Säg att du är min, av Elisabeth Norebäck

 

Säg att du är min är en nästan tegelstenstjock psykologisk thriller om ett ungt par som i ett obevakat ögonblick förlorar sin ettåriga flicka. Flickan återfinns aldrig. Efter två år av ofattbar sorg och skuldkänslor bestämmer sig de unga föräldrarna för att acceptera att flickan fallit i vattnet och dragits med av strömmarna. Förhållandet klarar inte de hårda mentala påfrestningar de utsätts för, de går skilda vägar och bildar senare nya familjer.

Stella, den försvunna och kanske drunknade flickans mamma, utbildar sig till psykoterapeut. Hon tvingas lära sig att leva med ovissheten om vad som hände med barnet, men till skillnad från alla andra i hennes närhet som tror att flickan är död, fortsätter Stella tro att flickan lever. Att hon finns där ute någonstans. En dag kommer det in en ung kvinna, Isabelle, på hennes mottagning. Efter det blir ingenting sig likt. Stella är övertygad om att Isabelle är hennes försvunna dotter. Hon blir besatt av att ta reda på hennes bakgrund och sätter både förhållandet till sin man och till sin son, liksom sin yrkesutbildning, på spel i jakten på sanningen. När ingen tror henne blir hon mer och mer desperat. Hon börjar känna sig betraktad och upplever att någon vill henne illa. I snabb takt närmar sig Stella kanten för sin mentala hälsa. Genom tre berättares röster drar den här fullkomligt nagelbitande historien igång, om Stella som förlorade sitt barn, om Isabelle som nyligen förlorat sin pappa och om Isabelles överbeskyddande mamma.

Säg att du är min är författarens debutroman, som såldes till tjugosju länder redan innan den gavs ut i Sverige. Det är lätt att förstå det stora intresset för romanen. Den har visserligen en i mitt tycke onödigt lång inledning. Jag hinner läsa närmare 150 sidor innan det blir riktigt spännande, men då uppfyller romanen alla kriterier för vad man kan önska av en riktigt nervkittlande historia. Elisabeth Norebäcks berättelse går under huden. Boken är omöjlig att lägga ifrån sig, och jag läser den från början till slut under en och samma dag så fort jag får en ledig stund.


Mitt betyg: 4/5

Antal sidor: 420
Utgivningsdatum: 2017-09-05
Form: Elina Grandin
Förlag: Polaris
ISBN: 9789188647054
Finns att beställa hos Bokus, Adlibris med flera

 

10 reaktioner till “Säg att du är min, av Elisabeth Norebäck

 1. 150 sidor innan det tar fart? Då hade jag gett upp, kan jag säga. Förr tvingade jag mig att läsa klart böcker jag påbörjat oavsett vad jag tyckte. Idag byter jag bok istället. Trevligare att läsa nåt man gillar från start :-)

  Gillad av 1 person

  1. Tempot är litet långsammare i början, och jämfört med hur det blir längre fram i boken så är det då det verkligen tar fart. Men den krypande spänningen finns där från början. Jag gissar att författaren tyckte att det behöves en startsträcka för att bygga upp stämningen ordentligt, men själv var jag med på tåget redan från början och tyckte att boken kunde ha kortats ned en del. Det här är nog den mest spännande bok jag läst på väldigt länge :)

   Gilla

 2. Din recension av boken påminner mycket om Anders la Mottes bok ”Slutet på sommaren” som jag precis läst klart idag. Undrar om det går ”inflation” eller som min man skulle säga ”deflation” i alla böcker …

  Gillad av 1 person

 3. Såld till 27 länder?! En okänd svensk författares debutroman? Makalöst! Jag blir så imponerad av folk som lyckas så fullständigt. Vilken dröm!
  Boken låter för övrigt väldigt spännande, jag gillar psykologiska thrillers.

  Gillad av 1 person

  1. Den är väldigt bra, särskilt om man gillar just psykologisk spänning. Själv tycker jag att det är mycket mer spännande med psykologiska thrillers än actiondeckare som baserar sig på våld.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.