Skip to content

Så vet man att man är en julälskare

14 december, 2016

Jag misstänker att jag uppfyller de flesta kriterier för en äkta julälskare. Någon som känner igen sig..?

Julaftons morgon 2013

Julaftons morgon 2013. Nu är salen helt omgjord med nya tapeter och vitt tak, och granen har en annan plats, men det är lika mysigt varje år 🙂

• Jag planerar julklapparna i oktober. Jag skriver anteckningar på lappar och i mobiltelefonen när jag får idéer om vem som skulle bli glad för vad

 

julklappar

• Alla julklappar är inköpta och inslagna senast vid Lucia. Då börjar det roliga pysslet med att göra egna etiketter. Dan före dan brukar Patrik och jag ha rimstuga med glögg och skinksmörgås
.

kalvsylta

• Jag gör egen kalvsylta, rödbetssallad, julskinka, lussekatter, pepparkakor och julgodis m.m och tycker att det är lika roligt varje gång. Varje år testar jag ett par nya recept, gärna något vegetariskt. Förra årets rödbetsbiffar gjorde dock ingen succé 😉
.

Förra årets julbock, då var det + 13 grader på julafton

Här var jag igång med förra årets julbock

 

shelly1

• Jag släpar hem mängder med granris för att klä vår julbock och för att pynta med i krukor och inomhus

 

paslakanset-newport-1

• Jag byter sängkläder till rött, skotskrutigt tyg till alla i familjen, byter till linnedukar i vitt och grått på matborden, byter stolsdynor och gardiner i köket

selmas-saga

• Jag missar inte ett enda avsnitt av årets Julkalender. Jag tyckte om förra årets Julkalender, som var en lightversion av Historieätarna, men årets är ännu bättre, med snö, ljus som brinner, toppluvor, julmysiga kläder och även kläder i steampunk, som är så läckert. Skådespelarna är dessutom väldigt bra i sina roller, särskilt Johan Ulveson som spelar den excentriske Efraim von Trippelhatt, vilken drömroll!

• Jag blir förvånad om någon inte gillar julen. Hur kan man inte..?! Årets bästa högtid!

 

jul-i-honshuset-1

• Jul måste det vara även hos hästar och höns, som förstås får en egen gran

• När granen tas ut längtar jag redan efter nästa jul

 

13 kommentarer leave one →
 1. 18 december, 2016 08:09

  Precis så där skulle jag vilja ha det. Men vi får inte tiden att räcka till. Jobbet är aldrig så stressigt som i december, alla barnens aktiviteter håller på fram t om idag och sedan är det skolavslutningar och det sista på jobbet. Nästa vecka är det julklappsinköp som gäller. Maten beställer vi från Östermalmshallen (finns ändå ingen hemgjord sill som slår Lisa Elmqvists ;)) och den hämtas den 23:e, samma dag som granen kläs och den färdigköpta skinkan griljeras. Julen är ändå årets höjdpunkt tycker jag, stressen innan till trots. För på julaftons morgon infinner sig den totala friden. Underbart.

  Men ja, i nästa liv vill jag också ha så där :). Så fortsätt inspirera!

  Liked by 1 person

  • 19 december, 2016 05:08

   Jag känner igen det där, så har vi också haft det, och kommer kanske ha igen. Allt går i vågor. Jag har firat jul på många sätt, men värst var ett år då vi bodde i Nacka och skulle fira jul på flera ställen. Vi hade en liten Suzuki Swift, och i den tryckte vi in oss själva, hunden, julklappar till 8-10 stycken och sängkläder och ombyteskläder. Sedan åkte vi på julaftons morgon till farmor i Rimbo, vidare till stort julfirande med min bror och släkt i Uppsala och vidare på julaftonsnatten till Västerås till Patriks släkt. Ingen vidare lugn och fridfull jul 😉 Den julen kan man säga var droppen, efter det firar vi julafton på ett ställe.

   Tack för tipset om Lisa Elmqvists sill, om min man hinner kanske han kan ta sig dit på lunchen och köpa sådan, det vore spännande att testa 🙂

   Gilla

 2. 15 december, 2016 05:48

  Ja, man kan inte annat än säga att du verkligen går all in! Beundrar din ork och energi! Hos oss är det lite typiskt svenskt ”lagom”.

