Recension: Hjärtvänlig mat. Livsstilsboken som skyddar ditt hjärta

februari-hjartvanlig-mat

 

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 153
Utgivningsdatum: 2016-08-25
Förlag: Norstedts
Formgivning: Bianca Brandon-Cox
ISBN: 9789113072227
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

 

Innehållet i korthet, hämtat från förlagets hemsida

I dag vet vi förhållandevis mycket om hur hjärtat fungerar och vad vi kan göra för att förbättra vår hälsa. Ändå drabbas många människor av hjärt- och kärlsjukdom i någon form och det är fortfarande den vanligaste dödsorsaken i vår del av världen. Men det finns mycket vi själva kan göra för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att bland annat minska på stressen, motionera och äta rätt kan vi påverka vår hälsa i positiv riktning. Författarna Annika Tidehorn och Gun-Marie Nachtnebel har sammanställt de bästa råden för bättre hjärthälsa. De har intervjuat forskare och experter för att få svar på frågor som: Vad är egentligen bra och dålig mat? Hur mycket ska vi motionera och hur påverkas våra hjärtan av stress och dålig sömn?

 

Så tyckte jag om boken

När min bror fick en kraftig hjärtinfarkt för två år sedan, och var en hårsmån från att mista livet, väckte det många frågor kring just hjärthälsa. I den här boken ger författarna med hjälp av experter svar på precis det jag har funderat på. Det är populärvetenskapligt, vilket innebär att komplicerade fakta är förenklade och lätta att ta till sig och förstå.

Mina egna frågor gällde hur någon som bara är 50 år och normalviktig kan få en så kraftig hjärtinfarkt. Jag har också funderat över varför blodproppen som orsakar infarkten sätter sig just i hjärtat och inte någon annanstans? Och även om man rensar kärlen kring hjärtat efter en infarkt, kan det inte ha bildats plack i ådrorna även på andra ställen, så att man kan få en infarkt igen?  Hur skall man leva för att hjärtat skall må så bra som möjligt?

Boken består av en faktadel och en receptdel. I faktadelen har jag kunnat fördjupa mig i bland annat hur en infarkt uppkommer och varför, vilka skillnaderna är mellan kvinnors och mäns infarkter och vad skillnaderna beror på. Jag har även läst om så kallat brustet hjärta, som faktiskt är en verklig hjärtsjukdom. Jag har läst om konsekvenser av stress och brist på sömn. I boken ges också svar på hur man kan kontrollera om man är i riskzonen för bukfetma. Ett avsnitt ägnas åt näringslära, där författarna tar upp några av de näringsämnen som har särskild betydelse för hjärthälsan. Exempelvis att kalium påverkar blodtrycket och att kalium finns i bland annat banan. Flera avsnitt avslutas med olika tips, till exempel hur man kan förbättra nattsömnen, få bättre matvanor och införa lättare motionsvanor.

Jag kommer att laga flera av bokens recept, som ser både goda och nyttiga ut. I dag har jag till exempel handlat ingredienser till ”Svensk grönsakssoppa” och till ”Ingefärskyckling med granatäppelkärnor och jordnötsdressing”. Recept och bilder kommer här i bloggen. Men eftersom jag redan har så många kokböcker med mat som är bra för just hjärthälsan, var det de första 60 sidorna i boken som var den allra största behållningen för mig personligen. Där beskrivs hur hjärtat fungerar, vanliga hjärtsjukdomar och sjukdomar, och andra faktorer som påverkar hjärtat. Jag fick svar på de funderingar jag haft kring hjärtinfarkter och vad man kan göra för att minska risken för att drabbas.

Eftersom var och varannan drabbas av olika hjärtproblem i vår del av världen, om inte själva så anhöriga till oss, tycker jag att det här är en bra bok att läsa själv och/eller ge bort till någon vi bryr oss om.

 

En reaktion till “Recension: Hjärtvänlig mat. Livsstilsboken som skyddar ditt hjärta

  1. Bra att du tar upp det där med hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar. Det är nämligen inte bara överviktiga 60-plussare som drabbas av hjärtinfarkt utan helt ”vanliga” människor också. Har några i bekantskapskretsen. Å den senaste ”folksjukdomen” verkar vara ”hjärtflimmer” som ”botas” med bland annat blodförtunnande medicin. Ja, och diabetes typ 2 är också en sjukdom som ökar. Har flera kollegor kring 50-strecket som drabbats av antingen den ena eller den andra sjukdomen.

    Så den boken lär då inte innehålla så mcket kvarg och keso antar jag, för bokens omslag visar bara mat som jag faktiskt gillar:-) Än en gång kan jag med glädje konstatera att Jamie Oliver var före sin tid. Har alla hans kokböcker som jag/vi betat/betar av. Killen är ett geni helt enkelt, då han indirekt upptäckte ”rätt” mat för alla långt innan kokböckerna blev ”specialinriktidade”.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.