Tiden flyger (249/366), och svårigheterna med att fota travhästar…

tiden flyger

Att det skulle vara så svårt att fota travhästar! I efterhand har jag funderat över varför bilderna blev som de blev, och vad jag skall försöka göra bättre nästa gång. Det här är mina tankar kring det.

 • Hästen bör ha ett glatt och uppmärksamt uttryck, vilket innebär att den håller öronen spetsade framåt. Att hästar har öronen vinklade bakåt kan betyda att de är ovilliga eller sura, men det kan också vara att den lyssnar på ljud bakifrån, som från sin ryttare. Bäst blir bilder på hästar när öronen är vinklade framåt. Här är de inte det, men jag tycker att det kompenseras av att hästen ser så fri ut i sitt steg, med svansen rakt ut med ett rejält sväv i steget. Så skulle inte en ovillig häst se ut.
 • För att få skarpa bilder på hästar i rörelse – kort slutartid! Jag hade 1/400 s här, det var ju inte alls tillräckligt som ni ser. Viss oskärpa kan vara ok tycker jag, det ger en fartkänsla. Men nästa gång skall jag prova minst 1/800 s för att frysa rörelsen och slippa rörelseoskärpa.
 • Bländaren var så liten som 7,1, vilket gör att skärpedjupet blir stort. Jag är visserligen väldigt förtjust i kort skärpedjup, men i det här fallet ville jag att man även skulle se bakgrunden.
 • Bakgrunden får inte vara rörig så att motivet försvinner. Här är jag nöjd med bakgrunden, den visar ju att det är ett montélopp och vilket odds hästen står i. Bakgrunden berättar något om motivet, det gillar jag.
 • När jag är i full färd med att få till allt det jag nämnt tidigare, glömmer jag ofta bort horisontlinjen. Här har jag korrigerat den litet i efterhand så att den inte blir lutande.
 • Jag fotade hästarna från olika vinklar; både när de kom emot mig, från sidan och snett bakifrån (när jag inte hann med att panorera med kameran…) På det här fotot tycker jag att hästen är i en snygg rörelse där man ser alla benen, den är i ett svävmoment och ser ut att tänka framåt. Ren tur, att åtminstone något foto blev ok i det avseendet.
 • Ljuset var knepigt den här dagen. Omväxlande sol från en klarblå himmel med väldigt skarpt ljus, och mörka ovädersmoln med regn. Jag hade svårt att se i displayen hur bilderna blev. Jag försökte att krypa ihop med kameran under ett stort paraply, men det var tydligen inte tillräckligt. På plats tyckte jag att många bilder blev rätt så bra, men hemma fick jag en smärre chock – så många oskarpa bilder! Det var heller inte helt lätt att fota i motljus. Det fanns en proffsfotograf på plats, som fick tillåtelse att gå in på gräset innanför banan och fota från samma plats, men med ljuset i ryggen istället. Det hade ju varit lyxigt, att få den möjligheten.

365

Här hittar du fotoutmaningen där du tar ett foto till 365 + 1 olika teman under året, samt alla deltagare. Klicka gärna runt och se andras foton på samma teman!

15 reaktioner till “Tiden flyger (249/366), och svårigheterna med att fota travhästar…

 1. Jag kan tyvärr inget om hästar och sporten men intressant att läsa hos dig om det och man lär sig alltid något. Har heller aldrig fotat hästens framfart med min kamera. Men det är mycket intressesant att läsa dina tankar. För migg ovana öga med hästar och fart så tycker jag bilden är väldigt fin och du har fångat hästens ståtlighet i farten.

  Gilla

 2. Oj vad du kan mycket om hästar! Det ska du ta vara på och fota många hästbilder! Snygg skärpa på hästen och fin kontrast till bakgrunden. De utfrätta partierna är säkert ett medvetet val. I till exempel fotoredigeringsprogrammet Lightroom skulle man eventuellt få fram litet av himlens färg och travbanan om man vill (har hört att man kan göra så med Cannon kameror. I Nikon är det tvärt om så att man behöver underexponera och lätta upp de mörka partierna). Det där vet du säkert redan. Jättefin bild!

  Gilla

 3. Vilken fin fotoserie på er dag på travbanan. Jag har lärt mig mycket om sporten och hur hästar kan avläsas, mycket intressant. Kul också att läsa om dina egna reflektioner om bilderna.

  Gilla

 4. Jag måste nog gå till optikern för jag ser inte någon oskärpa, för mej är fotot jättebra taget och det är det nog för de flesta möjligtvis proffsen som skulle kunna ha åsikter.Inte jag! Jag visste inte att den här typen av lopp ens fanns.

  Gilla

 5. Det är då en himla tur att jag inte är en fotobloggare, för jag förstår inte ens vad du pratar om. Jo, trav och hästar vet jag ju vad de är, men fotospråket hänger jag inte med alls i…Å jag ser då inget fel på bilden alls. Men jag trodde ju att travsporten hade ekipage, alltså en sulky med kusk bakom hästen. Den här kusen har ju inte det. Å eftersom jag bor granne med en före detta galoppbana så tror jag nog att den hästen med ryttaren deltar i en galopptävling ute i Kungsängen kanske, dit Täbys galoppbana flyttades för två månader sedan… Eller så är det en bild som du tagit tidigare på Täby Galopp. Å nej, jag är ingen besserwisser och jag kan ingenting om hästar heller. Är bra skraj för dom;-)

  Gilla

  1. Travsporten har kusk med sulky, men det finns också en gren som heter monté, då rider en ryttare i trav på varmblodstravare samma bana som de andra travarna. Nytt för mig också var att man hade både körhästar och ridhästar i samma lopp, men det vara bara för att det var ett kvallopp, i vanliga tävlingslopp gör man inte så. På galoppbanorna är det inte varmblod utan fullblod. Jag har varit på Täby galopp några gånger, och tänkte att jag skulle åka dit och fota, det är ju nära, men såg att de flyttat nu. Det är inte särskilt långt till Upplands-Bro heller, så vi får väl se hur det blir.

   Gilla

 6. Jag gillar bilden! Man ser hästens rörelse framåt och har fin skärpa på hästen. Det är inte lätt att fånga djur eller människor i rörelse och avvägningen med skärpa/oskärpa är en avvägning. Brukar roa mig med att försöka fota fåglar i flykten, majoriteten av bilderna åker i ”papperskorgen”, några få klarar granskningen. :)

  Gilla

  1. Vad kul att du gillar den :) Fota fåglar är ju ännu svårare, de följer ju inte en viss linje heller, utan kan svänga av åt vilket håll som helst helt plötsligt. Men väldigt kul, och fint när man lyckas. Vad har du för objektiv till att fota fåglar? Ett tele av något slag?

   Gilla

  1. Jag håller på att snöa in mig helt, och blir inte nöjd med knappt någon bild längre. Hoppas att det bara är en fas ;) Roligt att du tycker att bilden är bra! Jag skall försöka skriva litet om hur jag tänker när jag fotar, dels för min egen skull, att kunna gå tillbaka till, dels kanske det kan vara kul att jämföra tankar kring fotograferingen.

   Gilla

 7. Jag tycker att du har lyckats väldigt väldigt bra. Och näe, det är inte enkelt att fota något i rörelse. Sen, precis som du skriver så beror det på hur du önskar din bild. Jag gillar att testa panorering när jag fotar bl.a fåglar. Visst är det kul att testa olika sätt. Och som man alltid sagt… övning ger färdighet ;) Sen beror det ju på den ständiga frågan… vad är en bra bild? Skulle man fråga Mr. Pretto så får man nog ett svar men vad säger att det är rätt… vad är rätt och vad är fel? DET är något jag ofta ställer mig frågan. Det är en anledning till att jag lämnade vissa fotoplatser. Där fanns allt för många pretton som talade om hur en bra bild ska se ut… öhhh.. Jag tycker att en bra bild är just den bilden som fotografen är nöjd med! Ha det gott!

  Gilla

  1. Tack, vad roligt att höra :) Och du har helt rätt tycker jag, det är verkligen oftast en smaksak vad som är en bra bild. För mig personligen är det oftast när bilderna förmedlar en känsla, jag vill bli berörd. Och så undrar jag om det inte skapas olika trender inom foto..? Under en period tycker jag att jag bara såg bilder som var romantiskt vitsuddiga (över-retuscherade och filter) och fotade i motljus, men nu verkar det vara många som fotar i skarpa färger och mer naturligt, så som verkligheten ser ut.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.