Filmer som är bättre än böckerna, och tvärtom

I Bokbloggsjerkan ställer Annika denna vecka (22-25 januari) frågan: Vilken bok tycker du är bäst, som är baserad på TV/film? Eller omvänt, vilken film tycker du är bäst, som är baserad på en bok?

Den enda bok jag kan komma på, som kommer att vara baserad på en film, är boken som George R.R. Martin skriver just nu. Filmerna spelades in innan boken var skriven, och kommer att sändas nu i april. När de två avslutande böckerna i Game of Thrones kommer är fortfarande oklart. Mer om GoT längre fram i inlägget.
.

bokjerka

Oftast är filmerna som baseras på böcker litet av en besvikelse, filmerna når inte upp till nivån på böckerna. De små nyanserna försvinner ofta i filmer. En bra bok ryms sällan i det vanliga 90 minutersformatet, som någon räknat ut att en film skall ha. Men det finns undantag. Jag ger först exempel på tre filmer/tv-serier som jag faktiskt tycker är bättre än böckerna, sedan exempel på två böcker som filmerna inte kommer i närheten av i kvalitet.
.

När filmerna är bättre än böckerna

★ ★ ★ ★ ★  Det tog två säsonger av Game of Thrones som tv-serie innan jag gav den en chans. Det jag såg var alldeles för våldsamt, blodigt och det var skrattretande många scener med avklädda kvinnor, utan att det fanns någon direkt anledning för handlingen. För att inte tala om att som en del av handlingen ingår drakar och vita vålnader. Jag var alldeles för skeptisk för att ens ge den en chans. Till att börja med. När jag väl gjorde det var jag helt fast, och jag plöjde alla säsonger som fanns på DVD och tecknade avtal med HBO enbart för att kunna se senaste säsongen av Game of Thrones.

Det är snyggt filmat, skådespelarna är perfekta för sina roller, replikerna är fantastiska och man blir hela tiden överraskad. Jag kommer att tänka på Carl Jonas Love Almqvist, som skrev ”varför är den goda dum, varför är den kloka ond, varför är allt en trasa?” Så är det i Game of Thrones, det är aldrig svart eller vitt. Och huvudpersonerna dör, en efter en. Det är inte så vanligt, men ger serien trovärdighet, det som händer skulle kunna hända i verkligheten. Många gånger inser jag att författaren hämtat inspiration från verkliga historiska skeenden.
.

När alla inspelade säsonger var slut läste jag böckerna. De är inte lika bra som filmerna. George R.R. Martin skriver i mitt tycke litet för omständligt utan att det för handlingen framåt. Nu har inspelningen av Game of Thrones gått förbi böckerna, vilket väl måste vara ganska unikt. I april kommer nästa säsong, och då får vi se om filmerna håller samma kvalitet som de gjort när de baserats på böckerna. Här finns en recension av senaste säsongen av Game of Thrones om du ännu inte upptäckt serien.

————-

★ ★ ★ ★ ★  Av min granne fick jag låna första delen i serien Outlander, av Diana Gabaldon. Jag läste och fastnade direkt. Trots att den innehåller ett historiskt hopp från en tid till en annan, sådant brukar vanligtvis avskräcka mig. Sedan fick jag höra att första boken i Outlanderserien spelades in och skulle sändas på Viaplay. Serien gjorde succé överallt och köptes in av fler och fler länder. I april kommer tredje säsongen av Outlander. Jag har fastnat i andra boken i Outlanderserien och kommer inte vidare, men tv-serien var fantastisk, så den missar jag inte!
.

————-

★ ★ ★ ★ ★  Törnfåglarna… Jag var väl 14-15 år och köpte boken begagnad. Jag tror knappt att jag lade den åt sidan förrän den var slut. Sedan kom tv-serien, och jag vet inte om någon tv-serie gjort mig, och säkert många andra, så frustrerad och förbannad på den envisa, karriärlystna prästen Ralph de Bricassart som väljer Gud framför ljuva Meggie Cleary.
.

————-

När böckerna är bättre än filmerna

Niceville läste jag i ett sträck när vi var på semester. En väldigt stark bok på många, många sätt. Intressant, spännande, frustrerande och väldigt rolig. Berättelsen utspelar sig i början av 1960-talet, i Jackson, Mississippi, och handlar om tre olika kvinnor. Aibileen och Minny är afroamerikanska hembiträden som städar hem och ser efter barnen hos olika vita familjer. Skeeter är en ung vit kvinna med författardrömmar, som får tolv svarta hembiträden i staden att berätta sina livs historier för henne, så att hon kan samla ihop dem till en bok. Boken handlar om deras situation och hur de blir behandlade hos de vita familjerna. På den tiden var amerikanska södern präglad av rasism och svarta blev väldigt illa behandlade.

