Skip to content

Organiserat kaos i våra bokhyllor

18 maj, 2016

I barnboksbloggen ställer Carola den här veckan frågan:

Hur har du organiserat dina bokhyllor? Efter tema, efter ämne, efter format, efter färg, efter författare, eller…
.

mat, djur, träning

Djurböcker längst ned, sorterade efter hund, katt, fågel och häst. Sedan kommer två hyllor med kokböcker, och böcker om hälsa, träning och mode i kanten. Överst en hylla med böcker om barn, inredning, trädgård och konst, sorterat ganska bra efter ämne. Men hjälp vilken oordning… Det blir nog lätt så när man använder böckerna mycket. De på översta hyllan används inte lika mycket längre, så där står de ganska stramt och fint. Kokböcker däremot, och böcker om hästar, dem använder jag som uppslagsverk så de plockas ofta ut och in i bokhyllan. Här är jag absolut ensam skyldig till kaoset. Och titta på kokböckerna… utskrivna recept instuckna i kokböckerna. Troligtvis har jag planerat en meny, och samlat recepten på samma plats. Här har jag litet jobb att göra…
.

resor

Böckerna om resor är i alla fall samlade! Eller inte…
.

bokskåp

… bredvid lagböckerna står en hel rad med böcker om Stockholmsvandringar och resor genom Sverige. Dem måste jag såklart ställa ned till de andra böckerna om resor. Det här var ju en bra bokbloggsfråga – att fota sina bokhyllor blev en ögonöppnare. Nu kanske det kan bli ordning bland våra böcker också.
.

gamla

Man kan inte tro att det finns någon tanke med den här bokhyllans system, men det gör det faktiskt. Den här bokhyllan står i ett hörn bakom vårt biljardbord, därför tänker man inte så mycket på böckerna i den. Här har jag placerat böcker som vi läste, alternativt köpte men inte har läst än, för länge sedan. De böcker som jag är nyfiken på vill jag ha synliga, de andra får hamna vid sidan av. Som de här.
.

arbete

I mitt arbetsrum står böcker som har med arbete att göra, det jag haft och det jag har nu.
.

fritidsprojekt

Jag och boktravar... På köksbordet ligger en hög med böcker som jag läser när jag äter lunch eller dricker en kopp kaffe. Jag drömmer om en egen potager, en plats där man odlar grönsaker, bär och blommor tillsammans. Här pågår planeringen, med en skiss på hur jag vill att det skall se ut i översta boken..!
.

lagboken

Till vänster står min egen bok och en antologi där jag har skrivit en artikel. Böckerna om mode har hamnat fel ser jag nu. Och inte bara de…

Slutsatsen blir att jag trodde att vi hade en ganska bra planering för våra böcker, men så är uppenbarligen inte fallet. Bokhyllorna kommer upp på min ”att-göra-lista”, det här måste jag snygga till.

Fler som berättar och visar hur de strukturerat sina böcker kan du läsa om här!

22 kommentarer leave one →
 1. jozebelle permalink
  22 maj, 2016 08:38

  Hmm lite ordning försöker jag ha

  Liked by 1 person

 2. 22 maj, 2016 10:39

  Det där känns igen 🙂 Men när vi sålde vårt hus på Malta och köpte en lägenhet istället kastade vi mängder av våra gamla böcker så nu är det lite tunnsått. Ångrar liite.

  Liked by 1 person

  • 22 maj, 2016 05:47

   Jag har alltid varit expert på att rensa ut saker, men böcker är speciella för mig. Och så har jag litet lärt mig av alla gånger jag ångrat mig. Ibland har gett saker till min mamma, och hon sparar, så fem år senare kan jag komma och hämta tillbaka dem, väldigt praktiskt 😉

   Liked by 1 person

 3. 18 maj, 2016 07:34

  Åh, vad många härliga bilder 🙂 Det är ju böcker på dem!

  Liked by 1 person

 4. 18 maj, 2016 07:16

  Ja men tänk att böcker på bokhyllor kan var så himla fint. I love it.https://eggetbok.blogspot.se

  Liked by 1 person

 5. 18 maj, 2016 06:25

  Alltså om jag jämför dina bokhyllor med våra kan jag bara konstatera att de ser ungefär likadana ut. Ärligt talat – finns det nå’t värre än en ordnad bokhylla?! Ser jag en sådan tycker jag att ägaren har en ”showcase” och absolut inte läst böckerna. Så jag gillar vårt kaos här. Det enda som stör mig en aning är dubbelraderna;-)

  Liked by 1 person

 6. 18 maj, 2016 04:18

  prydligt! Roligt att sortera och hitta ”nya”böcker 🙂

  Liked by 1 person

 7. 18 maj, 2016 02:53

  Tycker det är kul att se hur andra sorterar sina böcker! 🙂

  Liked by 1 person

  • 18 maj, 2016 03:02

   Samma här! En väldigt rolig och bra bloggfråga som blev som en väckarklocka för mig i alla fall 🙂

   Gilla

 8. 18 maj, 2016 02:38

  För att ha det organiserat som man vill så verkar det behövas väldigt mycket plats. Det är väl slutsatsen jag drar av den här veckan 🙂

  Liked by 1 person

  • 18 maj, 2016 03:01

   Ja, någon önskade sig ett eget bibliotek, det vore något! Annars är väl alternativet att ge bort böcker man läst, men det har jag så svårt för.

   Gilla

 9. 18 maj, 2016 01:42

  Vad mycket böcker 🙂 Så fint. Jag tycker nog att det låter, och ser ut som, att du har rätt så bra koll ändå och det är väl huvudsaken 🙂

  Liked by 1 person

  • 18 maj, 2016 02:58

   Tack 🙂 Jag försöker hålla någon sorts ordning, men när det fylls på med fler böcker fungerar inte systemet eftersom det redan är så fullt 😮

   Gilla

 10. 18 maj, 2016 11:58

  vad heter din egen bok, undrar jag nyfiket???
  ska fotografera när jag kommer hem till mina hyllor. kanske har någon varit där och stökat till…

  Liked by 1 person

 11. 18 maj, 2016 11:19

  Jag måste oxå omorganisera i mina bokhyllor, hyfsad ordning men är så fullt :/

  Liked by 1 person

  • 18 maj, 2016 11:57

   Ja, det är svårt att ge bort böcker, särskilt de böcker som man fått en speciell relation till.

   Gilla

 12. 18 maj, 2016 11:08

  ”Kål och krasse” har jag just fått veta att jag ska hämta på biblioteket, det gäller ju att förbereda sig ordentligt! Tänk så hemmablind man är, kanske att jag ska fotografera mina bokhyllor och fundera över hur de ser ut när andra ser på dem …

  Liked by 1 person

  • 18 maj, 2016 11:11

   Ha ha, ja det var en ögonöppnare att fota bokhyllorna, jag tyckte att vi hade en bra ordning 🙂

   Kål och krasse är väldigt bra, en av mina favoriter faktiskt.

   Gilla

 13. 18 maj, 2016 10:55

  Så farligt var det väl inte. 😉

  Liked by 1 person

  • 18 maj, 2016 11:10

   Det jag själv känner starkast för att ordna upp, är att dra ut alla böcker som besökande småbarn tryckt in så att böckerna står som en vågrörelse i bokhyllorna 😉 Jag vill åtminstone har raka linjer på bokryggarna 🙂

   Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: