Intervju med Matilda Stjernqvist, nominerad till Lilla Augustpriset

– Det fina med skrivande är att det finns inga rätt och fel, inga facit eller livsavgörande regler. Skriv för skrivandets och berättandets skull.

Det tipset ger Matilda Stjernqvist, som skrivit bidraget ”Samklang”.

Foto: privat
Foto: privat

Juryns motivering: Akila arbetar som reklambanan på torget men vill egentligen komma in på läkarlinjen. Folk blir förvånade över att hon pratar bra svenska, fast hon är född i Eskilstuna. Inte ens bästa vännen Jenna verkar förstå hur det är att bära sitt utanförskap synligt på kroppen – eller gör hon? Samklang är en varm berättelse om drömmar, tro och vänskap. Med humorn som vapen ställer författaren fördom efter fördom på huvudet i denna lilla samtidspärla. 

 

Grattis till den fina nomineringen till Lilla Augustpriset! Hur fick du inspiration till just den här texten?
Det är en hel del psykologi och filosofi som ligger som grund, åtminstone underförstått. Jag kunde inte läsa de ämnena på gymnasiet eftersom de krockade i schemat, men jag snodde min kompis böcker. Där fanns mycket att spinna vidare på.

Om du kunde önska, vad skulle du vilja att vi känner efter att ha läst din text?
Jag har nog inga önskningar. Det är fint att olika människor tolkar texten olika och då även känner olika.

Varifrån kommer ditt intresse för eget skrivande?
Det har nog uppstått gradvis. Jag har alltid varit lite allmänt överkreativ, sådär så att människor himlar med ögonen åt mina idéer efter ett tag. När jag var liten hittade jag på sagor med mina kompisar och läst har jag alltid gjort. På högstadiet började jag se det roliga med att skriva – och sedan blev det mer och mer.

Hur inspirerades du till att skicka in din text till tävlingen om Lilla Augustpriset?
Min teaterledare Jonas Jansson tipsade mig och sa att han trodde att jag hade en chans. Jag svarade att det inte var någon idé, men skickade in ändå utan att säga något…

Har du några litterära förebilder, som allmänna inspiratörer eller mer konkret vad gäller till exempel berättartekniker, miljöbeskrivningar eller något annat?
Jag inspireras enormt av JK Rowlings förmåga att ha stenkoll på sin story och lyckas spinna samman i princip allt på ett magiskt (höhö) sätt. Speciellt i Harry Potter-serien finns enormt mycket kopplingar, dels till verkliga världen, dels mellan saker i hennes påhittade värld. Varje gång man läser får man en ”aha”-känsla och i varje kapitel döljer sig hemligheter, meddelanden och plantings. Andra favvisförfattare är Murakami, Muriel Barbery och Agatha Christie. Rent språkligt har jag däremot skapat min egna lilla stappliga men porträtterande stil, tror jag. 

Har du något råd till andra som drömmer om att bli nominerade till Lilla Augustpriset?
Skriv för skrivandet och berättandets skull, inte för att  bli nominerade! Det fina med skrivande är att det finns inga rätt och fel, inga facit eller livsavgörande regler. Däremot behöver man hitta sitt sätt att skriva och det är jag övertygad att man gör om man skriver på kul.

Kommer vi att få möjlighet att läsa något mer av dig framöver, och i så fall vad?
Idag har jag skrivit 20 sidor om betaoxidationens roll i cellmetabolismen, om någon vill ha dem är det bara att säga till! Okej, skämt åsido. Vi får se vad som händer. Det är roligt att skriva och visst hoppas jag att det kommer fler möjligheter i framtiden.


Till sist vill jag tacka för en humoristisk läsupplevelse med allvarlig underton och
för att du tog dig tid att svara på mina frågor.

 

Här kan du läsa de sex texterna och rösta på ditt favoritbidrag fram till och med den 21 november!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.