Året i text och bilder – 2017

Vissa år känns som de bara passerar förbi, utan att man hinner blinka. Så var 2017 för mig. Året började, och året tog slut.

Jag fotade tyvärr inte så mycket som jag brukar, men den här bilden blev jag nöjd med

Jag levde ganska mycket i nuet i min bubbla, utan att tänka varken framåt eller bakåt.

Jag var aktiv på Instagram, och där var det de här nio bilderna som blev mest gillade. Böcker, våra djur och bakverk. Bilden på lussekatterna toppar med 195 likes och 27 kommentarer.

I bloggen blev resultatet helt annat, vilket visar skillnaderna mellan de olika typerna av sociala medier. Det här är de inlägg som fått flest visningar:


Att visningarna blir så  många av vissa av inläggen i bloggen beror på att inläggen sprids i andra kanaler.
Jag har till exempel sett att flera av rätterna jag lagat sprids på Pinterest och bokrecensionerna ligger kvar som länkar hos Bokus och Adlibris, vilket gör att besökare fortsätter att ramla in i bloggen så länge som böckerna har ett allmänt intresse.

Precis som vanligt var det de här tre och resten av vår stora familj som jag ägnade största delen av min tid och mitt engagemang under året som gick.

Jag skjutsade till skolan och till barnens alla aktiviteter sju dagar i veckan, och jag…

… höll som vanligt koll på och anordnade födelsedagsfiranden och andra träffar vid högtider,

… såg till att vi åt mat lagad från grunden, tjatade om läxläsning och pluggade med tjejerna inför prov, tjatade ännu mer om att öva på instrumenten och så pratade vi som vanligt väldigt mycket med varandra om allt från vilka spel och filmer de ser till Donald Trumps ibland svårbegripliga politik.

Jag blev bättre och bättre på att kunna koppla bort omgivningen och utnyttja all väntetid så att timmarna inte bara gick till spillo. Jag hade böcker med mig hela tiden, och läste överallt där det gavs tillfälle; ofta i bilen, men även i väntrum, på gymmet, på resa, på caféer och i provrum (ja, faktiskt). Det innebar 97 lästa böcker i år. Helt galet.

Vi gjorde olika spännande utflykter i omgivningarna. Här besökte vi Linnés Hammarby utanför Uppsala.

Vi turistade våra närmaste städer; Sigtuna, Stockholm och Uppsala, vilket var väldigt roligt. Mer sånt!

Vi firade midsommar, bland annat på Wenngarns slott. Men det som är mest intressant med den här bilden är att det blir så tydligt att våra tjejer inte är några småbarn längre. Bella blev tonåring i november och Jackie fyller snart 12 år. Snart är de dessutom längre än jag.

Vi bilade runt i Frankrike, mitt favoritland.

Som sagt, många böcker blev lästa…

… och jag fick förtroendet att vara ambassadör för Augustpriset i år igen, med särskilt ansvar för att bevaka fackböckerna. Det var väldigt roligt, men allt har sin tid. Två år som Augustambassadör får räcka. Under det här året skall jag fokusera på andra saker.

Fotot på bubblorna högst upp i inlägget är ett av dem jag är mest nöjd med från året som gick. Det här är några andra som jag gillade. Inte alltid på grund av det tekniska, utan på grund av stämningen eller känslan de förmedlar.

Ni som följt mig under en längre tid vet att Alice kämpat med sjukdomar av olika slag de senaste åren. Det blev bättre under en längre period och vi trodde att vi kunde pusta ut, men i december blev allt plötsligt mycket värre. Hon sov nästan hela tiden, drack mängder, kräktes varje dag och till slut matvägrade hon helt. Njurarna orkade inte mer.

Alice höll sig hela tiden nära mig, sov bredvid mig och väckte mig på nätterna när hon behövde gå ut. Jag har varit som paralyserad, men till slut måste jag som hennes matte fatta det sista och fullkomligt hjärtekrossande beslutet. Efter elva år tillsammans har vi inte längre Alice vid vår sida.

Och vad skall man dra för slutsatser av året som gått..?

