Tematrio – Påskekrim

Lyrans Noblesser är vanligtvis ingen deckarläsare och dessutom en kräsen läsare. Nu vill hon få tips på passande påskekrim och undrar: Vilka är dina tre favoritdeckare? Presentera bok, författare eller romanfigur.

Deckargenren har jag inte haft någon direkt insikt i förrän de senaste åren, så min första tanke var att jag inte är rätt person att tipsa om just deckare. Men, vid närmare eftertanke kom jag fram till att jag kanske faktiskt har något att komma med, trots allt. Jag har ju det gemensamt med Lyran att jag inte är en utpräglad deckarläsare och jag är kräsen.

Mina val föll till att börja med på två gammaldags pusseldeckare, som är så långt ifrån action och grovt våld man kan komma inom deckargenren. En sax i hjärtat av Marie Bengts, som är helt nyutkommen, och Höstvind och djupa vatten av H K Rönblom, som gavs ut på nytt förra hösten. Båda deckarna utspelar sig på 50-talet, och halva behållningen av böckerna är tidsskildringen som är så charmig att försvinna in i. Uppföljaren till En sax i hjärtat är på gång. Den här gången utspelade sig handlingen i en mindre landsortsstad och på landsbygden, i nästa bok kommer den att utspela sig på bland annat Kungliga Operan i Stockholm. Jag läste på Instagram att författaren även besökt NK-varuhuset för research. H K Rönblom skrev en hel rad med böcker. Hittills har förlaget givit ut två av dem, men övriga finns i välsorterade bokhandlar och på jag har sett dem på Bokbörsen.

Mitt tredje val blir Cilla och Rolf Börjlinds deckarserie om Olivia Rönning och Tom Stilton. Jag började se teveserien som baserar sig på den första boken i serien; Springfloden, och stod inte ut med att vänta i tio avsnitt med att få veta hur det skulle gå, så jag köpte raskt både Springfloden och övriga två böcker som kommit ut i serien. I höstas kom den fjärde delen; Sov du lilla videung. Jag har litet svårt att se hur nästa bok skall kunna hålla samma höga nivå som de tidigare i serien, eftersom en stor del av behållningen av deckarserien har varit huvudpersonernas personliga utveckling som verkligen har varit intressant att följa, men jag kan i alla fall varmt rekommendera de fyra första böckerna i serien.

Fler som tipsar om bra deckare inför Påskekrim (norsk tradition som vi i Sverige också anammat), finns hos Lyrans Noblesser. Klicka gärna in för tips inför påskläsningen, och var gärna med själv också!

16 reaktioner till “Tematrio – Påskekrim

    1. Jag fick den som ett recensionsex förra hösten och blev helt frälst :) Vilket härligt språk, tidsanda och en handling där man faktiskt kan följa med genom alla ledtrådar, och ändå blir grundlurad ;)

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.