Den otursförföljde Max Crumbly: Skolans hjälte # 1, av Rachel Renée Russell

Recensionsexemplar från Modernista - stort tack!
Recensionsexemplar från Modernista – stort tack!

 

Mitt betyg: 3/5

Antal sidor: 303
Serie: Den otursförföljde Max Crumbly (del 1)
Utgivningsdatum: 2016-10-03
Formgivning: Lars Sundh
Illustrationer: Rachel Renée Russell
Förlag: Modernista
ISBN: 9789177011446
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

Isabellas recension på Instagram

 

Handlingen i korthet, från förlagets hemsida

Max Crumbly har precis tagit det första steget in i en ny, läskig värld: South Ridge Middle School! Det är mycket som är toppen med hans nya skola, men där finns också ett stort problem: Doug Thurston, skolans mobbare, vars nya hobby är att låsa in Max i hans skåp. Om Max bara kunde vara som hjälten i de serier han älskar – eller de som han själv ritar – och på något magiskt sätt rymma från skåpet och besegra Thurston. Problemet är att Max inte direkt har några superkrafter. Hans kusliga och nästan övermänskliga förmåga att känna doften av pizza på flera kvarters avstånd skrämmer tyvärr inga skurkar på flykten… Men Max kommer ändå att göra sitt bästa för att vara den hjälte hans skola behöver!

Så tyckte jag om boken

Nu kommer en ny serie av succéförfattarinnan Rachel Renée Russell. I den här nya serien får vi lära känna en ny person – Max Crumbly, som skall börja i åttonde klass. Historierna om Nikki (Nikkis dagbok) och Max Crumbly kommer att påverka varandra framöver.

Boken om Max Crumbly är skriven med samma driv och energi som böckerna om Nikki, och illustrationerna är lika träffsäkra och charmiga. Det är däremot inte lika många utrop, som OMG!! och Wiii!! och texten är överhuvudtaget mer återhållsam. Det är inte samma känslomässiga bergochdalbana som i Nikki-serien, de pinsamma och jobbiga händelser som drabbar Max Crumbly tar han med en betydligt större fattning än Nikki. Jag trodde inte att jag skulle kunna sakna de där utropen från Nikki, men de bidrog till bilden av ett väldigt positivt och smågalet energiknippe, vilket jag saknar i boken om den mer behärskade Max Crumbly.

Både böckerna om Nikki och om Max Crumbly handlar om deras olika missöden. Men när böckerna om Nikki fokuserar på känslor och relationer; till vänner, ovänner, förälskelser, föräldrar och syskon, är främsta fokus hos Max Crumbly på äventyr och spänning. Precis som jag sagt om tidigare böcker av Rachel Renée Russell, borde boken om Max Crumbly sättas i händerna på barn man vill skall upptäcka lusten att läsa. Kombinationen barnbok och serietidning är genialisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.