Omtalade favoriter till Årets svenska fackbok

I går resonerade jag kring vad man egentligen menar med bedömningskriteriet i Augustprisstadgarna, ”de bästa nyutkomna böckerna”, och jag berättade vilka böcker jag personligen tycker är värda varsin statyett i sina respektive klasser. I dag skall jag gå litet närmare in på fackboksklassen.

150 titlar har skickats in för bedömning till enbart fackboksklassen. Det är omöjligt för mig att försöka gissa vilka fackböcker som kommer att bli nominerade på måndag, inte minst av det skäl Gunnar Wetterberg, författare och historiker, angav i premiäravsnittet av Augustpodden. Han menade att facklitteraturen får en väldigt begränsad uppmärksamhet på kultursidorna, och jag håller med. De sidorna är inte särskilt ofta till hjälp när man vill hålla sig à jour med aktuell facklitteratur. Och att själv hålla sig uppdaterad om all svenskspråkig facklitteratur inom så varierande områden som kategorin rymmer, det är oöverstigligt.

De böcker Gunnar Wetterberg nämner i Augustpodden, värda en nominering i fackboksklassen, är följande:

 

wetterberg

 • Allt är vågor : Virginia Woolf och den moderna fysiken, av Per Molander
 • De små då : Perspektiv på barn i historien, av Eva Österberg
 • Islams dynamiska mellantid : muslims idéhistoria mellan guldålder och framväxten av politisk islam, av Mohammed Fazlhashemi
 • Vårt klot så ömkligt litet, av Ulf Danielsson
 • Gutenberggalaxens nova : en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution, av Nina Burton

Blir de här böckerna nominerade får jag en tuff månad, när jag skall läsa och förstå innehållet i allihop, innan Augustgalan den 28 november..!

 

Mitt första förslag på bok som blir Augustprisnominerad 2016
Wetterberg menar att de författare som också är journalister har en större chans att bli nominerade än andra, därför att deras böcker lyfts fram av kollegorna på kultursidorna. I så fall borde min favorit, 1947 av Elisabeth Åsbrink, ha stor chans att bli nominerad. Det håller jag tummarna för! Jag är förstås inte insatt i alla de 150 böcker som konkurrerar i fackboksklassen i år, men i jämförelse med all facklitteratur jag läst står den sig väldigt väl, av skäl som jag förklarar i min recension här. Eventuellt har jag några fler favoriter i fackboksklassen, jag återkommer när jag läst dem.

Har ni några favoriter i år, i någon eller några av klasserna?

 

10 reaktioner till “Omtalade favoriter till Årets svenska fackbok

 1. Egentligen är det en viktig fråga kring vad som nomineras som fackbok. Det blir ju bara de populärvetenskapligt skrivna som får chansen. Om de är skrivna på ett sätt som alla förstår så blir ju fackinnehållet urvattnat, det går ju inte annat.

  Gillad av 1 person

  1. Tack för en intressant synpunkt! Jag skall försöka hinna skriva ett eget inlägg om just den frågan, för den är så otroligt relevant, och jag har själv funderat mycket på den, dels under tiden jag själv forskat, dels nu inför Augustpriset. Litet kortfattat här, kan jag återge en återkommande fråga som vi hade under våra doktorandseminarier, nämligen ”Kan du formulera vad din avhandling handlar om i en enda mening?” Vet man vad man skriver om, kan man skala ned det och förklara det på ett enkelt sätt. I början av juristlinjen skrev vi nog allihop ett väldigt akademiskt och tillkrånglat språk, av osäkerhet. Ju krångligare språk, desto mer tror man att det verkar kunnigt. Ju säkrare man blir på att det man skriver är kvalitetsmässigt, desto enklare kan man skriva, man behöver inte gömma sig bakom omvända ordföljder och onödigt vetenskapliga begrepp. Med forskning vill man ju nå ut till så många som möjligt, inte bara till en liten grupp människor som forskar i samma ämne, det skulle utesluta så enormt många från kunskap. Innehållet kan vara detsamma, oavsett om det är skrivet akademiskt eller lättläst. Faktiskt tycker jag själv att det är svårare att skriva enkelt om svåra ämnen, än att skriva akademiskt. Det är något man måste arbeta med.

   Gilla

 2. Jag vågar mig inte alls på att gissa bland fackböckerna, jag har så dålig koll att det skulle bli löjligt. Däremot har både jag och några ”experter” gissat i barn och ung samt skön. Det ska bli spännande att se om någon av de som vi har gissat kommer med bland de nominerade. På måndag vet vi :-)

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller med dig, det är väldigt svårt att gissa. Därför blir det roligare att gissa på Augustvinnare sedan, när vi läst de nominerade böckerna, då har man åtminstone en rimlig chans att träffa rätt. Måndag blir en spännande dag :)

   Gilla

  1. Vi får se om den nomineras :) Det finns ju så mycket spännande i bokfloden, som det vore kul att läsa och vidga sina vyer med. Och juryn måste ju ta hänsyn till språket i böckerna också. Även svåra ämnen kan bli läsvänliga för en novis, om författaren haft förmåga att förklara på ett begripligt sätt.

   Gilla

 3. Hur definierar man facklitteratur – egentligen alltså. Har ju jobbat på ett förlag där vi gjorde just det – facklitteratur som riktar sig till en publik långt ifrån den som skulle läsa böckerna du lägger upp ovan. Det retar mig en aning måste jag säga. Alltså att ”riktig” facklitteratur alltid ratas i sådana sammanhang.
  Har sett boken ”Så byggdes villan” som ges ut av ”mitt” förlag, men har gjorts (layoutats) av skribenterna själva). Den är min favo, för det är en ”riktig” fackbok i mina ögon.

  PS. Tycker redan synd om dig nu, om du ska plöja dig igenom Gutenberg – galaxens nova. DS.

  Gillad av 1 person

  1. Alla tre kategorierna är väldigt breda. Så här ser reglerna ut för vart man skickar in bidragen:

   * Till den skönlitterära klassen ska romaner, novellsamlingar, diktsamlingar samt memoarer och essäer med skönlitterär prägel anmälas.
   * Till fackboksklassen ska fackböcker av alla slag samt biografier anmälas.
   * Till barn- och ungdomsboksklassen ska text-, fakta- och bilderböcker för barn och ungdom anmälas.

   Vissa ämnen blir helt klart svårare att sätta mig in i, men samtidigt kan det vara spännande att läsa böcker jag annars inte läst och förhoppningsvis lära mig något nytt :) Fysik är antagligen det ämne jag tycker är svårast, men där har ju författaren ett ansvar också, att skriva så läsarna förstår.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.