Bokbloggsjerka v. 7 – ett förändrat bloggande

I bokbloggsjerkan ställer Annika denna vecka frågan: hur interagerar du med dina läsare, lockar till dig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta läsa bloggen. Hon vill även veta vad det är som driver dig till att blogga och hur mycket du tänker på dina läsare när du bloggar.
.

006.

Vill man ha många läsare måste man nischa sig, det har jag förstått från våra barn som har Instagramkonton. Själv har jag drygt 400 följare på IG, medan de har närmare 1000 var, för sina nischade Schleich- respektive Star Stablekonton. Jag testade en app som valde ut de nio mest gillade bilderna på mitt IG-konto – resultatet blev enbart bilder på vår Sheltie och vår Ragdoll… Så, ville jag ha fler läsare av min blogg skulle jag nischa bloggen och lägga upp enbart foton på vår långhåriga hund och på vår långhåriga katt ;) Men att ha många följare är inte mitt syfte med bloggen.
.

ig raggis

Jag var väldigt skeptisk till att börja blogga, men övertalades av mitt designteam till att starta både en blogg och ett Facebookkonto. Jag hade eget företag och bloggen och Facebook blev ett sätt att nå ut till och få respons från mina kunder. Då hade jag ungefär 500 läsare/dag. Som kund är man intresserad av personen bakom företaget, så jag kunde skriva om lika blandade ämnen som i dag och ändå få ganska många läsare. Nu när jag har sålt företaget har bloggen 150-300 läsare/dag. Jag har tappat sugen att blogga flera gånger och har stängt ned bloggen, men varje gång har jag insett att bloggen är som en slags (oftast medvetet lättsam) bilddagbok om vår vardag. Dessutom är jag med i olika utmaningar, som:

Av många av dem som är med i utmaningarna inspireras jag och får nya tips och tankar, och med dem interagerar jag så mycket jag hinner. Det vill jag inte vara utan, så bloggandet fortsätter :)
.

ig böcker

Av någon slags hänsyn till mina läsare lägger jag inte längre upp sådana här bilder i bloggen. Jag inbillar mig att mina bloggläsare inte är särskilt intresserade av korta utdrag ur mitt privatliv. Dessutom blir foton tagna med min mobiltelefonkamera gryniga i större format, som på bloggen. På Instagram känns det däremot ok att lägga upp sådana här bilder och skriva:

”Så många böcker jag hinner läsa när jag väntar på tjejerna som dansar,
spelar flöjt och när jag skall skjutsa dem hem från skolan. Väntetid har blivit lyxig lästid :)
Tolv böcker lästa hittills i år *nöjd*”

Jag skall fundera på om det är på Instagram jag vill lägga upp sådana vardagstankar, eller om jag skall trappa ned på Instagram och fokusera helt på bloggen. Interagera mer med andra bloggare och mindre med instagrammare.

De flesta hittar till min blogg genom olika sökmotorer, som Google, framför allt på grund av matrecepten och på grund av det jag skrivit om min träning för Olga Rönnberg. Mitt inlägg om hur man lagar tjälknöl av vildsvin toppar varje månad statistiken över mest lästa inlägg i min blogg. Andra följer min blogg, och jag deras, eftersom vi delar samma intressen (genom utmaningarna) och/eller för att vi efter en tid lärt känna varandra genom bloggarna.

jerka11

Här finns många fler som bloggat på samma tema, klicka in och hoppa runt bland spännande bokbloggar!

 

 

 

14 reaktioner till “Bokbloggsjerka v. 7 – ett förändrat bloggande

 1. Vilket kul och intressant inlägg. För mig är personen bakom bloggen viktig. Gillar att ”lära känna” personen :) Facebook har jag haft sen sonen började resa runt i världen och instagram skaffade jag i fredags :) Har inte riktigt lärt mig det ännu…
  Ja du läste rätt om Canada! Vi är nämligen bjudna på bröllop just dit, min syster som dog, hennes som ska gifta sig och jag vill gärna vara med. Och så blir det ju ett bra tillfälle att se Calgary med omnejd. Nej annars är det inte så ofta man får gå på bröllop nu för tiden… Innan vi bokar måste min man bara få klart med semester från sitt jobb, jag är ju egenföretagare så då är det lättare :)

  Gillad av 1 person

 2. Jag tycker ju att lite kattbilder aldrig är fel (fin bild, så blåa ögon!) :-) men mest är jag intresserad av text, det är så roligt att ta del av funderingar.

  Gilla

 3. Mycket intressant inlägg, tack! Gillade särskilt det där med dina funderingar kring mobilbilder och korta statusuppdateringar – passar de bäst på Instagram, Facebook, en blogg eller ska man skippa dem helt? Kul att läsa om dina funderingar!

  Gillad av 1 person

 4. Nu har jag varken Instagram, Twitter eller Facebook. Håller mig till min blogg i stället. Å där är jag faktiskt mest intresserad av att få kvalitetsläsare oavsett antal. Du vet sådana kommentarer som ”vilken fin blogg du har!” kan jag vara utan. Å det kan du också har jag märkt, då personerna som kommenterar hos dig har något ”vettigt” att säga. Det är ju den responsen man är ute efter om man bloggar mycket tycker jag. Är säker på att du tänker likadant!

  Sedan är det roligt att läsa vilka av dina ”nischer” får mest respons – katterna och recepten. Ja, där har du då inte fått många kommentarer från mig;-) Har iofs aldrig sett en katt med blå ögon och bilden är fantastisk, men djur är inte min grej. Å att följa recept är jag inte bra på heller, men av dina bilder njuter jag för fullt. Å 365 foton är ju ett måste hos dig.

  Vad jag vill säga så finns det nå’t för alla här på din blogg = du har en perfekt mix.

  Kul att du länkade till Skyltsöndag. 1 000 tack:-)

  Gillad av 1 person

 5. Jag tycker om att få en liten glimt från andra bokläsande stunder :) Men jag förstår hur det kan kännas att själv göra den formen av inlägg, då känns det plötsligt onödigt och man undrar hur någon kan vara intresserad av det. Å andra sidan är det kul att få något lätt mellan recensionerna :)

  Gillad av 1 person

 6. Jag tycker det är en svår balansgång med bloggandet. Det enda jag vet är att jag gillar forumet. Men i början hade jag en blogg för böcker, foton och privatliv. Nu har jag en vilande fotoblogg, en privatblogg med några få som har adressen och en renodlad bokblogg. Både tid och lust varierar över tid. Men det viktiga är att det är roligt med bloggen och inte blir en belastning. Enligt vad jag kan se i din blogg har du fått till en bra kombo!

  Gillad av 1 person

 7. Hej
  I maj förra året släppte jag min självbiografi Fröken Änka, sedan Feds hat jag testat olika sätt att nå ut. Nå ut ganska sådär gör jag nog men hur jag ska nå ut till ”rätt” personer är svårare. Har du tips?
  Är på instagram, Twitter, har en blogg och en sida på FB.
  Tack för inlägget

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.