37 – Djurspår (37/366)

ägg 1

Sådana här fina spår lämnar våra höns efter sig varje dag. De mörkbruna äggen kommer från våra Maranhönor, de ljusbruna från Orpington, de svagt mossgröna från Isbarerna och de svagt rosa från Brahmorna. I vår skall vi kläcka fram araucanakycklingar, som värper turkosa ägg som vuxna.

Ni vet väl att att det inte är någon fara att äta många ägg, varje dag? För några år sedan var jag på en föreläsning med näringsfysiologen Fredrik Paulún. En dam i publiken frågade hur många ägg hon kunde äta utan att det ledde till för höga kolesterolvärden. – Räcker det med åtta ägg per dag för dig, frågade Fredrik Paulún. Det är tydligen så att kroppen reglerar kolesterolet utifrån hur mycket man själv tillför. Det är dessutom inte kolesterol som sätter igen blodkärlen, det är socker. Ägg är fantastisk mat som innehåller precis allt man behöver, förutom c-vitamin.

365

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 + 1 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

 

14 thoughts on “37 – Djurspår (37/366)

 1. Underbar bild och så härligt att äta egna ägg. Vi hade höns när vi hade jordbruk ”förr i tiden” och det är så gött för både kropp och miljö att ha dem själv.
  Tack för att du lämnat så många kommentarer hos mig! Jag har haft alldeles galet mycket på jobbet ett tag, men nu är det sportlov och jag ska varva ner igen. :)

  Liked by 1 person

 2. Vilken härlig bild! En ”äggig juldekoration” helt enkelt, betydligt finare än kulor:-)

  Å vad gäller ägg och förhöjda kolesterolvärden så har ju forskarna/läkarna gjort en riktig kovändning. Minns för 30 år sedan eller så då sa man ju att man borde äta max två ägg i veckan för att kolesterolet inte skulle skjuta i höjden. Som tur är har man kommit fram till att ägg absolut inte är farliga.

  Å ett nykläckt löskokt ägg är det godaste som finns. Det går liksom inte att jämföra med ICAs frukostägg.

  Liked by 1 person

 3. Vilken underbar bild !! Härliga färger och supersnyggt att du lagt dem på granris :-)
  Måste vara fantastiskt att ha egna höns som värper äggen och det bara är att gå ock plocka. Bra och bara, det är förstås ett jobb också att sköta djuren men det kan det nog vara värt :-) Turkosa ägg låter väldigt spännande. Det har jag aldrig hört talas om.

  Intressant läsning här om att äta mycket av det goda eller bara lite. Har själv aldrigt brytt mig om några varingar utan äter ägg för att det är gott och nyttigt. Finns ju så väldigt mycket mer man kan göra med ägg än att koka ;-) Att de är dessutom är så nyttiga gör ju inte saken sämre.

  Liked by 1 person

 4. Vilket vackert foto! Det skulle man kunna ha som tavla på köksväggen! Jag tar själv enormt många foton men lägger inte ut något sånt i bokbloggen – misstänker att bilderna skulle ta över helt, isåfall.

  Liked by 1 person

  1. Tack :) Jag gillar en blandning av bilder och text, så jag skulle gärna se både tankar kring böcker och foton. Men då skulle förstås din blogg ändra karaktär, och det kanske vore synd.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s