Skip to content

Helgfrågan v. 6 – Favoritserie

10 februari, 2017

Mia håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan undrar hon:

 1. … om vi har någon favoritserie
 2. … om vi läser böckerna i en viss serie i rätt ordning

kg-2

Om jag läser en sådan här serie, som Kulla-Gulla, där handlingen förs framåt i varje bok, då läser jag förstås böckerna i ordning.
.

bokserierDe senaste veckorna har jag läst de här två böckerna, som båda två är andra delen i en serie. Jag hade inte läst första delarna, men eftersom de är fristående gick det alldeles utmärkt.
.

sov du lilla

När det är samma karaktärer som återkommer i böckerna i en viss serie, och de karaktärerna utvecklas under seriens gång, då försöker jag läsa dem i rätt ordning. Så är det med deckarserien om Rönning/Stilton. Kriminalfallen är fristående förstås, men huvudpersonernas personliga utveckling är nästan lika intressant att läsa om, så därför rekommenderar jag att läsa just den serien i ordning.
.

Recensionsexemplar från Albert Bonniers Förlag - stort tack!

I Keplers böcker skedde faktiskt en utveckling hos huvudpersonerna i deras senaste bok. Joona Linna är fortfarande stabil, erfaren och skarpsinnig och Saga Bauer fortfarande lika underskön som hon är atletisk och stark. Men man kan inte som i tidigare böcker luta sig tillbaka och lita på att de har allt under kontroll. Det har de inte. De ger ett mänskligare intryck än i tidigare böcker. Övriga böcker i serien tycker jag däremot kan läsas i vilken ordning som helst.

Jag kan inte komma på någon serie som är favorit hos mig, jag gillar variation, men jag kommer att hålla utkik efter fler delar i de serier som jag nämnt här, för dem gillar jag allihop på olika sätt. Om du vill veta mer exakt vad jag tyckte om dem finns recensionerna här.

Fler som svarar på samma frågor finns här. Var med du också!

23 kommentarer leave one →
 1. 12 februari, 2017 07:23

  Åh, Kulla-Gulla väcker verkligen minnen! Jag tyckte mycket om dem men till skillnad från många andra barnböcker så innehöll de betydligt mer sorg och misär. Men just därför har de nog etsat sig fast på ett annat sätt.

  Gilla

 2. 12 februari, 2017 06:43

  Jag läste om hela Kulla-Gulla-serien förra året och den står sig faktiskt än. Man ser ju förstås andra saker nu än man gjorde när man var runt 10, men jag gillade den.

  Gilla

 3. 11 februari, 2017 01:11

  Ekbäcks böcker är jag väldigt nyfiken på.

  Gilla

 4. 11 februari, 2017 12:42

  Roligt att se Kulla-Gulla böckerna igen! Syrran läste alla dom, fastnade själv för Kitty. :)
  (http://ibokhyllan.blogspot.se/)

  Gilla

 5. 11 februari, 2017 09:37

  underbar bild på Kulla – Gulla – böckerna som jag läste för nästan hundra år sedan. har läst Kitty – böcker också och Cherry Ames, men inte Lotta. ganska ofta är det ju karaktärer som utvecklas i serier så jag håller gärna ordningen

  Gilla

 6. 10 februari, 2017 09:08

  Kulla-gulla, åh vad jag gillade de böckern! Ren nostalgi! Cecilia ekbäcks bok är jag lite nyfiken på. ;)

  Gilla

 7. 10 februari, 2017 08:44

  Åh Kulla-Gulla! Ren nostalgi där :) Kepler vill jag gärna läsa och så även Ekbäck då jag gillade hennes första väldigt mycket.

  Gilla

 8. 10 februari, 2017 08:16

  Kulla-Gulla läste jag som barn. Det var ett elände att läsa den i ordning för vi var många som gjorde det och boken jag skulle ha härnäst var nästan alltid utlånad :)

  Gilla

 9. 10 februari, 2017 07:55

  Här har vi faktiskt identiska läsvanor både vad gäller genre och sättet att läsa böckerna.
  Min absoluta favo serie däremot skiljer sig en aning från din – säger bara Harry Potter, best ever:-)

  Gilla

 10. 10 februari, 2017 07:01

  Åh jag läste Kulla-Gulla som liten, vet inte om jag läste i ordning men minns att jag gillade serien :)

  Liked by 1 person

 11. 10 februari, 2017 05:40

  :) När åldern var inne för Kulla-Gulla så läste jag hellre Lotta-böckerna :) Det var som två olika läger i klassen :) Antingen var man Lotta-, Kitty- eller Kulla-Gulla-fantast! Funderar ibland på varför vi inte bara läste allt som var *S*

  Liked by 1 person

  • 10 februari, 2017 05:54

   Jag vet inte varför jag missade Lottaböckerna, men jag läste Kulla-Gulla och Kitty och var som i sjunde himlen när jag fick en ny bok i serierna i min hand :) Tänk, vilken läsglädje det var!

   Gilla

 12. 10 februari, 2017 05:35

  Midnattssolens timme har jag reserverat på biblioteket, så förhoppningsvis får jag snart läsa den :)

  Liked by 1 person

  • 10 februari, 2017 05:53

   Hoppas du får läsa den snart :) Den var överraskande bra, jag måste se till att läsa första delen också för att få mer av den här berättarstilen som jag tyckte så enormt mycket om

   Gilla

 13. 10 februari, 2017 05:14

  Älskade Kulla-Gulla som barn :-)
  Det är just karaktärernas utveckling som gör att jag gärna vill läsa en serie från början.

  Liked by 1 person

  • 10 februari, 2017 05:51

   Jag också :) När jag såg böckerna hos Bokbörsen blev jag nostalgisk och beställde allihop. Jag funderar på att läsa den igen, nu som vuxen. Kanske kan man se den som en tidsskildring ur barns perspektiv, som motsvarigheten till Stadböckerna av Fogelström.

   Gilla

 14. 10 februari, 2017 04:55

  Kulla-Gulla läste jag som barn. Men aldrig alla delar i följd utan det blev en del hoppande…

  Liked by 1 person

  • 10 februari, 2017 05:50

   Själv fick jag avhålla mig från att hoppa fram i böckerna och läsa slutet, det var så spännande :)

   Liked by 1 person

   • 10 februari, 2017 06:01

    Kan tänka mig att läsa om Kulla-Gulla nu som vuxen men först kanske försöka få ihop hela serien och läsa den i ordning.

    Liked by 1 person

   • 10 februari, 2017 06:04

    Jag beställde från Bokbörsen för nästan ingenting. Skall också försöka hinna läsa den, men är glad bara att ha den och titta på :)

    Liked by 1 person

 15. 10 februari, 2017 04:37

  Lars Kepler senaste är fortfarande oläst och serien om Rönning/Stilton har jag tänkt läsa.
  Kulla-Gulla har jag dock aldrig läst. Trevlig helg

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: