Coffin Road, av Peter May

.

Handlingen i korthet, från förlagets hemsida

En man spolas upp, halvt ihjälfrusen, på en ödslig strand på ön Harris i Yttre Hebriderna. Han har ingen aning om vem han är eller hur han kom dit. Hans enda ledtråd är en karta över en rutt vid namn Coffin Road. Han vet inte vart den kommer att leda honom, bara att han måste följa den. Kriminalinspektör George Cann korsar Atlanten till en avlägsen klippö utanför Yttre Hebriderna. Fylld av onda aningar kliver han i land på den plats där tre fyrvaktare mystiskt försvann ett sekel tidigare. Men nu finns det en ny gåta: en man hittad ihjälslagen på samma klippa. I sitt flickrum i Edinburgh sitter tonåriga Karen Fleming och grubblar över vad som hände hennes döde far, en framstående vetenskapsman. Två år efter att man hittade hans självmordsbrev kan hon fortfarande inte tro att han frivilligt skulle ha övergett henne. Coffin Road följer dessa tre riskfyllda resor mot en enda, chockerande sanning – och insikten om att okunskap kan leda till vår död…

.

Mina intryck och utvärdering

Det här är en sådan bok som verkligen lockar till att söka upp platserna som nämns på google maps. Miljöbeskrivningarna är helt fantastiska och författaren lyckas få mig att vilja boka en resa omedelbart till öarna Flannan Isles i nordvästra delen av Skottland. Och det trots att det ständigt regnar och vinden sliter i kläderna, och trots att det är kargt med branta klippor och ett vilt och skummande hav där vågorna kan bli trettio meter höga. Miljöbeskrivningarna bidrar tveklöst till stämningen i boken.

Jag gillar det långsamma tempot, där den ilandflutna mannen steg för steg måste försöka komma underfund med vem han är, vad han gör där och vad som hänt honom. Det är spännande, inte på ett hetsigt och nagelbitande sätt, men på ett ödesmättat, förtätat och intensivt vis. Det är lätt att leva sig in i hur frustrerad och desperat situationen måste te sig. Själv läser jag febrilt för att komma underfund med hur allt hänger ihop.

Ett extra plus för att det här är en spänningsroman som inte väjer för en synnerligen aktuell och livsviktig fråga, som just nu debatteras och diskuteras i både Europa och USA. Historien får därmed ett angeläget sammanhang och på köpet får vi som läsare kunskap och möjlighet att själva ta aktiv ställning. Jag vill inte gå in på vad det rör sig om, en stor del av behållningen av boken är att vara i samma fas som huvudpersonen, och inte veta vad allt egentligen handlar om förrän mot slutet av boken. Ni måste helt enkelt läsa själva :)

Det här är en fristående spänningsroman, den första jag läser av Peter May. Jag blev riktigt betagen av den, och ser fram emot att läsa många fler av honom.

.

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 319
Utgivningsdatum: 2017-08-03
Förlag: Modernista
Översättning: Charlotte Hjukström
Omslagsformgivning: Lars Sundh & Markus Hedström
ISBN: 9789177017158
Finns att beställa hos Bokus och Adlibris

14 reaktioner till “Coffin Road, av Peter May

  1. Kul att du gillar :) Jag tror att jag läser ganska snabbt, men hemligheten är framförallt att jag numera läser när jag väntar på tjejerna när de har sina olika aktiviteter. Det blir många timmar som bara försvann tidigare, men då jag numera läser :) Vi bor ju på landet, så det krävs bil till allt, och det är för långt att åka hem och komma tillbaka och hämta dem. Helt ok för min del numera, när jag kan läsa under tiden :)

   Gillad av 1 person

 1. Du måste bara läsa hans trilogi och i rätt ordning. De böckerna gav jag femma i betyg med råge. Jag tror du kommer att älska dem. Fundera på att läsa om böckerna snart och direkt efter varandra. Då blir det en annan behållning. Bättre än att vänta ett år på uppföljaren.
  Du skrev åter igen en suverän recension. Femma i betyg till dig. :)
  Kram Bosse

  Gilla

 2. Vi tyckte väldigt lika, Annette! Jag lade också ut min recension igår och kan instämma i allt det du skriver. Det här var min första bok av Peter May men eftersom ett av mina barn har de tre tidigare Lewis-böckerna så kommer jag nog att läsa dem – tyckte mycket om ”Coffin road”!

  Gillad av 1 person

  1. Vad roligt att läsa din recension och se att vi tyckte så lika :) Jag kommer också att läsa Lewis-trilogin, och jag blev på allvar sugen på att åka till Skottland igen, men den här gången till den norra delen med kusten. Blir nog svårt dock, att få med mig familjen till regn, vindar och 15-20 grader, när de helst vill till värme ;)

   Gilla

  1. Ja det inser jag att jag måste :) Jag skall nog önska mig Lewis-trilogin i julklapp från mina föräldrar som (märkligt nog) alltid tycker att det är svårt att komma på något till mig ;)

   Gilla

 3. Kan inte låta bli att le en aning här. Har nämligen precis läst boken Vågspel av Ann Rosman. Även den utspelar sig i och kring Hebriderna och handlingen liknar den i din bok. En annan rolig sak är att jag också skrev om boken på min blogg idag, fast i ett annat sammanhang. Ibland kan man snacka om sammanträffanden…

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.