Årets Bok 2017 är framröstad!

Tolv böcker var nominerade och bara en kunde förstås vinna priset. Jag har inte varit på plats på Bokmässan, men följde prisutdelningen live på Facebook.

Förra året vann Martina Haag med  sin otrohets- och skilsmässoroman, Det är något som inte stämmer. De tre böcker som fick flest röster i år var:

3. Vargarnas tid, av Elisabet Nemert
2. Störst av allt, av Malin Persson Giolito
1. Glöm mig, av Alex Schulman

 

Alex Schulmans bok Glöm mig blev alltså framröstad av svenska folket till Årets bok 2017. Jag är själv litet tveksam till att beskriva den som en skönlitterär roman, för mig är det mer en självbiografisk skildring. Däremot är den enormt välskriven, läsvärd och väldigt viktig. Jag har skrivit om den här.

Att Schulman är en kontroversiell författare framkom med all önskvärd tydlighet när jag skrev om hans bok här i bloggen. Många var positiva till att läsa hans bok, medan andra tog starkt avstånd från det på grund av Schulman som person. Här kan man läsa alla kommentarer.

Om man skall se några likheter mellan förra årets vinnare och det här årets, är det att båda böckerna ligger på gränsen till att vara självbiografiska och är dessutom känslosamma och enormt berörande. Båda handlar om dysfunktionella relationer, på två olika sätt.

5 reaktioner till “Årets Bok 2017 är framröstad!

  1. Säg som så – ”Det är något som inte stämmer” var en av det sämsta böcker jag läst. Hoppas årets vinnare inte dryper av lika mycket självömkan som Martina Haags bok gjorde.
    Tycker att det ofta är ”fel” bok som vinner. Ungefär som i ESC;-)

    Gillad av 1 person

    1. Jag var inte heller särskilt förtjust i Martina Haags bok, men en trea fick den av mig. Schulmans bok innehåller faktiskt ingen självömkan alls, jag tycker tvärtom att han fortfarande verkar bearbeta relationen till sin mamma och att han framhåller henne som väldigt fantastisk, trots att man som läser tänker nej, nej, nej, så kan hon inte bete sig mot ett litet barn.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.