Bokrecensioner – analys och/eller betyg?

Jag har en fråga till er som läser det jag skriver om böcker: Vill ni läsa omdömen om böcker med eller utan ett konkret sifferbetyg?

Bokbloggare gör på litet olika sätt när de bedömer böcker. Vissa ger bara ett betyg, andra skriver långa analyser och (kanske de flesta) kombinerar betyg med en analys av böckerna.

Själv vill jag helst få en konkret siffra, även om själva analysen förstås är viktigast. När jag själv skriver om böcker skulle jag i vissa fall helst skriva enbart en analys, men jag har tänkt att de som läser mina omdömen antagligen ibland bara skummar igenom mina, ofta kanske onödigt omfattande, analyser och tar sikte på det konkreta sifferbetyget, så hittills har jag valt att kombinera analys med betyg.

Jag är väldigt nyfiken på era synpunkter om det här – sifferbetyg; ja eller nej?

21 reaktioner till “Bokrecensioner – analys och/eller betyg?

 1. Jag gillar båda 🙂. För egen del brukar jag ibland gå igenom gamla sifferbetyg och förundras i efterhand över betygen jag satt. Jag kan ha gett toppbetyg åt böcker jag knappt minns och dåligt betyg åt en bok som jag fortfarande tänker på. Och då undrar man ju… kanske borde betygsätta en månad efter läsning istället 😉

  Gillad av 1 person

  1. Ja, där har du en poäng. En månad skulle nog vara för lång tid för mig, jag måste skriva recensionen innan jag börjar på en ny bok, så att jag inte blandar ihop intryck och detaljer. Men någon dag eller två kan vara bra tycker jag, så att intrycken hinner smälta.

   Gillad av 1 person

 2. Jag gillar när det står betyg och försöker ge det själv. Men utan analys så säger inte betyget mycket ändå eftersom jag vill ha en motivering. Men jag vet ju hur svårt det är att ge det. I synnerhet när man ställer olika genres mot varandra som jag har olika krav på. Vissa bloggar (tänker inte på din) skriver nästan alltid positivt om allt de läser och där i synnerhet tycker jag att det är skönt med ett betyg för då får jag ändå en känsla vilka de trots att verkligen gillade.
  Sen måste jag erkänna att jag sällan läser analysen av en bok som jag vet att jag vill läsa och därför inte vill veta allt för mycket. Men när jag väl läst den så läser jag gärna om funderingarna. Själv håller jag många gånger med men lyckas inte formulera mig så brett och bra. Men övning ger väl färdighet hoppas jag.

  Gillad av 1 person

  1. Tack för ditt svar, det var intressant att läsa. Jag tycker också att det blir mer konkret med ett sifferbetyg. Men litet jobbigt är det att själv ge betyg, det går inte att gömma sin slutsats bakom orden. Jag tänker ofta att det vore mycket enklare att bara skriva analysen och slippa ge ett betyg som jag förstår att varken författaren eller förlaget vill ha. Samtidigt måste man vara ärlig. Är man hela tiden positiv till allt man läser är man varken sann mot sig själv eller sina bloggläsare. Visserligen har jag förståelse för att de flesta betyg hamnar ganska högt, eftersom man antagligen vet med sig vad man gillar att läsa och väljer böcker utifrån det, men ibland måste man ju rimligtvis ramla över böcker som inte riktigt motsvarar förväntningarna.

   Gilla

 3. Jag kan tycka att sifferbetyget ger en snabb överblick av vad en kan ha att förvänta sig, men att det som ger något är analysen. Det finns inget som får mig att sluta läsa en blogg snabbare än om recensionerna bara består av ett betyg eller en enda mening. Jag vill ha lite mer kött på benen.

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller med dig, bara betyg och några ord eller en mening är helt ointressant tycker jag. Jag vill också framförallt läsa analyserna. Men, betyg är ett bra komplement, särskilt när man lärt sig litet om olika bokbloggare/recensenter och vet vad betyget betyder för just dem.

   Gilla

 4. Jag använder mig av sifferbetyg, men för mig är ju ändå själva texten viktigast att läsa men jag tycker att man jag får i alla fall ett mätvärde på den bok jag läser och hur pass bra jag tycker att den är.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är så jag också tycker. Men siffran blir så drastisk ibland, man sticker verkligen ut hakan då, till skillnad från när man håller sig till ord. Skriver man ett omdöme med bara ord blir det inte lika uppenbart när en viss bok inte fallit en i smaken.

   Gilla

 5. Nej, sifferbetyg tycker jag inte är så viktigt men är det en riktig fullpoängare så är det förstås roligt och gör att jag blir extra nyfiken på en bok. Men du brukar skriva så bra att jag ofta blir intresserad av att läsa böckerna du skriver om oavsett betyg, om du skrivit ett gott omdöme förstås!

  Gillad av 1 person

 6. Jag sätter inte sifferbetyg själv för jag tycker det blir för svårt. Då är det lättare att få fram det jag vill och vad jag tycker i själva texten. Det är sällan jag kollar betygen när andra använder dem också, jag tycker om själva analysen, tankarna och känslorna man har om boken :)

  Gillad av 1 person

  1. Jag håller med dig, analyserna är absolut viktigast och mest intressanta att läsa. Riktigt spännande blir det om man läst samma bok och tycker olika och har motiverat det. Då är just motiveringen det intressanta och kan ge många tankeställare. Jag vet oftast var jag hamnar när det gäller betyg till de böcker jag läst, åtminstone om jag väntar med recensionen någon dag och låter det jag läst smälta in. Däremot är det riktigt jobbigt när böckerna inte motsvarar förväntningarna, då kommer tankar som att vem är jag att döma en författares verk. Samtidigt är det ju min personliga åsikt, och inte någon vetenskaplig analys, och så skriver jag betyget till slut i alla fall. Men jobbigt är det ibland.

   Gilla

 7. Sifferbetyg tycker jag själv är grymt svårt att ge. Det blir liksom för konkret så måste istället bara skriva mina random tankar och analyseringar… Vad det gäller vad jag gillar att läsa på andar bloggar så tycker jag sifferbetyg kan vara praktiskt. Men inget måste :)

  Gillad av 1 person

  1. Tack för att du tog dig tid att fundera och att svara. Ja, visst är det svårt, jag håller med dig. Och riktigt jobbigt ibland också, i de fall jag inte tyckte att böckerna var några succéer. Det är lättare att sprida lovord än tvärtom.

   Gilla

 8. Jag tycker sifferbetyg inte behövs, men har inget emot om det är det heller. Det roligaste tycker jag är att läsa en annan människas upplevelse av läsningen.

  Gillad av 1 person

  1. Tack för ditt svar. Intressant hur olika det kan vara, och det avspeglar sig ju delvis i hur olika bokbloggare skriver om böcker. Skriver ett inlägg om någon dag eller så om vad jag kommer fram till :)

   Gilla

  1. Tack för ditt svar. Jag har ställt samma fråga på Instagram och Facebook, och skall sammanfatta svaren om någon dag, och bestämma mig för hur jag skall göra fortsättningsvis när jag skriver om böcker.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.