Skip to content

Bokbloggsjerka v. 8 – Köpsug

24 februari, 2017

I veckans bokbloggsjerka frågar Annika:

Jag kan inte gå in på en bokhandel utan att köpa böcker som jag känner ett absolut tvång att äga just där och då. Jag utgår ifrån att alla känner igen sig (eller har jag fel?), var tror du att detta tvång/denna impuls bottnar i?

boktrave-fame

Det här är typiska böcker som jag känner att jag absolut vill ha när jag hittar dem på bokrea. Inredningsböcker, modeböcker, konstböcker, historieböcker, kostböcker.
.

bokrea-2011

I år har jag inte köpt en enda bok på bokrean, men för sex år sedan köpte jag de här böckerna på det årets bokrea. Det året slog jag bokrearekord, märkligt nog just det året jag hade som allra mest att göra med två småbarn, mitt företag och alldeles för litet sömn. Och följaktligen har jag bara läst en enda av de här böckerna.

Om jag skall försöka mig på att gissa vad som styr mitt köpbeteende när det är rea, så är det nog att jag tror att böckerna skall kunna bidra till en förändring i mitt liv på något sätt. Om jag läser om att bli självförsörjande på grönsaker, då kommer vår jordkällare att vara fylld från golv till tak på hösten med konserverade, syrade grönsaker i fina glasburkar och morötter och potatis i stora lårar. Om jag läser på om teckningstekniker och akvarellmålning kommer jag äntligen att ta tag i mitt konstintresse och en gång för alla lära mig teknikerna för det. Och vad som hände år 2011, när jag verkligen fastnade i reans grepp, var att jag började känna att jag tappat min intellektuella förmåga. Jag tog hand om våra barn och jag skötte företaget. Det fanns varken tid eller energi till läsning. Men jag ville tillbaka till den delen av mig, den analytiska och intellektuella, så jag beställde en hel trave med böcker som skulle knuffa tillbaka mig på det gamla spåret. Så blev det inte. Det tog fem år innan jag hade möjlighet att få tillbaka läsningen i mitt liv, och nu tänker jag inte släppa taget.

Fler som svarat på samma frågor finns hos Annika i hennes litteratur- och kulturblogg.

 

35 kommentarer leave one →
 1. 28 februari, 2017 09:35

  Vilken jättefin katt!

  Liked by 1 person

 2. 26 februari, 2017 10:27

  En så insiktsfull iakttagelse du gjort, att ibland handlar bokinköpen om vem man vill vara. Intressant, måste fundera på det där.

  Katt och boktrave i en perfekt kombination. Jag gillar ljuset i bilden också 🙂

  Liked by 1 person

  • 27 februari, 2017 08:41

   Tack 🙂 Vår lilla (ja, liten är hon ju inte direkt) Fame kommer med på många foton. Egentligen får hon inte vara på bord, men jag har mer eller mindre gett upp. Och konsekvent är jag inte heller, för när hon dyker upp och ser till att bilderna blir litet mer intressanta, då får hon stanna kvar på bordet 😉

   Liked by 1 person

   • 27 februari, 2017 11:56

    Haha, det där känner jag igen. Vi har en princip om att bara Simba får vara på köksbordet, detta för att hon ska ha någon plats där hon får vara ifred för lillkatten. Men ibland har Agnes smugit sig dit och ligger tätt tryckt mot Simba och ser gullig ut. Då brukar vi bara fota… Såsom t.ex. den här: https://kattslavenkoko.wordpress.com/2016/04/02/perfekt-passform/

    Liked by 1 person

   • 27 februari, 2017 12:22

    Ha ha, vilken underbar bildserie! Det går ju inte att lyfta ned dem när de ligger där med sådan självklarhet, och dessutom ser ut att vara helt avslappnade och bara har det bra 🙂

    Liked by 1 person

 3. 26 februari, 2017 09:05

  Ifjol på bokrean köpte jag inte många böcker och under hela året höll jag tillbaka rätt bra men det här året börjar inte lika bra. Hittade många intressanta titlar som inte flyttade hem till mig ifjol men som nu var på rea 🙂

  Liked by 1 person

  • 27 februari, 2017 08:46

   Det kanske är så det är, att det går litet i vågor. Smart att vänta till rean, man får ju otroligt många fler böcker om man köper dem då än till fullpris.

   Gilla

 4. 25 februari, 2017 07:01

  Årets bokrea blir nog det lugnaste på många år.

