i förväg för att fota soluppgången över träden. Hon gillar att fota schleichmiljöer också, och av det har hon lärt sig att gå ned i samma höjd som motivet för att få bra bilder. Rätt så roligt att se :)

   Gilla

  1. Tack! Spikbilden blev bra av en ren slump :) Jag hade faktiskt ingen aning om att vår grusgång skulle bli så utsuddad och snygg som bakgrund, eller att spikarna skulle bli så skarpa. Det var en väldigt rolig fotorunda på tomten med det nygamla objektivet :)

   Gilla

 1. Läcker triss som hålls samman inte bara av rosten, utan förstås också av ditt korta skärpedjup. Vilken lycka att återupptäcka ett objektiv så där!
  Jag gillar bilden på kitteln och anar att den är läcker med sommarblommor i!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det var väldigt roligt att fota i helgen :) Jag är så skeptisk till tekniska saker, så det tar tid innan jag ger mig på det. När jag väl gör det brukar jag bli helt fast ;) Kitteln är jättefin tycker jag. Jag gillar mer och mer att använda gamla saker, spara och bevara.

   Gilla

 2. Superfina bilder där mittenbilden tilltalar mig bäst rent fototekniskt! Däremot är ju spiken i gångjärnet på sista bilden fantastisk! Ett tips när det gäller skärpedjup är att ha lite större skärpedjup när du tar en sådan närbild på ett runt föremål för då blir det lättare att sätta skärpan där du vill ha den och du får fortfarande oskarp bakgrund! :) Men jättebra jobbat och 90-objektivet är perfekt för såna här bilder!

  Ha en fin söndag!

  Gillad av 1 person

 3. En helt suverän triss! Ettan är ju ett konstverk i sig. Borde ramas in!

  Tvåan är läcker med de gamla rostiga spikarna.

  Trean – älskar sådana lås. De är inte bara rejäla, de är ju handgjorda i en smide och väldigt vackra.

  Kul att se att du också gillar rost. Jag är nämligen barnsligt förtjust i ”äkta” rost!

  Gillad av 1 person

 4. Jamen nu har du ju hittat skärpedjupet :) Jag frågade ju om din fotolåda… Mycket snygg framförd triss! Snygg kraftig spik i den sista den går inte att köpa längre, den är förmodligen hemmasmidd.

  Gillad av 1 person

  1. Tack, vad roligt att du tycker det :) Jag gillar effekten med det här objektivet, men det var svårt att fota med tycker jag. Jag tyckte att jag var ganska långt ifrån motiven, men fick ändå backa ordentligt för att få med allting i bilden. Spiken skall jag vara extra rädd om nu, när jag vet att den antagligen är hemmasmidd.

   Gilla

  1. Tack! Det tar väl tid innan jag lär mig vad effekterna blir när jag fotar med det här objektivet. Jag hade till exempel inte räknat med att vår grusgång skulle bilda den rosaaktiga bakgrunden till mittenbilden.

   Gilla

 5. Jeg synes bilder tatt med smal blenderåpning er så tøffe. Ser at du mestrer denne kunsten og bilde nummer ett ble min absolutte favoritt. Ha en fortsatt fin helg! Kram. Kari

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket :) Ja, det ger en annan känsla i bilderna med kort skärpedjup. Men man får nog passa sig för att använda det för ofta. Jag gillar egentligen mest att dokumentera verkligheten som den är, och det ser man inte alls på samma sätt med kort skärpedjup.

   Gilla

  1. Tack så mycket :) Känslomässigt gillar jag den tredje bilden mest, eftersom jag gillar den där smidda spiken. Fotomässigt tycker jag också att de rostiga spikarna på mittenbilden blev bäst. Jag blev så överraskad, och nöjd, med effekten av den utsuddade bakgrunden. Det gav mersmak att fota med det här objektivet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.