♥ Att tvingas skiljas från Alice påverkar förstås mitt sätt att se tillbaka på 2017. Hon var tillsammans med mig dygnet runt under elva år, det skapar ett väldigt speciellt band. Men även bortsett från det, är inte 2017 ett år jag kommer att sakna. Jag hade problem med hög puls till och från under hela året, och nu får det vara nog med det. Eftersom det inte verkar bero på något fysiskt fel måste jag ta tag i annat som kanske skapar stress. Det som skapar stress skall ut ur mitt liv.

♥ Under året har känslan av att jag behöver utvecklas genom nya utmaningar och nya projekt vuxit sig starkare. Det kommer jag att fokusera på. Tyvärr kommer det antagligen att ske på bekostnad av uppdragen som recensent för bokförlag. Det känns tråkigt att behöva dra ned på något som jag trivs så bra med, men jag måste helt enkelt frigöra tid till annat.

♥ Det jag är mest tacksam och glad över från året som gått är att jag kunnat finnas för min familj i alla lägen och att vi tillbringat så mycket tid tillsammans. Och jag är glad över att jag faktiskt varit ganska bra på att få min omgivning att må bra. Det får mig också att må bra.

♥ Jag kan inte säga att jag uppnådde några mål under året, eftersom jag inte hade några mål. Hjälp, vad tråkigt det låter! Men tyvärr sant.

♥ Mina mål för i år är att slutföra ett par större projekt. Det är de viktigaste målen. Jag kommer också att läsa mindre skönlitteratur och mer facklitteratur (inget roligt beslut, men nödvändigt för att uppnå de större målen), bli mer miljövänlig och inte bidra lika mycket till att förstöra vår jord. Köpa färre konsumtionsprylar och äta mer KRAV-märkt mat, inklusive vilt som mina föräldrar bidrar med och ägg från våra egna höns förstås.

Ett stort varmt tack till alla er som tittat in hos mig under året och skrivit fina kommentarer! Ni gör mitt liv rikare och ni får mig att fundera, utvecklas och att vilja lära mig mer. Jag hoppas att ni alla får ett fantastiskt och spännande 2018, vi ses!

 

22 reaktioner till “Året i text och bilder – 2017

 1. Åh så fint du skriver, och åh så fint du fotar.
  Vilken fart du har i livet, förstår att du behöver dra ner. Så skönt att du själv inser det i tid.
  Det är ju så svårt att bestämma över djurens liv, men det tröstar ju att göra det som är bäst för dem. Men saknaden är hemsk, jag vet. Det är ingen bagatell att ha haft dem nära sig i så många år.
  Nu önskar jag dig ett bra 2018 och gläder mig åt att du inte har valt bort fotoutmaningen 365!
  PS nu när jag försöker posta min kommentar upptäcker jag att jag måste vara inloggad i wordpress för att att göra det, en adress jag inte längre använder. Det vore så bra, inte minst för 365, om du kunde tillåta kommentarer utan att man behöver vara inloggad någonstans – att man kan ange namn och url.

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket, vad roligt att du tycker det :) Jag skall dra ned på en del i år, men förra året när jag inte tyckte att jag hann med fotoutmaningen under andra halvåret insåg jag hur mycket jag saknade den, och hur litet jag fotade, och hur litet jag ansträngde mig för att få till bra bilder. Så i år blir den prioriterad :)
   Jag tittade i inställningarna och har inställt på att kommentarer godkänns bara man anger namn och url, dvs inte vara inloggad. Däremot kommer inte kommentarerna upp utan att jag godkänner dem när någon skriver första gången, kan det vara det som hände dig? Annars måste jag självklart klura vidare på inställningarna så att det går att kommentera.

   Gilla

 2. Vilken jättefin sammanfattning av året som gått. Tråkigt avslut med Alice. Man blir ju så fäst vid sina husdjur.
  Bilden på såpbubblorna är suverän! Många andra fina bilder också.
  Se nu till att ta hand om dig själv ordentligt detta år! Skrev ett långt mail till dig idag. Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Jag gillade själv såpbubblebilden. Jag fixade och trixade ganska mycket för att få till det, och så måste det vara tillräckligt kallt. Om det blir någon vinter i år skall jag prova igen :) Stort tack för ditt mail ♥ Jag har läst och svarat dig. Stor kram!

   Gilla

 3. Tack ♥ Jag saknar henne väldigt mycket, men det fanns inget alternativ. Vi fick ändå elva fina år tillsammans, man måste försöka tänka så, och inte på de år man inte fick. Hoppas att vi båda får riktiga toppenår!

  Gilla

 4. Ett fantastiskt inlägg och en fin recension av året som just passerat. För mig känns det som du besitter övernaturliga egenskaper som hinner med allt både till vardag och fest. Bara det att hinna läsa nästan två böcker i veckan … otroligt med tanke på allt annat i vardagen.
  Fantastiska bilder … tack för att du visar dem även på bloggen och inte bara på Instagram :)
  Beklagar verkligen sorgen efter Alice … jag vet hur svårt det är – först att inse att man måste ta det svåraste beslutet av alla och så saknaden. Samtidigt känns det skönt att veta att man gjort rätt …
  Önskar dig en god fortsättning på detta det nya året!

  Gillad av 1 person

  1. Tack ♥ Att stå inför beslutet är hemskt, men precis som du skriver så är det ändå bättre att bestämma sig. Det är bara så svårt med ett så avgörande beslut.
   Jag har nog inte de där egenskaperna som jag inbillar mig att jag har, tyvärr. I år skall jag försöka bli bättre på att få balans i livet och hoppas slippa hjärtrusningar och annat som inte är bra. Färre deadlines för bokrecensioner kan i alla fall inte skada, så jag skall hålla fast vid färre lästa böcker det här året, även om alla nya böcker som kommer lockar oroligt mycket.
   God fortsättning önskar jag dig också!

   Gillad av 1 person

 5. Alltså när jag läser ditt otroligt fina inlägg så blir jag ändå matt. Förstår inte hur du orkar med alla dessa aktiviteter och recensioner. Förstår nästan att du har hög puls, för att möta deadlines hela tiden skapar ju automatiskt stress. Åtminstone skulle jag bli stressad. Å 97 böcker är galet!
  Även om det låter konstigt så tycker jag att du gjorde rätt beslut att avliva Alice. Allt annat hade betytt djurplågeri och ansvarslöshet anser jag.

  Så många resor och utflykter ni har hunnit med och bildurvalet är helt suveränt tycker jag. Tack för den årskrönikan som var annorlunda, vilket jag gillar skarpt!

  Gillad av 1 person

  1. Tack, roligt att du gillade :) Jag har insett att det här inte fungerar längre, jag måste dra ned på bokläsandet och recensionerna. När jag såg siffran 97 insåg jag själv att det här är ju galet. Tack för det här året, och för dina kommentarer hos mig, jag är väldigt glad för dem.

   Gilla

 6. En helt fantastiskt fin och berörande personlig sammanfattning av året som gått!!! Så mycket positivt och så mycket kärlek blandat med otaliga böcker, resor och även sorg. Tycker du är fenomenal på att recensera, fotografera liksom att förmedla både kunskap och så mycket glädje till oss andra. Blir berörd av dina tankar kring Alice, glad över att titta på dina bilder och håller nu på att läsa en av alla de böcker som du recenserat. Önskar dig ett riktigt Gott Nytt 2018 från Malta!

  Gillad av 1 person

  1. Tack för din fina kommentar ♥ Året innehöll mycket som var bra, jag måste försöka tänka så, och inte fokusera på det som inte blev bra. Att förlora Alice verkar ha utlöst en massa andra tankar också, på ett existentiellt plan, som vad jag gör av mitt liv. Ja du förstår, jag har grottat ned mig rejält ;) Men det känns bättre i dag, även om jag hela tiden tittar efter Alice, van att ha henne bredvid mig i princip dygnet runt under elva år. Och jag har bestämt mig för att ta tag i vissa delar av mitt liv som blivit eftersatta. Vi får se vad det leder till. Jag kan inte säga att jag känner mig energisk och peppad inför det jag skall förändra, men det känns nödvändigt och bra, så det är bara att sätta igång med det som krävs. Hoppas att du får ett riktigt fint år!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.