  Liked by 1 person

  • 15 december, 2016 06:25

   Jag tycker att det är så roligt att fixa och dona, och i år när vi skall vara så många här hos oss känner jag ett ansvar för att det blir julmysigt för alla. Eftersom vi blir sjutton personer på julafton blir det inte precis ”lagom”, tvärtom mycket av allt. Men det brukar bli väldigt mysigt, så jag hoppas på det 🙂

   Liked by 1 person

 3. 15 december, 2016 04:22

  Planering är a och o! Visst är det mysigt med julen, eller egentligen adventstiden! För mig är det viktigt att kunna njuta av advent för när julen väl kommer är allt över så snabbt och så blir det tomt. Men samtidigt har jag barn som fyller år i slutet av november och början av december och jag vill inte att det ska vara juligt när de fyller, så först efter födelsedagsfirandena börjar jag jula. Alltså tokgillar jag årets rekordlånga adventstid, det blir mycket värre nästa år när den är rekordkort.
  Men när det gäller hemlagat är det kakor och godis som gäller för mig. Vi har alltid knytis så ansvaret fördelas bra mellan gästerna. Vet inte hur många vi blir i år, så planeringen av julmat får vänta lite.
  Ser fram emot att se dina aktuella julfoton senare!

  Gilla

 4. 14 december, 2016 09:28

  Hahaha! :-))))))) Här känner jag definitivt INTE igen mig. Inte ett endaste dugg faktiskt – förutom julskinkan då, för den gör vi också från grunden den 22 december åsså är vi så illa tvungna att äta den till Trettondagen i olika utformingar…

  Förutom julskinkan som vi envisas med att göra från scratch köper vi all mat på Hötorgshallen å har gjort så i många år, åtminstone om vi är hemma och inte på semester, då vi skippar allt vad heter jul.

  Du har ju förmånen att vara hemmafru. Min mamma, som också var hemmafru gjorde som du. Det skulle vi aldrig orka med. Vi är liksom inte ett dugg juliga. Bara tanken på att plocka fram och sedan bort allt och har barr överallt får mig att få mardrömmar.

  Tur att vi alla är olika, en väldigt stor tur det…

  Liked by 1 person

  • 15 december, 2016 08:04

   Ha ha, ja alla är inte lika galna i julen som jag, jag vet 🙂 Men det här med att laga maten från grunden, pyssla och dekorera, det är ju sådant jag gillar, så julen är perfekt på det viset – massor med tillfällen till bakning, matlagning och pyssel :)) Och även när jag arbetade dubbelt var jag likadan inför jul, med den skillnaden att jag nu är litet mer rutinerad, så jag börjar i tid, så att det bara blir kul och inte ett dugg stressigt. Många gånger har Patrik och jag suttit till över midnatt dan före dan med paketinslagning och för att vänta på en skinka som vi satt in i ugnen för sent på dygnet. Sådant undviker jag numera. Det är absolut inget måste för mig med hemlagad julmat, jag gör den för att jag tycker att det är kul. Förresten så jobbar jag igen, nu när Augustuppdraget är över 🙂 Det här året med all läsning och recensioner av andras böcker har fått igång mitt eget skrivande, så nästa år får jag antagligen stå ut med att själv bli bedömd av andra som läser det jag skrivit 😮

   Gilla

 5. ogamotoga permalink
  14 december, 2016 06:23

  Men åh vad jag blir sugen att fixa och dona som du gör. Så fint och vackert att jag blir tårögd! Nästa år SKA jag med slå till hårt, då jag har mer tid. Längtar redan. 😍😍😍

  Liked by 1 person

  • 15 december, 2016 08:13

   Tack, vad roligt att jag kan inspirera och att du gillar det ♥ Det är inte så mycket pyssel egentligen, men vi har ett hus som är tacksamt just för julfirande. Den gamla stilen (huset är från 1894) ger automatiskt litet Bullerbykänsla med varmt ljus. Men vad roligt det är om man har tid, att pyssla och dona, jag har alltid gillat det.

   Liked by 1 person

 6. 14 december, 2016 05:57

  Åh så vackra bilder!
  Äter hönorna barr förresten.

  Liked by 1 person

  • 15 december, 2016 08:06

   Tack 🙂 Jag ser att hönsen knipsar av kvistar från grenarna, men jag vet ärligt talat inte om de faktiskt äter barren. Det är nog mer sysselsättning än mat skulle jag gissa.

   Liked by 1 person

 7. 14 december, 2016 03:52

  jo, vi julälskare vill inte stressa, bara njuta i december!

  Liked by 1 person

  • 14 december, 2016 03:56

   Det är sant 🙂 Det är bland annat därför som jag börjar så tidigt, jag vill inte stressa, bara njuta av hur mysigt det är.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: