Skip to content

Veckoutmaning hos Kulturkollo – om tid

11 april, 2017

Veckans fråga lyder:

Vilken är din bästa bok, film, tavla eller tv-serie som på något sätt behandlar temat tid? Det kan vara en film om tidsresor eller kanske en bok om åldrande. Är det något historiskt, en framtidsskildring eller vad är det som får dig att tänka över tiden och dess gång?

Tack vare något som Robert/Mina skrivna ord skrev hos sig, insåg jag att jag precis läst en bok som passar perfekt in i veckans utmaning. Det är en fantastisk roman som inte liknar någon annan jag läst. I min recension skrev jag att jag inte kommer att bli förvånad om den finns med bland de Augustprisnominerade i höst.

Det tog tid att läsa den här boken, det var så mycket att ta in och förstå. Inte förrän jag läste bokens sista sidor trodde jag mig förstå hur allt hängde ihop. Vem den unga kvinnan var, vad syftet var med hennes berättelse och vilken relation hon hade till den författare som hon valde att berätta sin historia för. Avgörande för att förstå bokens innebörd tror jag är synen på tiden, att den inte utgör en rak linje och att en människas liv inte tar slut i och med att hon dör. Min recension finns här, om ni blir nyfikna på att läsa mer om boken och hur jag tolkade den.
.

I Outlander gör Claire ofrivilligt, till att börja med, en tidsresa. Jag tyckte att det lät banalt, men läste första boken i serien av fick ändra mig. Den var ju riktigt bra. Filmatiseringen är ännu bättre, det är så snyggt gjort och skådespelarna är helt rätt för sina roller. Förutom handlingen i sig, skådespelarprestationerna och musiken älskar jag miljöerna, det är så dramatiskt och vackert i Skottland.

Fler som tipsar om böcker, film, tavlor med mera om tid finns hos Kulturkollo, kika in och få tips och var gärna med själv också.

Ha en fin kväll!

8 kommentarer leave one →
 1. 13 april, 2017 10:02

  Åh, nu blev jag allt sugen på att se Outlander ändå.

  Gilla

 2. 12 april, 2017 06:24

  Författare har tur i hur de kan leka med tiden. Boken ska väl läsas någon gång :).

  Liked by 1 person

 3. 12 april, 2017 06:21

  Anyurus bok ska jag läsa så snart det är min tur i bibliotekskön, det verkar vara en intressant och stark bok. Jag har läst fyra (eller kanske fem) delar i Outlander-serien och gillade dem väldigt mycket, vet inte om jag vågar mig på en omläsning som skulle behövas för att läsa vidare, håller med om att tv-serien är väldigt snygg. /Helena

  Liked by 1 person

 4. 12 april, 2017 06:16

  Jag känner mig ganska ensam om att inte ha förstått storheten i Outlander ;) Har bara läst första boken, men funderar på att ge serien en andra chans. Det görs dock inte lättvindigt, med tanke på tjockleken på alla de där böckerna…

  Liked by 1 person

  • 12 april, 2017 06:43

   Jag har bara läst första boken, sedan kom den första filmatiserade säsongen av Outlander, och sedan fastnade jag i teveserien istället för att läsa böckerna.

   Gilla

 5. 11 april, 2017 08:41

  Börjar man fundera på vad tid egentligen är kan man bli helt galen.

  Gilla

 6. jozebelle permalink
  11 april, 2017 06:00

  Jorden runt på 80 dagar, den modernare versionen.

  Liked by 1 person

 7. 11 april, 2017 05:52

  Jag har inte läst boken men jag börjar bli mer och mer sugen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: