Familjens svarta får (140/366)

pioner

Det här blir nog mitt allvarligaste inlägg under den här fotoutmaningen. Att vara ”familjens svarta får” innebär att man avviker från det som är normalt i sin familj. Jag har alltid varit engagerad i rätten att själv få välja hur man vill leva sitt liv, rätten att få gå sin egen väg och att få utvecklas åt det håll man själv vill.

I min egen familj är det, än så länge i alla fall, ingen som avviker och kan räknas som det svarta fåret. Men för mig är det inte negativt att vara det svarta fåret. Jag hoppas tvärtom att våra barn kommer ha mod att gå sina egna vägar och, om man nu vill kalla det så, bli vår familjs svarta får, om de kommer fram till att de vill andra saker än vad vi andra vill. Man måste få följa sitt eget hjärta och sin egen drivkraft, så länge det inte drabbar någon annan.

I äldre tider föreställer jag mig att det inte var enkelt att gå sin egen väg, att det skapade en trygghet att följa resten av familjen. Det kunde nog till och med få konsekvenser för familjens överlevnad om någon valde att gå sin egen väg. Tyvärr finns det många platser i dag där det synsättet lever vidare. Även i vårt land, och då tänker jag särskilt på de hedersrelaterade brott som sker mot flickor som inte vill följa sin familjs normer om hur man skall leva och med vem. Enligt sina familjer kan man nog säga att Fadime och Pela ansågs vara familjens svarta får. De ville leva sina liv efter sina egna värderingar och vara tillsammans med den de själva valde, och blev mördade av sina familjer på grund av detta.

Det här fotot får symbolisera vad jag menar. Det är ok att vara avvikande, som den här bukettens olika sorters pioner, och det är vackert.

365

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 + 1 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

 

16 reaktioner till “Familjens svarta får (140/366)

 1. Jag uppmuntrar också till att våga prova sina egna idéer och tankar, våga göra det man vill, våga vara ärlig utan att såra någon, våga vara sig själv – och våga säga nej.
  Klockren text och bild till en viktig samhällsfråga! <3

  Gillad av 1 person

  1. Tack :) Det är ett ämne jag alltid brunnit väldigt mycket för, så jag kunde inte låta det passera på det mer lättsamma sättet som jag försöker hålla bloggen i vanliga fall.

   Gilla

 2. Riktigt bra skrivet, jag har en dotter som vågar vara annorlunda och visst har det ibland varit tufft för henne speciellt då hon bodde hemma i vår lilla stad där alla ska se lika ut, nu är hon i Stockholm och där skiljer hon inte ut, hennes tema är japanskt i klädstil ja i allt.. hon blir i vår färdig magister i Japanska språket och siktar in sej på turism.

  Gillad av 1 person

  1. Modigt av henne, det är inte alltid lätt att vara annorlunda och sticka ut i mängden, men man måste få vara den man själv vill vara. Vad duktigt att ta en sådan examen, japanska är inte ett enkelt språk att lära sig vad jag har förstått. Japansk klädstil – så snygga foton du kan ta på henne då!

   Gillad av 1 person

   1. Tack, jo hon ställer gärna upp på bild, så bara hon kommer hem nu så ska jag nog fotografera henne. Hon kan bättre japanska än finska idag och då ha vi läst finska i 11 år i skolan, finska är ett hopplöst språk att lära sej!

    Gillad av 1 person

 3. Fin tolkning av temat! Du har rätt i att alla bör få vara med, vackra på sitt eget sätt. Pionbuketten som illustration till detta är perfekt, många vackra knoppar och blommor med skönheten som ett gemensamt drag! Fint tänkt, tolkat och fotat!

  Gillad av 2 personer

 4. Du är nog den enda av dom som jag följer i 365 photos som faktiskt skriver längre respektive långa texter till sina foton. Det gillar jag. Å det här inlägget är bara ett exempel. Innehållet är inte bara tänkvärt utan påminner om hur man ”definierar” ett svart får.

  Som du säger – personligen förknippar jag ett svart får till 1800 och 1900-talet, konstigt nog mest md tankar på England och aristokratin faktiskt.

  Men dina två tjejer lär absolut bli rejält vita får i sammanhanget:-)

  Gilla

 5. Där satte du fingret på samhället även idag, men vi här vågar ju säga hur vi har det, o det e jag tacksam för tidigare generationers kvinnor, som vågar stå upp .

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.