Recension: Svenska Brott. Trippelmordet i Uddevalla

I bokserien Svenska brott tar brottmålsadvokaten Thomas Bodström och journalisten Lars Olof Lampers sig an uppmärksammade brottsfall i Sverige. Det här är andra boken i serien och handlar om det uppmärksammade fall i Uddevalla i mars 2015, där tre personer hittades döda av en joggare mitt i ett bostadsområde. Den skrämmande händelsen fick mig i sitt grepp direkt när jag läste om det samma dag som det hade hänt. Jag kunde inte släppa taget om det och försökte förstå hur något sådant kunde hända. Jag läste allt jag kom över och följde rättegångarna i tingsrätten och hovrätten.

Ni har säkert också har läst om morden. Två män i tjugoårsåldern och den enes artonåriga flickvän, avrättade. Inom bara någon dag grep polisen två bröder; Mark och Martin Saliba, de avrättade männens bästa vänner sedan de var små. De hade umgåtts, festat och begått brott tillsammans. Ändå pekade mycket på att det var just de som skjutit Alaa, Rawand och Emme. De mördade såg ut att ha blivit överraskade av skotten. Den ene mannen hade en plasthandske på sig, vilket tydde på att han trott att de kallats till platsen för att göra upp en narkotikaaffär. Den andre höll fortfarande sin tändare i ena handen och sin mobiltelefon i den andra. Rawands flickvän Emme satt framåtlutad på passagerarsidan i den bil de kommit till platsen med. Hon hade blivit skjuten i huvudet, sannolikt för att hon annars skulle kunna vittna mot bröderna.

Boken om trippelmordet i Uddevalla motsvarar alla förväntningar. Författarna beskriver detaljerat polisarbetet och rättsprocessen från det att mordet skedde fram tills i dag. De varvar redogörelser för vad som hände med egna juridiska analyser. Bevis läggs till bevis som till slut bildar ett mönster. Långsamt klarar bilden av vad som hänt. Motivet, planeringen, införskaffandet av pistoler och ammunition, gärningsmännens och offrens kontakter med varandra och andra inför morden.

Av vittnesmålet förstår man vilka små marginaler det ibland kan handla om i jakten på viktig bevisning. Upprinnelsen till fynden var ett tillslag i Conny Mattssons lägenhet i Ljungskile, där polisen hittade en nyckel med bortfilat serienummer. Eftersom polisen kände till att Mattson tidigare bott i en lägenhet som ägdes av fastighetsbolaget Uddevallahem kontaktade man dem för att komma vidare. Med bolagets hjälp kunde nyckeln identifieras och kopplas till en fastighet i Dalaberg. Därefter tvingades polisen prova nyckeln i förråd efter förråd tills man till slut fick en träff. Förrådet tillhörde Conny Mattssons övervakare Margareta Bergh, som Mark Saliba någon timme före morden lånade en telefon av för att ringa till just Mattsson. I förrådet hittar polisen en bag med narkotika och dolt i ett hörn också ammunition i en plastpåse. Denna konstateras sedan vara av samma typ som den som använts på brottsplatsen (citat från sidan 169).

Och så det som hände efteråt. Dagen efter avrättningarna stod Mark och Martin Saliba och grät och kramades med de mördade vännernas föräldrar utanför avspärrningarna vid mordplatsen. När de sedan häktades nekade båda till att börja med till trippelmordet. I tingsrätten dömdes Mark Saliba till livstids fängelse, men Martin Saliba friades i brist på bevis. Domarna överklagades och i hovrätten dömdes båda bröderna till livstids fängelse. Då hade Martin Saliba redan flytt från Sverige och befinner sig nu i Libanon.

Thomas Bodström och Lars Olof Lampers har skrivit en väldigt gripande, intressant och spännande bok om trippelmordet i Uddevalla. Verkligheten överträffar med råge de uppdiktade mordhistorier som skildras i kriminalromaner. Det här är utan tvekan en mycket läsvärd bok, inte bara om polisiärt utredningsarbete och rättsprocesser, den ger också inblickar i livet på samhällets skuggsida.

Mitt betyg: 5/5
.

Antal sidor: 221
Utgivningsdatum: 2017-03-06
Serie: Svenska Brott (del 2)
Förlag: Norstedts
Formgivning: Cecilia Pettersson
ISBN: 9789113075303
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

 

 

5 reaktioner till “Recension: Svenska Brott. Trippelmordet i Uddevalla

 1. Det är inte en genre jag direkt dras till ska erkännas, ofta känns den här typen av böcker som ett förlängt reportage från någon kvällstidning. Den här boken verkar dock välskriven och intressant. Kanske något jag ska kolla upp någon gång?

  Gillad av 1 person

  1. Det behöver du inte oroa dig för, det är tvärtom väldigt sakligt och nyanserat, till skillnad från kvällstidningar. Jag skulle beskriva boken som en förenklad version av utredningsmaterial och domskäl. Man får verkligen en inblick i hur polis och jurister arbetar, men man slipper läsa tusentals sidor som oftast inte heller är i kronologisk ordning. Här får man allt förklarat i rätt tidsföljd. Är man inte insatt i den juridiska terminologin är det här även därför ett bättre sätt att få förståelse för hur vårt polis- och rättsväsende fungerar, eftersom författarna förklarar och analyserar centrala delar i utredningen. Jag tycker absolut att du skall läsa den.

   Gillad av 1 person

  1. Det är det. Man får verkligen en mycket bättre förståelse för hur utredningsarbetet går till och hur livet för de här personerna ser ut. Som vanlig när det gäller verkliga kriminella blir jag förvånad över hur mycket energi de lägger ned på sin brottsliga karriär. Tänk om de lagt samma energi på ett arbete inom lagens gränser istället.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.