  Liked by 1 person

 5. 25 februari, 2017 06:36

  Härliga högar och mycket bra kvar att läsa också! Jag har också trott att har jag bara den här boken ska jag börja teckna/måla/virka/göra smycken…

  Liked by 1 person

  • 26 februari, 2017 06:42

   Ja, den här bilden från 2011 påminde mig om det, att jag har så många bra böcker att se fram emot att läsa! Skönt att höra att jag inte är ensam om den där inställningen, att bara jag läser den här boken… 😉

   Liked by 1 person

 6. 25 februari, 2017 04:19

  Oj det var ingen dålig bokhög 😉 Mysigt med katt, undrar vilken bok hen är mest sugen på 😉

  Liked by 1 person

  • 26 februari, 2017 06:45

   Min rekordtrave från 2011. Jag är väldigt tveksam till om jag kommer att upprepa det igen, det var en speciell tid som krävde sina böcker 🙂

   Gilla

 7. 24 februari, 2017 08:25

  ”Kostböcker” som intresserar är verkligen svårt att låta bli att köpa. Mycket nytt hela tiden kring mat och hälsa. Verkar aldrig få nog av att uppdatera mig om sånt. (http://ibokhyllan.blogspot.se/)

  Liked by 1 person

  • 26 februari, 2017 06:52

   Håller med dig om sådana böcker. Jag har massor, men vill ändå ha fler. Men utvecklingen går ju framåt, och det är spännande att läsa om det.

   Gilla

 8. 24 februari, 2017 06:59

  Jag handlar inte specifikt på rean utan året om i en jämn ström.

  Liked by 1 person

  • 26 februari, 2017 06:52

   Samma för mig. Tidigare, när det kom tjocka kataloger inför rean, då var mitt köpsug mycket större.

   Gilla

 9. 24 februari, 2017 05:40

  Jag kan också tänka att många böcker nog kommer att sätta pränt i mig och vara betydelsefull 🙂

  Liked by 1 person

 10. 24 februari, 2017 04:47

  Med tanke på din hög med olästa böcker är jag glad att jag ”bara” köpte sju böcker (tror jag det var). Å när jag skulle ställa in dom i bokhyllan insåga jag att ”två ut, en in” inte är en dum idé alls…
  Sedan är jag mäkta impad över att du kommer ihåg när du köpte alla dessa böcker. Det skulle inte jag minnas.

  Liked by 1 person

  • 26 februari, 2017 06:54

   Så här blev det när tiden inte räckte till alls. Nu får jag ju så många nyutkomna böcker, så jag har fortfarande svårt att hinna läsa mina så kallade hyllvärmare. Men jag har tagit tag i det, i går läste jag ju ut 1984, en bra början 🙂 Bilden på den höga boktraven är från 2011, jag letade upp den i bloggen, annars hade jag inte kommit ihåg vilka böcker jag köpte då, eller hur många de var… 😮

   Gilla

 11. 24 februari, 2017 04:24

  det var väl något kompensatoriskt då 2011. en jättefin bokhög, med ett flertal klassiker. förra året köpte jag flera reaböcker än jag tänkt mig. i år blir det inget

  Liked by 1 person

  • 24 februari, 2017 04:36

   Ja, jag tror att det var så. Det var en tuff period med otroligt litet sömn, och den där bokhögen blev väl ett sätt att se ljuset i tunneln.

   Gilla

 12. 24 februari, 2017 04:23

  Det där känner jag igen mig. Jag har rätt många böcker om quiltning, smycken osv…

  Liked by 1 person

 13. 24 februari, 2017 02:36

  I den högen finns mycket att bita i 😉

  Liked by 1 person

  • 24 februari, 2017 02:49

   Visst gör det 🙂 Och jag har hittills bara läst Kristin Lavransdotter, så jag har många timmars läsning framför mig 😉

   Gilla

 14. 24 februari, 2017 02:18

  Härliga högar! 🙂

  Liked by 1 person

 15. 24 februari, 2017 12:19

  Förr köpte jag på mig massor av kokböcker och odla-på-balkongenböcker, men nu googlar jag bara 🙂

  Liked by 1 person

  • 24 februari, 2017 02:12

   Jag har också trappat ned och googlar. Samtidigt gillar jag bokformatet, där man snabbt kan bläddra fram och tillbaka och få en bra överblick.

   Gilla

 16. 24 februari, 2017 12:05

  Det där kan jag känna igen mig i, förr så kunde jag köpa just tex trädgårdsböcker eller hälsosamma matböcker för att jag trodde att då minsann skulle jag göra den där nödvändiga förändringen. Har nu lärt mig att det inte fungerar och slutat med det. Dock är jag mycket förtjust i sk coffe-table-böcker, alltså sådana där stora fina fakta böcker. Dom kan jag ha svårt att låta bli, speciellt på bokrean. =) Och jag måste få säga, Jösses vilken stilig katt du har! =)

  Liked by 1 person

  • 24 februari, 2017 02:11

   Tack, det är vår Ragdoll 🙂 Jag håller med dig om coffetableböcker, de brukar bli så billiga på rean, knappt att man förstår hur det kan vara lönsamt att trycka dem med alla fina bilder dessutom.

   Gilla

 17. 24 februari, 2017 11:52

  Vilka bokhögar 🙂

  Liked by 1 person

  • 24 februari, 2017 02:09

   Den nedersta är min rekordtrave, någonsin 😉 Men inte från i år, utan från år 2011. I år håller jag mig till de böcker jag har.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: