Förberedelser inför Frankrikeresan

Planen var att skriva resedagbok under tiden vi var på resande fot, men vi hade fullt upp hela tiden och när det blev sen kväll var jag alldeles för trött för att ens ladda ned bilderna från kameran till datorn. Men nu är vi hemma igen, och jag kommer att börja ladda upp inlägg från resan. Det blir många bilder ;)

Så här förberedde vi oss inför resan

♥ Första beslutet handlade om att bestämma resmål. Patrik och våra vänner ville till Normandie, och jag ville gärna ned till slotten i Loiredalen. Dessutom ville barnen och jag besöka Paris igen. När vi var i Paris senast fotade Jackie Eiffeltornet med sitt Nintendo, och råkade radera alla bilder… Därför vill vi nu tillbaka och ta nya bilder och sedan flanera omkring i området däromkring och äta lunch på någon mysig servering. Bara insupa Paris-atmosfären..!

Alltså flög vi till Paris, tillbringade några timmar där, innan vi mötte upp med våra vänner på första hotellet för resan. En vecka tillbringade vi sedan på olika platser i Loiredalen och en vecka i Normandie. Perfekt mix!

♥ Vi började med att läsa på om vilka spännande sevärdheter, platser och restauranger vi vill besöka i Loiredalen och i Normandie. Jag gillar att läsa på dels i reseguider, dels i resebloggar där man kan få tips om unika guldkorn. Jag kollar ofta upp tipsen hos Tripadvisor. En väl genomtänkt planering/lista över sevärdheter, restauranger och aktiviteter i närheten av de olika platser vi skall bo på är väldigt praktiskt. Bara att välja och vraka bland godbitarna som vi valt ut som mest lockande, och inte slösa tid på att fundera på sådant när vi väl är iväg. Ibland dyker det upp oväntade händelser eller platser att uppleva, och då hoppar vi på det om det verkar lockande.

♥ Utifrån de sevärdheter och andra spännande platser vi absolut inte ville missa, började vi leta efter passande boenden i närheten. Vi använder oss ofta av Booking, som har sökkriterier som gör att man kan hitta precis vad man vill ha och behöver. Vi gillar att blanda olika typer av boenden, och den här gången bodde vi på hotell, pensionat, slott och hyrde även ett hus. Huset bokade vi genom Private Properties. Själva boendet kan många gånger vara en stor del av reseupplevelsen, som när man bor på ett slott från 1400-talet. På köpet i avgiften för boendet får man då också kultur, historia och en atmosfär som är svårslagen.

♥ Glöm inte att ta med resvägen mellan olika boenden i beräkningen. Jag använder vägbeskrivningsfunktionen hos Google maps och beräknar resvägen så att det inte blir för långa sträckor per dag.

♥ När huvudattraktionerna och alla boenden var planerade läste vi på ännu mer, och fyllde på listan med fler alternativ till upplevelser.

♥ När vi sett hur lång tid resan skulle ta, bokade vi flygbiljetter. Vi har haft möjlighet att samla EuroBonus-poäng hos SAS, därför har sällan våra flygresor behövt kosta oss något. Resan tur och retur Frankrike kostade oss ungefär 300 kronor per biljett, vilket är beloppet för de skatter man betalar. Det gäller att boka biljetter i god tid om man vill kunna utnyttja poängen, de förmånliga flygresorna bokas upp snabbt.

♥ Med barn i bilen vill jag inte hyra en för liten bil om det skulle inträffa en olycka, så mitt enda önskemål är en så stor bil som möjligt. Själva bokningen av bil brukar Patrik ta hand om. Oftast bokar vi genom Budget biluthyrning. Så blev det även denna gång. Peppar, peppar har det alltid fungerat väldigt bra.

♥ Jag har skrivit packlistor till mig och tjejerna som vi utgår från varje gång vi reser. Eventuellt korrigerar jag litet i dem efter resmål. Det spar massor av tid att slippa fundera varje gång över vad som skall med. Nu är våra barn så gamla (11 och 12 år) att de får egna packlistor och packar själva sina egna resväskor.  Jag har dragit ned på antalet klädesplagg och skor, man använder oftast en bråkdel av det man packat ned. Väldigt smidigt med begränsad packning att hålla reda på när man byter boende flera gånger under resan.

Varsin kabinväska till tjejerna och mig. Var och en håller reda på sina egna saker, vilket väldigt effektivt förhindrar onödiga konflikter om vilken ordning man vill ha i sin väska. Handbagage med kameran och det vi kan behöva på planet, en vanlig resväska till Patrik med plats kvar för eventuella inköp under resan. Patrik tog dessutom med sin golfbag, som checkas in som specialbagage.

♥ I den stora resväskan har vi en egen liten väska för toalettartiklar och en för reseapoteket. Var sak på sin plats. Vi häller över schampo, tvål och balsam i mindre förpackningar som jag beställt från Apoteas internetbutik, och vi tar med reseförpackningar av till exempel hårmousse och tandkräm.

Den här bilden ger mig så många positiva känslor och förmedlar så mycket förväntan. När vi på morgonen lägger ihop väskorna och går ut till bilen för att åka till Arlanda…

Så, nu är det dags för inläggen om själva resan – först kommer bilder från Paris!

 

7 reaktioner till “Förberedelser inför Frankrikeresan

  1. Tack för att du noterade det, jag har ändrat nu i inlägget i resebloggen. Där finns en större karta som dessutom är klickbar. Jag kommer också att skriva ett inlägg med alla våra boenden och hela resvägen till noggrannare, för den som kanske vill göra som vi :)

   Gilla

 1. Det är så roligt att vi tänker så lika och gör så lika, du och jag. Det enda jag skulle anmärka på, men det beror ju på om ni checkar in kabinväskorna eller inte, är att man bör sprida bagaget i flera väskor så att alla har lite kläder mm om väskor kommer bort. Det är inte enbart fördelar med att alla tar hand om sitt.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det har jag också förstått att vi gör :) Vi checkar inte in kabinväskorna, och det är av samma anledning som du nämner, att bagage kan komma bort. Det är så smidigt ändå, när alla kan dra sin egen väska. Skönt att lägga upp fötterna på också, när man sitter och väntar i flygterminalen :)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.