Helgfrågan v. 13 – Läsplanering

Mias bokhörna håller i den bokrelaterade Helgfrågan, och den här veckan funderar vi kring de här frågorna: Har du någon form av läsplanering? Är det viktigt med en planering?
.
.
Mitt svar är väldigt enkelt – jag planerar allting väldigt noggrant, men sedan är det ingenting som hindrar att jag frångår planen och gör tvärtom, men en plan har jag för i princip allting. Jag gillar att vara strukturerad på pappret, då kan jag vara fri i tanken och lita på att det jag skrivit ned skall hålla mig på banan ;) Som exempel har jag i princip ända sedan jag blev vuxen haft en dröm (och en plan) om att odla egna grönsaker. Jag har läst på och planerat, jag har till och med en skiss över odlingslådor och växter för varje låda. Men ännu inga egna grönsaker.
.
.
När det gäller recensionsböcker
skriver jag in datum i min almanacka för när recensionerna skall vara klara, och sedan läser jag böckerna i ordning och gör mitt bästa för att hinna bli klar i tid. Jag prioriterar recensionsböcker och blir det tid över läser jag böcker jag har i bokhyllan sedan tidigare. Ibland ramlar det in fler böcker än jag planerat, då blir planen ganska skakig, men det brukar ordna sig till slut.
.

Fler som diskuterar läsplanering hittar du hos Mias bokhörna, klicka gärna in och var med du också!

16 reaktioner till “Helgfrågan v. 13 – Läsplanering

 1. Så skönt att jag inte är ensam… :) För mig är det precis som du skriver, om jag har en plan/rutin för det mesta så kan jag i lugn och ro fokusera på allt annat och improvisera hur mycket jag vill :)

  Gilla

 2. Åh vad jag känner igen mig i: ”Jag gillar att vara strukturerad på pappret, då kan jag vara fri i tanken” Så är jag också.

  Jag planerar min läsning om jag ska recensera eller bokcirkla en bok, då hamnar helt enkelt den aktuella boken på vardagsrumsbordet tills den är utläst, som en ständig påminnelse att jag faktiskt tagit på mig att ge den boken en chans.

  Annars så brukar jag ”skylta” med läsning hemma på fönsterbrädan, i köket osv och så läser jag det som jag blir lockad av. Jag vill ha den där bibliotekskänslan hemma, att jag kan gå omkring och se olika omslag och tänka: ”Åh den jag vill läsa!” och sedan bara göra det :)

  Gilla

 3. Jag vill gärna strukturera upp saker och ting, gäller både jobb och annat. Däremot så är det ingen katastrof om det inte skulle bli som jag planerat, men man har i alla fall något att utgå från.

  Gilla

 4. Jag har ingen läsplanering alls, trots att jag är en ordningsmänniska och pedant. Ditt tips om recensions-ex tycker jag var bra! Själv har jag gjort en variant på det: i bloggen skriver jag inlägg med bokens namn och så sätter jag automatisk publicering på den dag som förlaget har angett. Inlägget är alltså tomt, men varenda gång jag går in på bloggen så ser jag de där tomma, namngivna inläggen högst upp och de ligger ju i exakt den ordning de ska ”ut”. Sedan fyller jag på dem allteftersom jag läser och fotograferar.

  Gilla

 5. Här är vi helt olika! Är absolut inte ostrukturerad vad gäller arbete och ”måsten”, men med tanke på fritidssysselsättningar (läsa är en sådan enligt mig) då vill jag vara flexibel och fri – typ när andan faller på.

  PS. Om du mot förväntan skulle vilja börja odla grönsaker så kan jag rekommendera Lidl. De har en massa grejer för just odling av grönsaker till försäljning just nu. Visste inte vad de var till för, än mindre hur de fungerar, men du som har läst på känner kanske igen sakerna. DS.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.