Det havet gömde, av Cecilia Lindblad

Det här är den fristående andra delen i serien om Vellingepolisen Monica Blom. Det är en vardagsnära deckare, där vi som läsare får följa utredningsarbetet både under samtalen i fikarummet och på brottsplatserna och ta del av pusselbit efter pusselbit, och steg för steg komma närmare lösningen.

Det börjar med att en bärnstensletare hittar en kvinnofot i en av tånghögarna på stranden. Kort tid därefter spolas kroppen upp på en närliggande ö. Det står klart att kvinnan blivit bragd om livet. Förutom att vara en mordhistoria, handlar det också om relationer, om svek och om otrohet, men också om vänskap. Det handlar om besatthet. Monica inser att någon bevakar henne, och tar sig in i hennes lägenhet när hon inte är hemma. Hon anar vem det kan vara och det gör henne rädd.

Tempot är förhållandevis långsamt och händelser beskrivs detaljerat så att man som läsare faktiskt får en möjlighet att själv ibland ligga steget före mordutredarna. Morden till trots, för det visar sig att det inte handlar om bara ett mord, upplever jag boken lika mycket som en feelgoodberättelse som en deckare. Jag hade gärna sett att författaren gick mer på djupet i de olika karaktärerna, lät oss lära känna dem bättre. Det lätta handlaget blir kanske litet för lätt, det blir inte så gripande som det hade kunnat bli med tanke på de allvarliga problem som de olika personerna i boken tvingas hantera. Samtidigt gör det mig nyfiken på att få veta mer om dem i nästa del i serien.

Mitt betyg: 3/5
.

Antal sidor: 251
Utgivningsdatum: 2017-03-21
Serie: Monica Blom (del 2)
Förlag: Hoi
Formgivning: Cecilia Pettersson
ISBN: 9789176970249
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

2 reaktioner till “Det havet gömde, av Cecilia Lindblad

  1. Här kan jag bara säga att bokomslaget – speciellt det helt förlegade och i sammanhanget totalt felvalda typsnittet – hade avskräckat mig från att köpa boken.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.