Lästa böcker i september och månadens bästa

Hos Mias bokhörna tipsar vi om vilka böcker vi tyckt mest om varje månad. I september var min klara favorit: Vera, av Anne Swärd. Jag kommer att bli förvånad, och besviken, om den inte Augustprisnomineras nu i höst.

Den här hösten är nog min allra bästa läsperiod någonsin. Så många fantastiska böcker som jag har läst. Jag vet inte om det beror på ren tur att det slumpat sig så, eller om jag varit bättre på att välja böcker som passar min smak helt enkelt. Inga bottennapp alls, bara läsvärda böcker allihop.

 

Fjorton böcker lästa under september. Så mycket läst blev det eftersom Patrik varit på tjänsteresor i Finland, Indien och i Sandhamn den här månaden. Jag sover inte så bra när inte hela familjen är samlad, och då blir det en hel del läst istället. Inget dåligt som inte har något gott med sig.

Två överraskningar den här månaden, nämligen Den underjordiska järnvägen och Generation X. Båda otroligt hypade, men enligt mitt tycke var det snarare böckernas ämnen som var läsvärda, inte lika mycket hur de var författade.

Klicka på titlarna här nedanför så länkas du till mina recensioner. Tre av böckerna (Fårdagboken, Krokas och Penguin Bloom) har jag inte hunnit skriva om än, men uppdaterar med länk och betyg inom kort.
.

Mina samlade omdömen för den här månaden

★★★★★
Francesca Cavallo och Elena Favilli, Godnattsagor för rebelltjejer
Kim Leine, Avgrunden
Anne Swärd, Vera (månadens bästa!)
Åsa Söderberg, Hälsokoden – recept för ett friskare liv

★★★★
Jill Santopolo, Världen utan dig
Helena Kubicek Boye, Konsten att sova
Elisabeth Norebäck, Säg att du är min
Anna Thulin, Paris – En stads historia

★★★
Douglas Coupland, Generation X – sagor för en accelererad kultur
Moa Herngren, Tjockdrottningen
Colson Whitehead, Den underjordiska järnvägen

 

Vilken bok blev din favorit den här månaden?

Är det någon särskild bok som du ser extra mycket fram emot att läsa under oktober? Själv verkar jag alltid ha en rejäl trave med böcker som jag hoppas hinna läsa. Under nästa månad skall jag försöka läsa en blandad mix av tyngre romaner, deckare, ungdomsböcker och facklitteratur. Som vanligt, alltså. Bland annat Värd att döda av Peter Swanson, som är en psykologisk thriller, Sjörök av Camilla och Viveca Sten, den historiska deckaren Mafioso av Ray Celestin och den nyutkomna Food Pharmacy – kokboken. Bland andra.

19 reaktioner till “Lästa böcker i september och månadens bästa

 1. Vilken fantastisk läsmånad! Har faktiskt inte läst någon av de böcker du listar, men jag har givetvis sett nästan allihop, ofta, i mitt flöde :)

  Gilla

  1. Tack! Jag släpade runt med boktraven på tomten för att hitta en ny plats än där jag oftast fotar. Katterna följde med alla tre, som vanligt. Först passerade Fame bakom boktraven, sedan Zingo och till sist Doris. Jag har bilder på allihop tillsammans med böckerna, men på den här ser man böckernas titlar bäst. Litet kul att Doris vände sig mot mig precis när jag tryckte på avtryckaren :)

   Gilla

 2. Älskar din arrangerade bild, den är helt underbar:-) Vilken rolig blandning av Patriks tjänsteresor – måste ha varit en riktigt kulturkrock när han kom till Indien;-)

  14 böcker är verkligen bra jobbat. Förstår dock inte hur du kommer ihåg innehållet. Läser ju också ganska mycket, men om du skulle fråga mig vad en viss bok handlade om två veckor senare skulle jag troligen inte ens komma ihåg det…

  Har inga böcker planerade för läsning under en viss månad, men väntar tålmodigt på att ”mina” favoböcker kommer ut som pocket.

  Gillad av 1 person

  1. Indien var tydligen liiiitet annorlunda än här i Sverige… Jag känner ingen akut lust att resa dit faktiskt. Men Finland är fint och Sandhamn vore spännande att uppleva.

   Jag skriver om varje bok bara en eller ett par dagar efter att jag läst den, och jag börjar oftast inte på någon ny innan jag skrivit recensionen, just för att jag inte vill tappa bort känslan jag fick när jag läste. Om jag skulle skriva om en viss bok två veckor efter att jag läst den är det inte så säkert att jag kommer ihåg det ;)

   Gilla

 3. Haha jag har sagt det förr och säger det igen…jag fattar inte hur du hinner och orkar med att läsa så många böcker så snabbt :D
  Fin bild till ditt tema! Rogivande med den mjuka katten som faktiskt tittar in i kameran och som kontrast till de vackra och kanske taggiga nyponen. En riktigt vacker höstbild med böckerna i centrum :)

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Vad roligt att du gillar bilden :) Litet tur med Doris, som tittade på mig i precis rätt ögonblick. I efterhand tycker jag att ljuset i bilden ser ut som om jag använt blixt, men det var morgonljuset som gav det där skenet. Jag gillar att försöka fota litet omväxlande när jag fotar böckerna, helst med anknytning till bokens handling om det går, men här var det för många för att lyckas med det :)

   Gillad av 1 person

 4. Vilken härlig läsmånad du verkar ha haft :) Bäst hos mig denna månad blev omläsningen av The Mousehole Cat, en underbar barnbok, och den bok jag ser mest fram emot att läsa i oktober är All the Crooked Saints av Maggie Stiefvater, som är en av mina favoritförfattare.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, jag har läst så många bra böcker, det är inte ofta det blir en så här lyckad läsmånad :) Jag skall kika in hos dig och se om du hunnit skriva om de böcker du nämner, de låter spännande!

   Gilla

  1. Krokas var fantastiskt bra. Jag blev tvärtom nästan överpigg när Patrik var bortrest, så jag orkade läsa till sent på kvällarna, vilket alltid annars är totalt omöjligt. Jag gissar att det blir betydligt mindre läst under oktober.

   Gilla

  1. Tack, vad kul att du gillar bilden! Jag blev själv överraskad över hur många böcker jag läst den här månaden. Under många år kom jag inte upp i så här många under ett helt år :)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.