Tjockdrottningen, av Moa Herngren

.

Den här boken gjorde mig nyfiken. Dels hade jag inte tidigare läst något av Moa Herngren, dels lät det intressant med en historia som tycktes fånga en del av vår samtid. Nämligen den ganska självcentrerade gruppen människor som är fullt upptagna med att fokusera på sitt eget (och andras) utseende och på sin egen karriär, även om det går ut över andra. Det är precis vad i princip alla ägnar sig åt i den här boken nämligen, med något enstaka undantag. Till och med huvudpersonen, Tjockdrottningen, ramlar dit, trots att hon är medveten om att det är insidan som räknas och själv mår dåligt av att bli behandlad efter sin utsida.

Ungefär samtidigt som den här boken landade i brevlådan började det dyka upp artiklar på nätet om en dokusåpa som skulle visas under hösten, på ett väldigt likartat tema som Tjockdrottningen. I boken kallas programmet Du är vad du äter. Den serie som visas på teve heter Biggest loser VIP. Jag såg de två första programmen för att kunna jämföra boken med programserien, som verkar ha varit inspirationskälla. Nu när jag läst ut boken kan jag bara konstatera att det är makalöst så många likheter det finns mellan boken och dokusåpan. Träningsmetoderna, deltagare som smygäter på nätterna, frustrationen och tårarna, men även glädjen över framsteg och tappade kilon.

I boken får vi följa flera i teveteamet och deltagarna i bantningsserien Du är vad du äter. Moa Herngren beskriver en cynisk och iskall del av vårt samhälle där yta och bekräftelse är allt för vissa, och hon skildrar det på ett sätt som gör att jag tror på det. Det handlar om att oavbrutet prestera även om det sker på bekostnad av någon annan, och om att få bekräftelse i antal likes och uppmuntrande kommentarer på Instagram. Det är skrämmande att läsa hur överviktiga människor blir behandlade som om de är lata och dumma, till skillnad från väldigt smala människor som får uppskattning utifrån sitt yttre och behandlas som om de är aktiva och smarta. I boken sätter Moa Herngren fingret på hur det i många fall ligger till i verkligheten. Att vara överviktig och att vara underviktig är två sidor av samma mynt, det handlar ofta om ätstörningar i båda fallen, och i grund och botten om dålig självkänsla.

Tjockdrottningen är en lättläst roman som engagerar, det märker ni ju. Författaren skildrar skarpsinnigt en del av vår samtid, visserligen på ett ganska humoristiskt och lättsamt sätt, men med en mörk underton.


Mitt betyg: 3/5

Antal sidor: 409
Utgivningsdatum: 2017-08-24
Form: Sofia Scheutz Design
Förlag: Norstedts
ISBN: 9789113072111
Finns att beställa hos Bokus, Adlibris med flera

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.