Favoriter inför Augustprisnomineringarna på måndag

På måndag den 23 oktober avslöjas vilka de 18 nominerade är till Augustprisets tre olika klasser; Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Sex böcker nomineras i varje klass. Dessutom avslöjas vilka sex texter som nominerats till Lilla Augustpriset.

I den skönlitterära klassen tror jag att de här två böckerna kommer att nomineras.  Jag känner mig säker på att Johannes Anyurus roman blir både nominerad och Augustprisvinnare i den skönlitterära klassen, trots att jag inte läst alla böcker som anmälts till den skönlitterära klassen. Litet väl kaxigt kanske, men hans bok är något helt unikt och jag kände mig säker på en nominering redan i mars när jag läste den. Jag har skrivit om den här, och här har jag skrivit om Vera.

I barn- och ungdomsboksklassen har jag ingen som helst aning vilka som kan ha en chans till en nominering. Där ryms allt från bilderböcker för de minsta till ungdomsböcker.

Eftersom jag är Augustambassadör för årets svenska fackbok, skall jag ge mig på att helt okvalificerat gissa vilka fackböcker som kan komma att bli nominerade på måndag. Det finns minst två skäl till varför facklitteraturen är så svår att hålla koll på, nämligen att…

  • … det brukar anmälas mellan 140-170 böcker till varje kategori till Augustpriset. Det är ganska många.
  • … facklitteraturen får en väldigt begränsad uppmärksamhet på kultursidorna, så de sidorna är inte särskilt ofta till hjälp när man vill hålla sig à jour med aktuell facklitteratur. Att på egen hand hålla sig uppdaterad om all svenskspråkig facklitteratur inom så varierande områden som kategorin rymmer, inklusive biografier, det är oöverstigligt.

Men, självklart gör jag ett försök, det gör ju nomineringseventet mycket mer spännande :)

Vissa menar att de författare vars böcker lyfts fram på kultursidorna har en större chans att nomineras än andra. I så fall skulle två biografier ligga bra till i år. Både Den nya dagen gryr : Karin Boyes författarliv av Johan Svedjedal, författare och professor i litteraturvetenskap, och Kata Dalström : agitatorn som gick sin egen väg av Gunnela Björk, historiker och docent, har lyfts fram på kultursidor och i förhandssnack inför Augustpriset.

En annan fackbok som låtit höra om sig är Nära fåglar av Roine Magnusson, Mats Ottosson, Åsa Ottosson. Författarna har inte fokuserat på sällsynta fåglar, utan varit mer nyfikna på varför vi berörs så starkt av de allra vardagligaste fågelupplevelser, som talgoxarnas pickande på fönsterrutan när maten är slut i fröautomaten och måsarnas vita tecken på sommarhimlen. Svaret ger de i en längre text som beskrivs som en förening av biologi och poesi, och i ett trettiotal personliga berättelser om varför just dessa trettio fågelarter är särskilt oemotståndliga.  Fotografierna är knivskarpa och personliga, fotograferade i studio.

Under en längre tid har intresset varit stort för allt som handlar om att återerövra gamla, ursprungliga kunskaper. Dokumentärserien Mandelmanns gård har blivit en succé, liksom Det sitter i väggarna med Historikern Christopher O’Regan och byggnadsantikvarien Erika Åberg. Kanske kan just därför en bok om hur man använder vilda växter i matlagning, som till rönnbärsketchup och rödklöversallad, bli aktuell för en nominering i fackboksklassen.

Vilka chanser tror ni att en svensk översikt om antikens kultur- och samhällsliv har på måndag? Författarna är sex stycken framstående experter inom bland annat egyptologi, antikens kultur och samhällsliv. Boken anses ha åtskilligt att ge både den som för första gången vill bekanta sig med antiken och de antika kulturerna, och den som redan är insatt i ämnet och vill bredda och fördjupa sina kunskaper. Författarna har nämligen valt att även ta med nya forskningsperspektiv och se på gamla så kallade sanningar med nya ögon. Det låter onekligen intressant.

Jag skulle gärna läsa den här utförliga beskrivningen av hur klimatet har gynnat och missgynnat människan under 12000 år, och hur människor hanterat eller inte hanterat konsekvenserna av klimatförändringar, vilket ibland lett till civilisationers uppgång och fall över hela jorden. Författaren är forskare i historia och även knuten till Bolincentret för klimatforskning vid Stockholms universitet. Förra året belönades han med Cliopriset för sin förmåga att ”förmedla färska vetenskapliga insikter till en bred publik”. Det låter bra tycker jag, en bok om ett viktigt ämne skriven så att en bred massa inklusive jag själv kan ta till oss kunskaperna.

Min förhoppning är att det blir sex stycken böcker som jag tycker är riktigt intressanta som nomineras. Jag skall nämligen läsa allihop, inklusive texterna till Lilla Augustpriset, innan den stora Augustprisgalan den 27 november. Och jag kommer att berätta om dem här i bloggen, så håll utkik framöver :)

Vilka favoriter har ni inför måndagens nomineringsevent?

 

4 reaktioner till “Favoriter inför Augustprisnomineringarna på måndag

  1. Det är svårt att gissa böcker. Jag tror (utan att ha läst) också att Anyuru kommer att bli nominerad. Haj-Jenny kanske blir nominerad i barnboksklassen. Fackböcker håller jag med om är nästan omöjligt att ha koll på. Det ska bli spännande att få veta vilka som nomineras och jag hoppas att det är böcker som lockar till läsning.

    Gilla

    1. Ja, det är helt och hållet gissningar, men jag gissar vilt i alla fall 😉 Förra året hade jag läst 1947 av Elisabeth Åsbrink, och hade den som favorit. Den blev nominerad, men sedan dök ju fem andra böcker upp och de var också väldigt bra. I år hoppas jag helt enkelt på böcker som inte är för komplicerade att förstå, så att jag inte fastnar i läsningen utan kommer vidare och hinner läsa alla sex böckerna, plus texterna till Lilla Augustpriset. Och kanske något skönlitterär bok… 😮

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.