Bokbloggsjerka v. 8 – Köpsug

I veckans bokbloggsjerka frågar Annika:

Jag kan inte gå in på en bokhandel utan att köpa böcker som jag känner ett absolut tvång att äga just där och då. Jag utgår ifrån att alla känner igen sig (eller har jag fel?), var tror du att detta tvång/denna impuls bottnar i?

boktrave-fame

Det här är typiska böcker som jag känner att jag absolut vill ha när jag hittar dem på bokrea. Inredningsböcker, modeböcker, konstböcker, historieböcker, kostböcker.
.

bokrea-2011

I år har jag inte köpt en enda bok på bokrean, men för sex år sedan köpte jag de här böckerna på det årets bokrea. Det året slog jag bokrearekord, märkligt nog just det året jag hade som allra mest att göra med två småbarn, mitt företag och alldeles för litet sömn. Och följaktligen har jag bara läst en enda av de här böckerna.

Om jag skall försöka mig på att gissa vad som styr mitt köpbeteende när det är rea, så är det nog att jag tror att böckerna skall kunna bidra till en förändring i mitt liv på något sätt. Om jag läser om att bli självförsörjande på grönsaker, då kommer vår jordkällare att vara fylld från golv till tak på hösten med konserverade, syrade grönsaker i fina glasburkar och morötter och potatis i stora lårar. Om jag läser på om teckningstekniker och akvarellmålning kommer jag äntligen att ta tag i mitt konstintresse och en gång för alla lära mig teknikerna för det. Och vad som hände år 2011, när jag verkligen fastnade i reans grepp, var att jag började känna att jag tappat min intellektuella förmåga. Jag tog hand om våra barn och jag skötte företaget. Det fanns varken tid eller energi till läsning. Men jag ville tillbaka till den delen av mig, den analytiska och intellektuella, så jag beställde en hel trave med böcker som skulle knuffa tillbaka mig på det gamla spåret. Så blev det inte. Det tog fem år innan jag hade möjlighet att få tillbaka läsningen i mitt liv, och nu tänker jag inte släppa taget.

Fler som svarat på samma frågor finns hos Annika i hennes litteratur- och kulturblogg.

 

35 reaktioner till “Bokbloggsjerka v. 8 – Köpsug

 1. En så insiktsfull iakttagelse du gjort, att ibland handlar bokinköpen om vem man vill vara. Intressant, måste fundera på det där.

  Katt och boktrave i en perfekt kombination. Jag gillar ljuset i bilden också :-)

  Gillad av 1 person

  1. Tack :) Vår lilla (ja, liten är hon ju inte direkt) Fame kommer med på många foton. Egentligen får hon inte vara på bord, men jag har mer eller mindre gett upp. Och konsekvent är jag inte heller, för när hon dyker upp och ser till att bilderna blir litet mer intressanta, då får hon stanna kvar på bordet ;)

   Gillad av 1 person

 2. Ifjol på bokrean köpte jag inte många böcker och under hela året höll jag tillbaka rätt bra men det här året börjar inte lika bra. Hittade många intressanta titlar som inte flyttade hem till mig ifjol men som nu var på rea :)

  Gillad av 1 person

  1. Ja, den här bilden från 2011 påminde mig om det, att jag har så många bra böcker att se fram emot att läsa! Skönt att höra att jag inte är ensam om den där inställningen, att bara jag läser den här boken… ;)

   Gillad av 1 person

 3. Med tanke på din hög med olästa böcker är jag glad att jag ”bara” köpte sju böcker (tror jag det var). Å när jag skulle ställa in dom i bokhyllan insåga jag att ”två ut, en in” inte är en dum idé alls…
  Sedan är jag mäkta impad över att du kommer ihåg när du köpte alla dessa böcker. Det skulle inte jag minnas.

  Gillad av 1 person

  1. Så här blev det när tiden inte räckte till alls. Nu får jag ju så många nyutkomna böcker, så jag har fortfarande svårt att hinna läsa mina så kallade hyllvärmare. Men jag har tagit tag i det, i går läste jag ju ut 1984, en bra början :) Bilden på den höga boktraven är från 2011, jag letade upp den i bloggen, annars hade jag inte kommit ihåg vilka böcker jag köpte då, eller hur många de var… :o

   Gilla

 4. Det där kan jag känna igen mig i, förr så kunde jag köpa just tex trädgårdsböcker eller hälsosamma matböcker för att jag trodde att då minsann skulle jag göra den där nödvändiga förändringen. Har nu lärt mig att det inte fungerar och slutat med det. Dock är jag mycket förtjust i sk coffe-table-böcker, alltså sådana där stora fina fakta böcker. Dom kan jag ha svårt att låta bli, speciellt på bokrean. =) Och jag måste få säga, Jösses vilken stilig katt du har! =)

  Gillad av 1 person

  1. Tack, det är vår Ragdoll :) Jag håller med dig om coffetableböcker, de brukar bli så billiga på rean, knappt att man förstår hur det kan vara lönsamt att trycka dem med alla fina bilder dessutom.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.