Konsten att sova, av Helena Kubicek Boye

.

Om boken, från förlagets hemsida

Har du svårt att somna eller vaknar du ofta mitt i natten? Då är det dags att lösa dina sömnproblem en gång för alla!

Var fjärde svensk är missnöjd med sin sömn och var tionde sover riktigt dåligt. Vårt mest naturliga beteende har idag blivit en sjukdom vi behöver behandling för. Är du en av dem som alltid känner sig trött, men ändå har svårt att somna på kvällen eller somna om på natten är du alltså i gott sällskap. Med rätt redskap och metoder kan alla lära sig att sova bättre. Här får du en mängd enkla och snabba tips, men också mer långsiktiga strategier, för att få bukt med dina sömnproblem.
.

Mina intryck och utvärdering

För många som har problem med att somna, vaknar under natten eller vaknar för tidigt, eller ständigt känner sig trötta utan att förstå varför, är jag ganska säker på att den här boken kan bli både en ögonöppnare och hjälp till bättre hälsa, om man själv är beredd på att följa de råd och strategier som författaren förslår.

Självhjälpsböcker kan ibland vara litet för hurtfriska och banala i stilen. Det är inte den här. Den är lättillgänglig men samtidigt seriös och trovärdig. Just trovärdigheten är en väldigt viktig del i den här typen av böcker. Det krävs att man litar på sin mentor för att man skall vara beredd att lägga ned tid på att komma till rätta med ett visst problem. Författaren till Konsten att sova är psykolog och KBT-terapeut och har i mer än tio år arbetat med sömnbehandling inom hälsovård och psykiatri. Dessutom föreläser hon i ämnet. All denna kunskap genomsyrar boken.

Jag gillar den tydliga kapitelindelningen som gör det möjligt att läsa just de kapitel som tar upp sömnproblem som man själv kanske har. För min egen del var det särskilt intressant att läsa om sömnfaser. Jag har tyckt att det är ett problem att vakna någon gång per natt, men i själva verket vaknar vi mellan sju och tretton gånger per natt utan att veta om det, det är en del av sömnfaserna. Somnar man om ganska snart igen är det helt i sin ordning och normalt. Om man däremot har en aktiv katt som väcker dig varje morgon vid fyratiden, och du inte kan somna om, skapar det en stress för kroppen. Dessutom lär sig kroppen efter tillräckligt många nätter att den skall vakna vid samma tid, även om katten bestämt sig för att sova. Hög igenkänning ;)

Boken innehåller en hel del intressant information om stressrelaterade sömnproblem och tar upp symptom på det, hur  man kan se över sin livssituation och ger råd om hur man kan sänka stressen och därmed förbättra sömnen. Som till exempel att inte använda skärmar från mobiltelefon eller dator 60-90 minuter innan man skall sova. Självklart påverkar kost och motion vår sömn, och i Konsten att sova ger författaren tips på vad att äta och när, och vilken typ av motion som påverkar sömnen och vilken som inte gör det. I slutet av boken finns en sömndagbok till hjälp för att få en tydligare bild av hur sömnen ser ut under en vecka. Den kan man sedan ha som utgångspunkt för de förändringar man kan behöva göra.

Sammanfattningsvis är Konsten att sova en överraskande bra bok som dels tar upp litet bakgrundsfakta om sömn i allmänhet, dels hur man accepterar sömnproblemet, dels hur man hanterar det och bygger upp sömnen på nytt. Jag uppskattar dessutom referens- och litteraturlistan samt webbadresserna i slutet av boken. Sömnproblem är ett stort område att försöka täcka in i en enda bok och utan att det blir för avancerat. Medicinska och fysiska orsaker nämns till exempel väldigt kortfattat, och författaren hänvisar till läkare i sådana fall. För andra vanliga sömnproblem som beror på livsstil och vanor är jag övertygad om att Konsten att sova kan vara till hjälp.

Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 251
Utgivningsdatum: 2017-08-23
Form: Karin Tingstedt
Förlag: Pocketförlaget
ISBN: 9789175792477
Finns att beställa hos Bokus, Adlibris med flera

12 reaktioner till “Konsten att sova, av Helena Kubicek Boye

 1. Känns som en bok jag borde läsa. Just nu har jag inga problem med att sova (snarare tvärtom), vilket tyder på att min djupsömn är störd eftersom jag inte blir pigg av vila. Men sömnsvårigheter har jag haft av och till sedan jag var i tioårsåldern.

  Gillad av 1 person

  1. Det låter ju inte bra att du inte blir pigg trots att du sover. Då är det nog något som inte stämmer. Det kan ju bero på så mycket, men med hjälp av sömndagboken och andra anvisningar kanske du kan komma underfund med vad som är fel. Hoppas det. Det är hemskt att aldrig känna sig riktigt pigg. Kram!

   Gilla

  1. Jag sover också väldigt bra och vaknar i princip alltid pigg… numera. När katten får sova i gästhuset. För några nätter sedan lät jag henne sova inne hos oss igen, och samma visa som tidigare… jamar och kloar i mattan nedanför min säng tills jag går upp. Klockan fyra… Nu bär vi ut henne på kvällen och hämtar in henne på morgonen.

   Gilla

  1. Jag brukar inte tro att självhjälpsböcker skall fungera, men den här tror jag verkligen på. Så bra och konkreta tips och anvisningar. Jag insåg hur mycket det finns som man faktiskt kan göra för att förbättra sömnen.

   Gilla

 2. Det har sina för- och nackdelar att vara tvungen att recensera böcker… Kan lugnt säga att jag inte velat ta i denna bok ens med en tång. Ogillar sådana böcker skarpt – typ ”moneymaking”.

  PS. Sorry att jag är negativ här. Kunde ha låtit bli att kommentera, vilket jag kanske borde ha gjort. Men sådana böcker (samma sak med olika böcker om dieter, kost och DIY med mera) får mig att spy. DS.

  Gillad av 1 person

  1. Jag gillar det :) Det är intressant att läsa en varierande blandning av böcker. Eftersom jag har den stora turen att inte ha sömnproblem skulle jag nog inte ha läst den här boken om jag inte fått den som recensionsexemplar, så jag är glad att jag fick möjlighet att läsa den. Jag hör ofta hur trötta många är, och jag kunde känna igen mångas problem i den här boken, och insåg att det finns mycket man kan göra för att bli piggare. Det stora problemet är nog att många inte är beredda att göra de förändringar som krävs, som att försöka ha rutiner för när man går och lägger sig och stiger upp och att motionera för att minska stressen många har i kroppen, inklusive jag själv gissar jag.

   Gilla

  1. Jag har inte heller haft sömnproblem, förutom när vår katt väckte mig varje morgon vid fyra och inte lugnade sig så att jag kunde somna om… ;) Men det kunde vi avhjälpa genom att hon numera sover i vårt gästhus.

   Gillad av 1 person

 3. Sömnproblem har jag nästan aldrig haft. Lägger jag huvudet på kudden så somnar jag. Senast jag kommer ihåg att jag inte kunde somna var en gång för sju år sedan. Jag skulle upp kl 5 och köra tvärs över hela Sverige 50 mil till Vadstena och gå på föreläsning och på operaföreställning. Jag sov inte en blund den natten bara för att jag visste att jag måste sova. Men jag vet inte om jag måste läsa den här boken.
  Ellington

  Gillad av 1 person

  1. Samma sak med mig, jag har aldrig heller haft sömnproblem, bortsett från när katten brukade väcka mig vid fyra varje morgon… ;) Jag tyckte att det var intressant att läsa den här boken ändå, särskilt med tanke på att så många har problem med sömnen och man hör ju ständigt hur trötta många är. Det finns mycket att göra för många för att förbättra sömnen och bli piggare, men det stora hindret tror jag är det författaren tar upp i början av boken, nämligen att acceptera att man har sömnproblem och vara beredd på att göra förändringar. Ha en fin söndag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.