När boken filmades blev resultatet mer en feelgood-historia, istället för den mångfasetterade handlingen i boken. Men se den ändå, den är bra. Framför allt, läs boken.
.

————-

Kristin Lavransdotter. Boken av nobelpristagaren Sigrid Undset. En riktig tegelsten, men så fantastiskt bra. Den är till och med så bra, att när vi åkte på MC-semester i Norge sade jag till Patrik när vi åkte genom ett visst landskap, det här ser ut precis som Gudbrandsdalen ur boken om Kristin Lavransdotter. Efter ett par hundra meter kommer det en skylt. ”Gudbrandsdalen”. Då har man lyckats som författare.

Boken handlar om Kristin Lavransdotter som lever på Jörundgård i Gudbrandsdalen i mellersta Norge på 1300-talet. Den unga Kristin lever ett lyckligt och harmoniskt liv med sin far, storbonden Lavrans, sin mor Ragnfrid, systern Ulvhild och den jämnårige vännen Arne Gyrdsson. Redan som barn är Kristin bortlovad till stormanssonen Simon Darre, men hon förälskar sig så småningom i vännen Arne. En dag kommer budet att Arne blivit dödad av prästsonen Bentein under ett knivslagsmål. Efter det att en av Kristins grannar försökt våldta henne i skogen ber hon sin familj att få vistas i kloster under en tid. Hon förälskar sig i en riddare i den närbelägna staden. Mannen, Erlend Nikulausson, har dock redan ett förhållande med en ”frilla”, Eline Ormsdotter, sedan tio år. I och med förälskelsen, och senare förhållandet, med Erlend börjar problemen.
.

Filmen var en besvikelse. Kristin Lavransdotter spelas av en skådespelare som inte är tillräckligt trovärdig i rollen. Läs boken!

jerka11

Fler som bloggat på samma tema hittar du här!

 

9 thoughts on “Filmer som är bättre än böckerna, och tvärtom

 1. Game of trines har jag aldrig följt, har nog med arbetstiderna att göra. Det där med att man känner igen sig i miljöbeskrivningar är rätt ovanligt. Ofta är dom mer stilistiska än beskrivande. Sen blev jag själv lite besviken på det jag höjde till skyarna i jerkan, Holmes. Avsnittet blev lite väl flummigt på slutet, men var givetvis välspelat som vanligt.

  Liked by 1 person

 2. Jag tror ju i och för sig inte att George R. R. Martin kommer att basera sin nästa bok på vad som händer i tv-serien, utan berättelsen kommer nog gå något isär i de olika versionerna :)

  Outlander är en riktigt lyckad filmatisering! Men det är den enda som jag har sett av dessa.

  Liked by 1 person

  1. ja, vi får se hur de tänker lösa det. HBO-serien har fått ett så stort genomslag, så jag kan tänka mig att manusförfattarna och George R R Martin har dragit upp riktlinjerna på ett ungefär om vad som skall hända. Serien måste ju sluta med samma härskare över Västeros i både tv-serie och bok.

   Gilla

 3. Har lärt mig att inte se en film/serie om boken blev en favorit … inte i första taget i alla fall ;) Det är svårt att låta bli att sitta och jämföra!
  Sagan om Ringen/Hobbit – blev ju jättebra filmer … men det kan ju bero på Tolkiens utförliga beskrivningar av ALLT i sina böcker!
  Harry Potter … Vet inte, men nu har jag sett filmerna och tänker läsa om böckerna under våren …
  Känner igen många av de du skriver om – en del har jag sett och läst, andra inte :)

  Liked by 1 person

 4. Här står jag som ett levande frågetecken, då jag inte sett någon film/serie förutom Törnfåglarna, men läste aldrig boken. Minns att jag grät floder;-)
  Håller förresten helt med dig. Jag blir alltid besviken på filmversioner av böcker. Till och med Harry Potter filmerna med alla specialeffekter tyckte jag var sämre än böckerna. Då är det bäst att inte ha läst böcker innan, då blir besvikelsen liksom mindre tycker jag.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.