Mygga (242/366)

mygga

En gigantisk mygga i ett av träden i slottsparken i Rånäs. Jag fotade alla bilderna från konstutställningen med mitt Canonobjektiv, EF 50/1,4 USM, som har blivit mitt standardobjektiv numera. Det klarar litet sämre ljusförhållanden, som det var i slottsparken, eftersom det har en stor glugg, men så småningom skulle jag behöva ett fast objektiv med mer vidvinkel. Ibland går det inte att backa ifrån motivet tillräckligt mycket för att få med allt i bilden, som när jag försöker fota våra kycklingar och höns i hönshuset. Dessutom blir det lätt oskärpa för minsta lilla rörelse hos motivet. Vad fotar ni med? Vissa av er har kompaktkameror vet jag, andra är väldigt avancerade med olika objektiv som ni byter mellan. Vad tycker ni fungerar bäst?

365

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 + 1 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

9 reaktioner till “Mygga (242/366)

 1. Vilken härlig mygga :) Jag har en Nikon D750. Objektiven är 24-120, f 4, 90, f 2.8 och 80-400, f 4.5-5.6. Jag har också en Nikon D5100 med 18-300, f 3.5-5.6. När jag inte orkar dra med dom fotar jag med en Cannon Ixus 240 HS

  Gillad av 1 person

  1. Vilken jättefin fotoutrustning du har! Vilket objektiv fotar du mest med, eller byter du ofta beroende på motiv?

   Jag har ett ganska mediokert zoomobjektiv som har för liten bländare, men som var väldigt behagligt att fota med eftersom det funkade till allt.Nu fotar jag mest med mitt 50mm eftersom det har bäst ljusinsläpp, men det fungerar inte så bra till motiv där man behöver vidvinkel, och inte till sportbilder (märkte jag i går…).

   Är du nöjd med dina teleobjektiv?

   Gilla

   1. Jag fotar mest med 24-120 om det inte regnar annars tar jag min andra Nikon D5100 med 18-300 (det passar inte på Nikon D750). Fotar jag porträtt eller makro använder jag 90 mm. 400 mm är tungt och kräver stativ men passar bra att fota fåglar med.

    Gillad av 1 person

 2. Vilken jättemygga ! Kul bild. Gillar verkligen din skärpa i bilden och det suddiga i bakgrunden. Jag har också 50 mm objektiv som standard och känner mig rätt nöjd men visst har det sina svagheter men mycket fördelar också. Gillar det. Jag tycker 50 mm återger fina färger, fint ljus och fin skärpa fast jag upplever inte det så skakigt. Mitt 90 mm objektiv är mycket skakigare och jag skulle behöva använda ett stativ i de flesta fall när jag fotar på mycket nära håll.
  Jag tycker 50 mm objektivet ger en väldig fin bokeh och det du har i det övre vänstra hörnet av bilden gillar jag verkligen.

  Gillad av 1 person

  1. Tack, vad roligt att du gillar bilden :) Jag tyckte också om resultatet med glittret (bokeh) i vänstra hörnet, jag tyckte det passade till myggans material.

   Jag håller med dig, jag har också ett 90mm, och det är bara bra till motiv som är helt stilla. Jag har visserligen fotat vår hund när hon kom rakt mot mig, men när jag gjorde det var jag för det första mindre kräsen och för det andra redigerade jag aldrig bilder, mer än att ljusa upp dem. det var i november förra året. Den här fotoutmaningen har gjort mig mycket, mycket mer kritisk till mina bilder, på gott och ont ;)

   Här är bilden på Alice: https://justnujusthar.com/2015/11/15/helgbilden-alice-%e2%99%a5/

   För skojs skull skall jag prova att redigera den litet, och se om den kan förbättras, det kanske kommer ett inlägg om det snart.

   Gilla

 3. Jag använder en enklare systemkamera, Nikon D3100, vars kamerahus inte är så stort och tungt. Mitt standardobjektiv är det som följde med kameran, ett Nikon 18-105mm. Har även ett Tamron 70-300mm som jag använder ibland. I brist på ett Macro använder jag CloseUp-filter (eller närbildsfilter som det också kallas). Ibland, när systemkameran av någon anledning är hemma, får mobilkameran arbeta.

  Gilla

 4. Vilken bra och stor mygga som sitter still, du hittat! :)
  Jag använder min kompaktkamera, en Panasonic Lumix med ett fast Leicaobjektiv och min mobil, en Sony xperia z3+. Ibland känner jag att jag skulle vilja ha en systemkamera så man kan byta objektiv. Men både kompaktkameran och mobilen är smidiga att ta med sig. Några gånger har jag använt min mans systemkamera men den känns väldigt stor och klumpig, Vi får väl se längre fram …

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.