Recension: Sommaren före kriget, av Helen Simonson


Handlingen i korthet, från förlagets hemsida

Sommaren 1914. Den unga latinläraren Beatrice Nash anländer till den lilla staden Rye i East Sussex med en packlår fylld med böcker. Hon är fritänkande, självständig och smart – något som inte uppskattas av invånarna i det konservativa samhället. Den lokala matriarken Agatha Kent tar henne under sina vingar och familjen Kent blir ett starkt stöd för Beatrice, som sörjer sin fars bortgång. Medan Beatrice försöker finna sin plats i småstaden blir läget i världen alltmer instabilt, kriget rycker närmare. Under några av de varmaste sommarmånaderna i mannaminne förändras både Beatrices och de andra invånarnas liv i grunden.
.

Så tyckte jag om boken

Det är en intressant ram för berättelsen, med den unga och självständig latinläraren som anländer till en engelsk småstad i början av 1900-talet. Där får hon uppleva alla oskrivna regler för ett klassamhälle som börjat skaka så smått i sina grundvalar. Hon får också uppleva de olika villkor som gällde för kvinnor och män vid den här tiden. Det är litet Downton Abbey-känsla över Sommaren före kriget, precis som utlovas.

Den största behållningen ger den stämning som förmedlas och de inblickar man som läsare får i det klassamhälle som rådde vid den tid då berättelsen utspelar sig. Det var verkligen ingen enkel tid för någon, varken för överklassen eller de mindre bemedlade, där alla förväntades följa den väg som var förutbestämd av härkomst, kön och tradition.

Jag tror dock att den här berättelsen skulle komma betydligt mer till sin rätt som film, där man kan glida med i den långsamma handlingen under tiden man njuter av att se på vackra miljöer, kläder och mat. I bokform är det visserligen både småmysigt och underhållande, men efter ett tag blir det långrandigt. Berättelsen tar aldrig riktigt fart. Intrigerna, de tillåtna och de förbjudna kärlekshistorierna, utanförskapet, de förhindrade framtidsutsikterna och krigets hemskheter lyckas inte skapa ett tillräckligt stort intresse hos mig, tyvärr inte heller personbeskrivningarna. Det förekommer en hel del personer i boken, och i flera fall lyckas jag inte hålla ordning på vem som är vem. Jag upplever karaktärerna som både trovärdiga och levande, men alldeles för likriktade.

Det som framför allt driver mig att läsa vidare, är de med nutida mått mätt väldigt orättvisa och ojämlika ageranden som påverkar både huvudpersonen och flera andra i boken. Jag läser vidare och hoppas på att de som på olika sätt har drabbats av dessa orättvisor skall få upprättelse och att historien skall få ett slut som jag kan stå ut med. Hur det går avslöjar jag förstås inte, men den stämning omslaget förmedlar kanske kan ge en ledtråd.

.
Mitt betyg: 3/5

.
Antal sidor: 497
Utgivningsdatum: 2017-04-05
Förlag: Forum
Originaltitel: The summer before the war
Översättare: Katarina Jansson
Formgivning: Emma Graves
ISBN: 9789137149769
Finns att beställa hos bland andra Bokus och Adlibris

4 reaktioner till “Recension: Sommaren före kriget, av Helen Simonson

  1. Åh, vill absolut läsa! Särskilt när jag var just i Rye för ganska precis ett år sedan. Du kanske kommer ihåg min ström av bilder från England, vissa just från Rye. Otroligt vacker medeltida stadskärna i den staden!

    Gillad av 1 person

    1. Jag minns, det var fantastiskt vackra bilder! Om du läser boken har du ju en fördel av att faktiskt ha varit där och kan tänka dig in i miljöerna. Berätta vad du tyckte om boken om du väljer att läsa den :)

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.